Πλημμύρισε από κόσμο η κεντρική πλατεία του Θραψανού όπου την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου παρουσιάστηκαν μουσικές εκδόσεις του Δήμου Μινώα Πεδιάδας με έργα παραδοσιακών βιολατόρων της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για δυο CD με έργα των Μανόλη Χανιωτάκη και Γιώργη Μαραυγάκη ή Δροσερού, στην έκδοση των οποίων προχώρησε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας στα πλαίσια στήριξης κάθε προσπάθειας προβολής των ντόπιων μουσικών καλλιτεχνών, που άφησαν σημαντική παρακαταθήκη στη μουσική ιστορία της Κρήτης.

Την εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θραψανού, χαιρέτισε ο Δήμαρχος κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας δε στοχεύουμε μόνο στο να εξασφαλίσουμε συνθήκες που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη. Επιδιώκουμε, με την ανάδειξη κάθε θετικής πολιτισμικής δημιουργίας του παρελθόντος να ενισχύσουμε το παρόν. Στόχος μας είναι η διατήρηση και διάσωση της παράδοσής μας, γιατί η κρίση που διέρχεται σήμερα η χώρα μας –και όχι μόνο- δεν είναι απλώς οικονομική. Είναι κρίση πολιτισμού, κρίση αξιών. Αυτές τις αξίες πρέπει πρωταρχικά να προασπίσουμε. Η συγκέντρωση λοιπόν της αντιπροσωπευτικής μουσικής της περιοχής μας αποτελεί σημαντική συμβολή στη διάσωση και συνέχιση της παράδοσής μας.

Οι μουσικές εκδόσεις που παρουσιάζουμε σήμερα ανασύρουν στο φως την ξεχασμένη, για πολλούς, μουσική του συνδημότη μας Θραψανιώτη Μανόλη Χανιωτάκη, αλλά και το έργο του επίσης συνδημότη μας Γιώργη Μαραυγάκη ή Δροσερού, που κατάγεται από τον Ευαγγελισμό. Οι δυο τους αποτελούν θεματοφύλακες του μουσικού οικοδομήματος της περιοχής μας και μάλιστα ο Γιώργης Μαραυγάκης είναι από τους ελάχιστους ακόμη επιζώντες της παλαιάς φρουράς των γνήσιων, παραδοσιακών εκπροσώπων της κρητικής μουσικής».

Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλίες για το έργο των δύο βιολατόρων από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Κοινωνιολογίας Πολιτισμού & Τοπικών Κοινωνιών τον Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Γιάννη Ζαϊμάκη και τους Φιλολόγους κ. Κωστή Στρατάκη και κ. Κωστή Παπαδάκη με συντονιστή το Δημοσιογράφο κ. Ντίνο Κωνσταντόπουλο. Τη βραδιά, που ολοκληρώθηκε με ζωντανή παραδοσιακή μουσική από παλαιούς βιολάτορες, χαιρέτισαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Καλογεράκης, καθώς και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θραψανού κα. Πόπη Πλουμάκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook