Εφόσον, λοιπόν, δεν έφταναν οι αυξήσεις στον ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα, ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο κίνησης και οι αυξημένες εισφορές, η  Κυβέρνηση αποφάσισε με το-έτσι-θέλω, πέρα από κάθε περιθώριο κέδρους να στερήσει από τους παραγωγούς και αναγκαίους ευρωπαϊκούς πόρους.

Χωρίς λόγο, αλλά προφανώς με σκοπιμότητα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στερεί από τους παραγωγούς αναγκαία κοινοτικά κονδύλια. Το Υπουργείο με απόφασή του αναρτά νέους χάρτες μειονεκτικών περιοχών για το 2019 και εξαιρεί 31  περιοχές  του νομού Ηρακλείου.

Τη μελέτη, βάσει της οποίας εκδόθηκε η απόφαση, εκπόνησε  το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για χάρη του Υπουργείου. Η περιβόητη αυτή μελέτη δεν λαμβάνει υπόψη, ούτε κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, ούτε τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της Κρήτης που είναι η ξηρασία και το πετρώδες του εδάφους. 

Με βάση τη «βολική» αυτή μελέτη ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ είχε στη διάθεσή του 235.000.000 εκατ. ευρώ κοινοτικών ενισχύσεων για την εξισωτική αποζημίωση, για τη διετία 2019-2020 θέλοντας να κάνει μικροπολιτική ενέταξε και πεδινές περιοχές στην διαδικασία με αποτέλεσμα να έχουν μείνει μόνο 160.000.000 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία. 

Έτσι, λοιπόν, έμειναν έξω οι 31 περιοχές του νομού μας, με τους Ηρακλειώτες παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η εξαίρεση αυτή για το νομό Ηρακλείου, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου μεταφράζεται σε  απώλεια 4.000.000 εκατ. ευρώ!

Γεγονός που πέρα από απόγνωση προκαλεί και τη δικαιολογημένη οργή των αγροτών, καθώς λίγους μήνες πριν, ο απερχόμενος Υπουργός κ. Αποστόλου τους διαβεβαίωνε πως είχε εξασφαλίσει από τον κρατικό προϋπολογισμό 340.000.000 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία. Κάτι για το οποίο  σημερινός Υπουργός, κ. Αραχωβίτης τηρεί σιγήν ιχθύος.

Οι κύριοι της Κυβέρνησης μετά από 4 χρόνια αδιαφορίας και κοροϊδίας έχουν υποχρέωση στον αγροτικό κόσμο να πουν ξεκάθαρα την αλήθεια. Οφείλουν να αναθεωρήσουν άμεσα τη σχετική απόφαση και ο τωρινός Υπουργός να πει καθαρά αν το ποσό που έταζε ο κ. Αποστόλου έχει δεσμευθεί ή ήταν μια ακόμα ψεύτικη εξαγγελλία. Αρκετά έχουν αφαιμάξει τον πρωτογενή τομέα, ήρθε η στιγμή έστω και τώρα, λίγο πριν φύγουν οριστικά από τη εξουσία, να στηρίξουν τους αγρότες περιοχών με δύσκολα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και να τους δώσουν τα όσα δίκαια διεκδικούν. 

Γιώργος Μερωνιανάκης
Αντιπρόεδρος ΔΗΜ.Τ.Ο. ΝΔ Φαιστού – Υπεύθυνος Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook