Διαβάζοντας έναν ορυμαγδό δημοσιευμάτων και ανακοινώσεων για το θέμα της παραχώρησης των ακινήτων του Δημοσίου στο Υπερταμείο, έχω αρχίσει να ανησυχώ για την θολούρα που διαχέεται, ίσως επίτηδες από κάποιους.

Και επειδή φοβάμαι πως ο απλός πολίτης έχει ήδη μπερδευτεί, σκέφτηκα να παραθέσω τα πράγματα, απλά, όπως είναι στην πραγματικότητα.

Εν αρχή λοιπόν υπήρχε η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) στην οποία ανήκε (διαχειριζόταν) η ακίνητη δημόσια περιουσία.

Το 2011, η ΚΕΔ αντικαταστάθηκε – απορροφήθηκε από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) η οποία επίσης ελεγχόταν από το ελληνικό κράτος.

Τον Φεβρουάριο του 2017, συστάθηκε η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ – Υπερταμείο) στην οποία περιήλθε κατά 100% ως «άμεση θυγατρική» η ΕΤΑΔ ΑΕ, μαζί με ολόκληρη την «προίκα» των ακινήτων του Δημοσίου!.

Έτσι απλά είναι τα πράγματα και δεν χρειάζονται μπερδέματα με νόμους, ΦΕΚ, λίστες, διακηρύξεις και διάφορα έγγραφα, καθώς το ίδιο το Υπερταμείο στην ιστοσελίδα του είναι ξεκάθαρο.

Για παράδειγμα σε ότι αφορά στις θυγατρικές του εταιρείες αναγράφει:

Από την απόκτηση της νομικής προσωπικότητας της Εταιρείας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το Ταμείο Αξιοποίησης και Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ), η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ) των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ή οι τίτλοι που το ενσωματώνουν μεταβιβάζονται στην Εταιρεία ή συστήνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4389/2016, θεωρούνται για τους σκοπούς του ιδρυτικού της νόμου, άμεσες θυγατρικές.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά στην ΕΤΑΔ (που έχει τα ακίνητα του Δημοσίου) αναγράφονται τα εξής:

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της ΕΤΑΔ αριθμεί σήμερα περισσότερους από 71.500 τίτλους ακινήτων σε όλη την ελληνική επικράτεια και διακρίνεται σε ακίνητα που περιήλθαν στην κυριότητα της ΕΤΑΔ κυρίως από το Υπουργείο Οικονομικών, από τον ΕΟΤ, τα Ολυμπιακά Ακίνητα και ακίνητα από το ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με τον ν. 4389/2016, η πλήρης κυριότητα, η νομή και η κατοχή του συνόλου των μετοχών της ΕΤΑΔ μεταβιβάζονται από το Ελληνικό Δημόσιο στην ΕΕΣΥΠ άνευ ανταλλάγματος.

Έτσι απλά είναι τα πράγματα, και για όσους αναρωτιόνται για το αν γίνεται πλέον να εξαιρεθούν κάποια ακίνητα και από την ΕΤΑΔ – Υπερταμείο και να περάσουν σε φορείς, η απάντηση είναι εξ’ ίσου απλή.

Ναι, ίσως να μπορούν να εξαιρεθούν αυτά τα ακίνητα.  Μόνο που τώρα είναι πολύ – πολύ πιο δύσκολο από ότι εάν αυτό γινόταν μέχρι το 2016 και πριν περάσει η ΕΤΑΔ στο Υπερταμείο.

Και αυτό γιατί τότε η ΕΤΑΔ ελεγχόταν από το ελληνικό κράτος και ήταν θέμα πολιτικής βούλησης η όποια παραχώρηση ακινήτου.

Όμως τώρα η ΕΤΑΔ ελέγχεται από μια εταιρεία (ΕΕΣΥΠ – Υπερταμείο) η οποία δεν ανήκει στον δημόσιο τομέα και στην διοίκησή της συμμετέχουν και οι «δανειστές» της χώρας.

Και μπορεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Υπερταμείου να συμμετέχει ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ως «παρατηρητής» χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Όμως στο Εποπτικό Συμβούλιο – που ελέγχει άμεσα το Διοικητικό – τα δύο από τα πέντε μέλη «μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, επιλέγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».

Έτσι απλά είναι τα πράγματα, όπως επίσης απλά – χωρίς να μας κουράζουν με νόμους, ΦΕΚ κλπ – παρουσιάζονται μέσα από την ιστοσελίδα του Υπερταμείου.

Και με την ευκαιρία επειδή υπήρξαν αναφορές για την σύσταση επιτροπής που θα εξέταζε τα ακίνητα της ΕΤΑΔ που θα εξαιρούντο, δείτε τι αναφέρειτο Υπερταμείο.

Σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 196 ν. 4389/2016, συστήνεται ομάδα εργασίας αποτελούμενη από εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργείων και της ΕΕΣΥΠ, μέσω των θυγατρικών της ΕΤΑΔ και ΤΑΙΠΕΔ, για την αναζήτηση και τον εντοπισμό ακινήτων, τα οποία θα μεταβιβάζονται περαιτέρω στην ΕΤΑΔ. 

Ως στόχος της ομάδας εργασίας τίθεται η αναζήτηση και ο εντοπισμός ακινήτων του Δημοσίου, τα οποία πληρούν τα κριτήρια που τα καθιστούν κατάλληλα για αξιοποίηση, στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας (Μ.Α.Π.) της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας.

Τι δεν καταλαβαίνετε;

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook