Ενημερωτική ανακοίνωση για το  Σχέδιο Διαχείρισης των νερών των πηγών Αρμένων εξέδωσε η δημοτική αρχή Αποκόρωνα,  απαντώντας στις ανησυχίες των κατοίκων των Αρμένων, για το προς αδειοδότηση σχέδιο διαχείρισης των νερών των ομώνυμων πηγών.

Όπως επισημαίνεται,  “ο όγκος νερού που απορρέει ετησίως από τις πηγές ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε 24,7 εκατομ. κυβικά (μετρήσεις 35 ετών), εκ των οποίων τα 12,1 εκατομ. απορρέουν κατά τους εαρινούς – θερινούς μήνες (από Απρίλιο, έως και Οκτώβριο).

Σύμφωνα με το προς αδειοδότηση σχέδιο διαχείρισης, ο όγκος νερού που θα αντλείται ετησίως από τις πηγές για ύδρευση των Δ.Ε. Αρμένων και Βάμου (αδειοδοτούμενα αντλιοστάσια Δήμου σύμφωνα με την αρ. 389/ 25-4-18 άδεια χρήσης νερού για 1.000.000 κ.μ. και ενίσχυση από ΟΑΚ 300.000 κ.μ.) ανέρχεται σε 1,3 εκατομ. κυβικά, εκ των οποίων 1,0 εκατομ. περίπου κατά τους εαρινούς – θερινούς μήνες (από Απρίλιο, έως και Οκτώβριο) των υψηλών αναγκών.

Επίσης, ο όγκος νερού που θα αντλείται από τον Ο.Α.Κ. για άρδευση,  κατά τους εαρινούς – θερινούς μήνες, ανέρχεται σε 3,0 εκατομ. κυβικά. Από αυτά τα 2,1 εκατομ. προορίζονται για κάλυψη των αναγκών των Ζωνών Δυτικού και Κεντρικού Αποκόρωνα, με προτεραιότητα στον Δυτικό Αποκόρωνα (Τ.Ο.Ε.Β. Αρμένων), λόγω των υψηλών, σε ποσότητα και ποιότητα νερού, απαιτήσεων των καλλιεργειών αβοκάντο ενώ τα 0,9 εκατομ. προορίζονται, μελλοντικά, για ενίσχυση των αναγκών της περιοχής Κεντρικού Αποκόρωνα, για την οποία ο Δήμος έχει υποβάλει, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., πρόταση χρηματοδότησης Αρδευτικού Έργου από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 του ΥΠ.Α.Α.&Τ.

Επομένως, ο συνολικός όγκος νερού που θα αντλείται ετησίως από τις πηγές ανέρχεται σε 4,3 εκατομ. κυβικά, εκ των οποίων τα 4,0 εκατομ. θα αντλούνται κατά τους εαρινούς – θερινούς μήνες. Οι όγκοι αυτοί ανέρχονται στο 17% της ετήσιας απορροής των πηγών και στο 33% της εαρινής – θερινής ενώ ποσοστά αντίστοιχα 83% και 67% θα ρέουν ελεύθερα προς τη θάλασσα. Επισημαίνεται, ότι η κείμενη Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία επιβάλει την αποδέσμευση Περιβαλλοντικής Παροχής ίσης προς το 30% της απορροής, η οποία, όπως φαίνεται από τα παραπάνω δεδομένα, υπερκαλύπτεται.

Επισημαίνεται επίσης ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή, τηρώντας τις δεσμεύσεις της, έχει ήδη εντάξει στο πρόγραμμα Φιλόδημος Ι, του Υπουργείου Εσωτερικών, το Έργο : «Ύδρευση Ανατολικού Τμήματος Δ.Ε. Βάμου, Δήμου Αποκορώνου, με νερά γεωτρήσεων στην περιοχή Βρυσών», του οποίου η έναρξη υλοποίησης αναμένεται εντός του τρέχοντος έτους ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου, με επίσημο και δεσμευτικό, βάσει χρηματοδοτικού του σχήματος, χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, διάρκειας 12 μηνών. Το έργο αυτό προβλέπει τη μεταφορά, για υδρεύσεις στη Δ.Ε. Βάμου, πλεονάζοντος όγκου νερού, ο οποίος υπερβαίνει το 1,0 εκατομ. κυβικά ετησίως. Κατόπιν τούτου, ο συνολικός αντλούμενος όγκος νερού από τις πηγές Αρμένων, θα μειωθεί σύντομα σε λιγότερο από 3,3 εκατομ. κυβικά ετησίως.

Συμπερασματικά, η παρούσα Δημοτική Αρχή, προσηλωμένη στο έργο της, έρχεται, μετά από πολλά χρόνια, να αδειοδοτήσει τη χρήση των νερών των πηγών Αρμένων, με εφαρμογή της κείμενης Νομοθεσίας, σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και πλήρη κάλυψη των υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών στην περιοχή, προστατεύοντας παράλληλα το υδατικό δυναμικό των πηγών από αυθαιρεσίες, οι οποίες, ενδεχομένως συνέβαιναν κατά το παρελθόν.

–      Οι προς αδειοδότηση αντλούμενοι όγκοι νερού θα είναι δεσμευμένοι νομικά, τόσο ως προς την ποσότητα όσο και ως προς το είδος χρήσης (ύδρευση – άρδευση) καθώς και την περιοχή για την οποία θα προορίζονται, υπό την αυστηρή εποπτεία της Δ/νσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

–      Οι παραπάνω όγκοι νερού, προορίζονται αποκλειστικά για χρήση εντός του Δήμου Αποκορώνου, πρωτίστως για την πλήρη κάλυψη των αναγκών στη Δ.Ε. Αρμένων καθώς και για συμπληρωματική κάλυψη των αναγκών στη Δ.Ε. Βάμου, η οποία, σημειωτέον, δεν διαθέτει αξιόλογους υδατικούς πόρους.

–      Τέλος οι παραπάνω όγκοι νερού αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό της δυναμικότητας των πηγών, ακόμη και κατά τους εαρινούς – θερινούς μήνες, το οποίο, βραχυπρόθεσμα, θα μειωθεί περαιτέρω, έπειτα από την ολοκλήρωση ήδη χρηματοδοτημένου Έργου Ύδρευσης. Τούτο συνεπάγεται την αποδέσμευση, ως Περιβαλλοντική Παροχή, ποσοστού της δυναμικότητας των πηγών, υπερδιπλάσιου αυτού που επιβάλει η κείμενη Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Επομένως ισχυρισμοί ότι το προς αδειοδότηση σχέδιο διαχείρισης των πηγών Αρμένων ενέχει κινδύνους υπεράντλησης του νερού των πηγών ή μη κάλυψης των αναγκών συγκεκριμένων περιοχών, είναι αυθαίρετοι, προπαγανδιστικού χαρακτήρα και εγείρουν δικαιολογημένες μεν, αβάσιμες δε ανησυχίες στους πολίτες, εξυπηρετώντας, ενδεχομένως, μικρά πολιτικά συμφέροντα. Ωστόσο, η παρούσα Δημοτική Αρχή συνεχίζει ακάθεκτη το αναπτυξιακό της έργο, κατ’ εντολή των πολιτών, προς όφελος τόσο της Τοπικής όσο και της Εθνικής Οικονομίας και ευημερίας, πάντα με όρους εναρμόνισης και σεβασμού προς το Περιβάλλον, όπως άλλωστε επιβάλλει η κείμενη Νομοθεσία.
Για την ιστορία η εν λόγω μελέτη είχε σταλεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για χρηματοδότηση.
Σήμερα, επικαιροποιείται η εν λόγω μελέτη και αιτούμαστε εκ νέου χρηματοδότηση αυτής.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook