Σε καθεστώς ακοινωνησίας με τη Μόσχα θα βρεθεί και η Εκκλησία της Κρήτης που είναι συνδεδεμένη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Τη μισή Ελλάδα συμπαρασύρει στην ακοινωνησία η απόφαση του Πατριαρχείου της Μόσχας να διακόψει την Κοινωνία με τον Οικουμενικό Θρόνου αφού ένα μεγάλο μέρος της εκκλησιαστικής επικράτειας της Ελλάδας ανήκει στο Φανάρι.

Σε ότι αφορά στους πιστούς από τη Ρωσία στην Ελλάδα θεωρητικά, τα νέα δεδομένα δεν τους «αγγίζουν», ωστόσο σε ότι αφορά στις Εκκλησίες της Κρήτης, των Δωδεκανήσων και σε μονές του Αγίου Ορους δεν θα μπορούν οι Ιεράρχες από τη Ρωσία να συλλειτουργούν γιατί θα πρέπει να πάρουν άδεια από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Συγκεκριμένα σε καθεστώς ακοινωνησίας με την Μόσχα βρίσκεται ήδη η Εκκλησία της Κρήτης, άμεσα συνδεδεμένη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αντίστοιχα, οι Μητροπόλεις των Δωδεκανήσων και η Πατριαρχική Εξαρχία της Πάτμου που υπάγονται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Όμως σε διακοπή κοινωνίας με τη ρωσική Εκκλησία βρίσκονται πλέον και όλες οι Μητροπόλεις των λεγόμενων «Νέων Χωρών» δηλαδή αυτές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και του Βορείου Αιγαίου οι οποίες πνευματικά υπάγονται στο Φανάρι και οι μητροπολίτες τους μνημονεύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Από αυτό το εκκλησιαστικό παράδοξο δεν ξεφεύγει ούτε το Άγιον Όρος το οποίο ως γνωστόν υπάγεται στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα, είναι η μόνη χώρα η οποία επηρεάζεται με τέτοιο τρόπο από αυτήν την ακραία στάση του Πατριαρχείου της Ρωσίας αφού η μισή ίσως και πλέον επικράτεια της ανήκει πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Θυμίζουμε ότι στην πλήρη διακοπή Κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο προχώρησε χθες η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου της Ρωσίας που για πρώτη φορά στην ιστορία της συνεδρίασε στο Μίνσκ της Λευκορωσίας.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος και οι συνοδικοί μητροπολίτες της ρωσικής Εκκλησίας απάντησαν με αυτόν τον τρόπο στην απόφαση του Οικουμενικού Παριαρχείου να άρει τον αφορισμό και την καθαίρεση που είχε επιβληθεί στον «πατριάρχη» Φιλάρετο της Ουκρανίας καθώς και στον μέχρι πρόσφατα σχισματικό «αρχιεπίσκοπο» Μακάριο τους οποίους επανέφερε στην κανονική τάξη.

Η απόφαση αυτή ήταν εν μέρει αναμενόμενη αφού είχε σχεδόν προαναγγελθεί από τον μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα ο οποίος την προηγούμενη Παρασκευή είχε πει στον τηλεοπτικό σταθμό Ρωσία 24 πως η ρωσική Εκκλησία είναι έτοιμη για πλήρη διακοπή Κοινωνίας με το Οικουμενικό πατριαρχείο σχολιάζοντας πως «Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως έχει κάνει αδύνατο για εμάς να διατηρήσουμε την ενότητα με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως».

Στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου συμμετείχε και ο μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος ο οποίος στην προηγούμενη συνεδρίαση συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης.

orthodoxia.info

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook