Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» που είχαν συλληφθεί μετά από μήνυση του Πάνου Καμμένου.

Οι δημοσιογράφοι παρουσιάστηκαν σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ ορίστηκε προκαταρκτική έρευνα.

Ο Παναγιώτης Λάμψιας βγαίνοντας από τον εισαγγελέα δήλωσε: «Η Δημοκρατία έχει αντισώματα. Η ελευθερία του Τύπου νίκησε τις αθλιότητες μιας εξουσίας που είναι αυταρχική, που είναι μονολιθική και νομίζει ότι μπορεί να εκβιάζει και να εκφοβίζει τον Τύπο. Δεν είναι μία προσωπική νίκη του ‘Φιλελεύθερου’, ούτε μόνο των δημοσιογράφων. Είναι μια νίκη της Δημοκρατίας. Στον δυτικό κόσμο η ελευθερία του λόγου είναι κατοχυρωμένη. Η σημερινή εξουσία προσπάθησε να τη φιμώσει. Ευτυχώς υπάρχουν δικαστές στας Αθήνας όπως θα έλεγε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Νομίζω ότι αυτή η μέρα πρέπει να είναι η αρχή μίας διαδικασίας να αλλάξει ο νόμος που προβλέπει την αυτόφωρη διαδικασία για τον Τύπο. Νομίζω όμως ότι κυρίως πρέπει να κατανοήσουμε ότι η σημερινή εξουσία θέλει να φιμώσει την ελεύθερη έκφραση, την ελεύθερη βούληση και την ελευθεροτυπία, την ελευθερία δηλαδή του δημοσιογράφου να αποκαλύπτει την αλήθεια».

Κατά την αποχώρησή του από τα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, ο εκδότης της εφημερίδας Φιλελεύθερος Θ. Μαύριδης αφού ευχαρίστησε την ΕΣΗΕΑ και συναδέλφους του για τη στήριξη, δήλωσε: «Δεν είναι μια μάχη που αφορά την εφημερίδα. Είναι μάχη που αφορά την έκφραση. Εμείς κοιμηθήκαμε κάπως αυτό το βράδυ. Θέλω να ρωτήσω τους κυρίους Καμμένο, Τσίπρα και Παππά, πώς κοιμήθηκαν αυτοί? Και να την θυμούνται πολλά χρόνια αυτή την ερώτηση».

Στο πλευρό των δημοσιογράφων βρίσκονταν και οι βουλευτές της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και Κώστας Καραγκούνης. Ο κ. Χατζηδάκης, σε δήλωσή του ανέφερε:  «Ήρθαν υποτίθεται να εκφράσουν το νέο κι εκφράζουν το πιο παλιό από το παλιό. Δεν αντέχουν την κριτική. Όταν θα φύγουν καλύτερα θα ήταν για τους ίδιους να μην τους θυμούνται».

Από την πλευρά του ο κ. Καραγκούνης τόνισε: « Πριν από 2  εβδομάδες κυνηγούσαν την εκπρόσωπο του κόμματος μας μέσα στα γραφεία μας. Τώρα συλλάβανε για άλλη μια φορά δημοσιογράφους γιατί τόλμησαν να κάνουν κριτική στην Κυβέρνηση, να κάνουν το έργο τους. Έτσι αντιλαμβάνονται τη Δημοκρατία, την ελευθερία του Τύπου η Κυβέρνηση πρώτη φορά αριστερά. Να τους χαιρόμαστε».

Πέρασαν το βράδυ στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων

Στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων – εκεί όπου υποβλήθηκε η μήνυση σε βάρος τους από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο παρέμειναν μέχρι το πρωί της Κυριακής, οι τρεις δημοσιογράφοι της εφημερίδας Φιλελεύθερος.

Η μήνυση του κ. Καμμένου αφορά πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας. Μάλιστα με αυτή ο κ. Καμμένος ζητεί την ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τα τρία στελέχη της εφημερίδας και συγκεκριμένα για τον εκδότη Αθανάσιο Μαυρίδη, τον διευθυντή της εφημερίδας Παναγιώτη Λάμψια και την αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού.

Αξίζει να σημειωθεί πως τρεις δημοσιογράφοι εμφανίστηκαν αυτοβούλως αρχικά στη ΓΑΔΑ και μετά στο Α.Τ Εξαρχείων  μετά την ενημέρωση ότι εκκρεμεί σε βάρος τους μήνυση από τον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Η Κατερίνα Γαλανού, αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας , μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά τόνισε: «Δεν υπάρχει κανένα κουβάρι. Αυτό που υπάρχει είναι ένα ρεπορτάζ εμπεριστατωμένο, στον «Φιλελεύθερο» με πλήρη στοιχεία, χωρίς συκοφαντικό περιεχόμενο, χωρίς κανένα δυσφημιστικό περιεχόμενο, ερωτήματα, χαρτιά, πηγές, ότι περιλαμβάνει ένα δημοσιογραφικό ρεπορτάζ. Αυτό το οποίο όφειλε να κάνει ένας υπουργός σε μία σύγχρονη δημοκρατία, ο οποίος έχει δημόσιο λόγο , δημόσιο βήμα, θεσμικό βήμα, είναι να απαντήσει».

Πρόσθεσε επίσης: «Ο υπουργός θα μπορούσε πολύ εύκολα να αξιοποιήσει όλα τα βήματα, όλες τις οδούς που του δίνει η σύγχρονη Δημοκρατία ώστε να απαντήσει στο δημοσίευμα. Αυτό το οποίο επέλεξε να κάνει είναι να κάνει μήνυση σε επτά δημοσιογράφους, οι τρεις ήμασταν στην Αθήνα και μπορέσαμε να προσέλθουμε αρχικά στη ΓΑΔΑ και στη συνέχεια στο ΑΤ Εξαρχείων όπου παραμένουμε. Αναμένουμε να οδηγηθούμε στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω. Δεν υπάρχει κανένα κουβάρι, κανένα μπέρδεμα. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν μπερδέματα».

«Αυτό για το οποίο έχουμε ενημερωθεί είναι ότι θα πάμε στη σήμανση να επιβεβαιώσουμε τα δακτυλικά αποτυπώματα που μας πήραν σε μία εξευτελιστική – αν θέλεις προσωπική μου άποψη – διαδικασία. Θα φωτογραφηθούμε και στη συνέχεια θα οδηγηθούμε στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω», είπε η κ. Γαλανού.

«Δεν ξέρω γιατί να “πρωτοντραπω”. Για τις “συνθήκες” της δικής μας δουλειάς ή για όσα είδα και άκουσα για τις συνθήκες της δουλειάς των αστυνομικών στο ΑΤ Εξαρχείων. Ευχαριστώ θερμά τα παιδιά σας που υπηρετούν σε αυτό το ” αχουρι” που έκαναν την απολύτως εξευτελιστική για μένα διαδικασία στοιχειωδώς ανθρώπινη. Τα άλλα σε άλλο χρόνο», έγραψε στο Facebook η κ. Γαλανού. (πηγή φωτογραφίας: Facebook)
Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης πάντως μιλώντας για το θέμα της αυτόφωρης διαδικασίας για τα αδικήματα περί Τύπου σημείωναν πως η κυβέρνηση με πρόσφατη τροποποίηση του “τυποκτόνου νόμου”  έχει δώσει δείγμα γραφής προβαίνοντας σε εξορθολογισμό ουσίας και διαδικασίας στις αστικές δίκες κατά δημοσιογράφων.
Επίσης, ανέφεραν πως στη συζήτηση για το νέο ποινικό κώδικα και για το νέο κώδικα ποινικής δικονομίας  που θα ανοίξει σύντομα, το ζήτημα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς επικοινωνιακές σκοπιμότητες και με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Η συγκεκριμένη θέση ερμηνεύεται ως σαφή αποδοκιμασία της ενεργοποίησης της αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος δημοσιογράφων .

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook