Τι αναφέρει το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Αποκόρωνα για την εξαίρεση 20 κοινοτήτων του δήμου Αποκορώνου από την εξισωτική αποζημίωση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων

Εννέα σημεία – επισημάνσεις που αποτελούν τον κορμό της επιχειρηματολογίας ενάντια στην εξαίρεση 20 κοινοτήτων του δήμου Αποκορώνου από την εξισωτική αποζημίωση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, περιλαμβάνονται στο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Αποκόρωνα το οποίο απεστάλη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τον αρμόδιο Υπουργό. Σταύρο Αραχωβίτη

Στο ψήφισμα το δημοτικό συμβούλιο, επισημαίνει οτι η απόφαση για την εξαίρεση βασίστηκε σε έρευνα των μελετητών οι οποίοι ενδεχομένως χρησιμοποίησαν λανθασμένα στοιχεία που τυχόν τους παρατέθηκαν.

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα

Κύριε Υπουργέ, 

με μεγάλη  έκπληξη και απογοήτευση αναγνώσαμε τον κατάλογο των 58 κοινοτήτων στην Κρήτη για τις οποίες προτείνετε να εξαιρεθούν από την εξισωτική αποζημίωση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων εκ των οποίων οι 20 από αυτές δηλαδή κάτι παραπάνω από το 1/3 του συνόλου της Κρήτης αφορούν κοινότητες που ανήκουν στο Δήμο μας, ο οποίος είναι κατεξοχήν κτηνοτροφικός με παράδοση αιώνων στο τομέα αυτό, ο οποίος εξακολουθεί να ακμάζει και να εκσυγχρονίζεται με τη δημιουργία νέων μονάδων τα τελευταία χρόνια και ορισμένων από αυτές επιδοτούμενες από κοινοτικά προγράμματα.

Είμαστε σίγουροι ότι οι συντάκτες του εν λόγου σχεδίου- πρότασης έχουν κάνει σοβαρότατα σφάλματα στην εκπόνηση της μελέτης τους, τα οποία αναλύονται παρακάτω, όπως αυτά συζητήθηκαν και λήφθηκαν ως ομόφωνο ψήφισμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου στις 19/10/2018 και έχουν ως εξής:

1ον:  είναι παραπάνω από βέβαιο ότι οι μελετητές του σχεδίου δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ τον Αποκόρωνα και δεν έχουν καμία γνώση των εδαφολογικών κριτηρίων που χαρακτηρίζουν τον τόπο μιας και αποδεδειγμένα το σύνολο των προσφερόμενων εδαφών προς βόσκηση και στις 20 εξαιρούμενες κοινότητες προσφέρουν μια πλουσιότατη χλωρίδα η οποία ευνοείτε από τις κλιματικές συνθήκες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως ιδανικές βοσκήσιμες γαίες.

2ον: και στις 20 εξαιρούμενες κοινότητες η καθεμία ξεχωριστά προσφέρει τουλάχιστον άνω του 50% του συνόλου του εδάφους προς βόσκηση.

3ον: πως δικαιολογείτε η ύπαρξη 200 ενεργών κωδικών επαγγελματικής κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης στις 20 εξαιρούμενες κοινότητες.

4ον: στα κριτήρια εξαίρεσης δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι μετακινούμενες εκμεταλλεύσεις, κυρίως από την ορεινή περιοχή των Σφακίων. Τα στοιχεία από τις άδειες της αστυνομίας καταδεικνύουν μετακινήσεις πολλών χιλιάδων αιγοπροβάτων ετησίως

5ον: το γεγονός ότι από τα 30πιστοποιημένα τυροκομεία των Χανίων τα 15 λειτουργούν στον Αποκορωνα με πολλά από αυτά στις εξαιρούμενες κοινότητες καταδεικνύει ότι ούτε αυτό το στοιχείο εξετάστηκε. Στοιχείο το οποίο αποδεικνύει την πλούσια  κτηνοτροφική δραστηριότητα   στο σύνολο του κοινοτήτων του δήμου Αποκορώνου.

6ον: το γεγονός ότι στο πολύ  πρόσφατο παρελθόν έχουν δημιουργηθεί μονάδες μέσω κρατικών και κοινοτικών προγραμμάτων στις εξαιρούμενες περιοχές, πως δικαιολογείτε? Δηλαδή ένας κρατικός φορέας χαρακτηρίζει μια περιοχή κτηνοτροφική και την επιδοτεί και έπειτα εμφανίζεται να την χαρακτηρίζει ως μη κτηνοτροφική και να την εξαιρεί. Ως παράδειγμα δίνουμε την Τ.Κ. Καλαμιτσίου Αμυγδάλι όπου  έχουν θεσμοθετηθεί από το ΣΧΟΟΑΠ Γεωργιούπολης βοσκότοποι και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις απ’ τις οποίες κάποιες ήδη έχουν υλοποιηθεί και επιδοτηθεί

7ον:  ως ένα από τα κριτήρια εξαίρεσης  που λαμβάνετε υπόψη  είναι και η διάθεση νερού άρδευσης των περιοχών. Με μια πρόχειρη ανάγνωση διαπιστώσαμε ότι η πλειοψηφία των περιοχών της Κρήτης που δεν εξαιρούνται διαθέτουν αρδευτικό νερό. Στην περίπτωση του δήμου μας αρκετές από τις κοινότητες  που προτείνονται για εξαίρεση δεν διαθέτουν νερό ύδρευσης για παράδειγμα Τ.Κ Κεφαλά-Τ.Κ Ξηροστερνίου-Τ.Κ Νίππούς κλπ

8ον: δεν έχει ληφθεί υπόψη η μορφολογία των εδαφών και ο βαθμός δυσκολίας της βόσκησης, πολλές από τις εξαιρούμενες κοινότητες παρότι είναι ημιορεινές τα εδάφη τους έχουν ορεινό χαρακτήρα εξ αιτίας των κλίσεων που έχουν τα βοσκοτόπια που καθιστούν τη βόσκηση δύσκολη και επικίνδυνη. Π.Χ Τ.Κ Κόκκινου χωριού υψηλότερο σημείο της κοινότητας 504μ και χαμηλότερο 0μ με απόσταση από το υψηλότερο στο χαμηλότερο σημείο λιγότερη των 1500μ. με τις κλίσεις των εδαφών σε κάποιες περιπτώσεις να είναι άνω των 50 (μοιρών). Ανάλογα σημεία υπάρχουν στην ΤΚ Κεφαλά όπου από τα 360μ υψόμετρο καταλήγει στα 0μ (θάλασσα)  σε απόσταση του υψηλότερου και χαμηλότερου σημείου λιγότερη των 1000μ. παρόμοια υψόμετρα υπάρχουν στην ΤΚ Σελλίων από 402μ καταλήγει επίσης στα 0μ σε απόσταση  λιγότερη των 1000μ ενώ παρόμοιο χαρακτήρα έχουν επίσης το ΤΚ Καλαμίτσιου Αμυγδάλι, ΤΚ Νιππους, ΤΚ Μάζας Τ.Κ Στύλου, ΤΚ Μαχαιρών, Τ.Κ Βάμου κλπ. Παρότι κάποιοι οικισμοί βρίσκονται σε πεδινές περιοχές τα όρια της έκτασης των κοινοτήτων τους όπου υπάρχουν οι βοσκότοποι βρίσκονται σε εδάφη με μεγάλες κλίσεις. 

9ον: εξόχως σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι οι αστικές και  ημιαστικές περιοχές της Κρήτης όπου δεν παρατηρείται ιδιαίτερη κτηνοτροφική δραστηριότητα δεν εξαιρούνται ενώ οι αποδεδειγμένα 20 κοινότητες μας με πολύ πλούσια κτηνοτροφική δραστηριότητα εξαιρούνται.

Άλλο ένα στοιχείο το οποίο τεκμηριώνει ότι η έρευνα των μελετητών έχει βασιστεί σε λανθασμένα στοιχεία που τυχόν τους παρατέθηκαν.  

Όλα τα στοιχεία που σας παραθέτουμε παραπάνω δεν έχουν κανένα στοιχείο υπερβολής και για οποιοδήποτε λόγο ζητηθούν στοιχεία από εμάς επεξηγηματικού χαρακτήρα θα είμαστε στη διάθεση σας. Είμαστε σίγουροι ότι απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που λύνουν προβλήματα και όχι δημιουργούν. Θεωρούμε ότι το θέμα θα επανεξεταστεί ενδελεχώς και θα διορθωθούν τα όποια λάθη και τυχόν παραλήψεις από την μεριά των μελετητών και θα αποδοθεί δικαιοσύνη και ισονομία. 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνηση.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Αποκορώνου
Ιωάννης Αποστολάκης
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook