Εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν πορεία χθες κοντά στη Wall Street στη Νέα Υόρκη με πρόθεση να «καταλάβουν» την οδό – σύμβολο του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος αλλά η προσπάθειά τους εμποδίστηκε από τις αρχές.

Οι διαδηλωτές είχαν σχεδιάσει να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του δρόμου, όπου βρίσκεται το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, για να εκφράσουν την οργή τους εναντίον του οικονομικού συστήματος που λένε ότι ευνοεί τους πλούσιους και τους ισχυρούς.

«Αυτή είναι μια διαδήλωση εναντίον της απληστίας των αφεντικών, και ερχόμαστε στη Wall Street διότι αυτή είναι το Σημείο Μηδέν της επιχειρηματικής απληστίας», δήλωσε η Τζούλια Ρίβερ Χιτ, φοιτήτρια Φιλοσοφίας, 22 ετών. «Είμαστε εδώ για να πούμε ότι φτάνει, δεν θα το ανεχτούμε άλλο», πρόσθεσε.

«Φτάνει πια η διαφθορά», «Σταματήστε τις περικοπές» και «Η Νέα Υόρκη λέει «όχι» στην απληστία της Wall Street», έγραφαν κάποια από τα πανό που ανήρτησαν οι διαδηλωτές στο Τρίνιτι Πλέις, τον τόπο που επέλεξαν οι διαδηλωτές, περίπου 300 μ. από τη Wall Street.

«Το μόνο πράγμα που έχουμε κοινό είναι πως είμαστε το 99% του πληθυσμού και δεν θα ανεχόμαστε πλέον την απληστία και την διαφθορά του 1%», ανέφερε ανακοινωθέν στον ιστότοπο «Occupy Wall Street».

Το κίνημα ιδρύθηκε από το online περιοδικό Adbusters τον Ιούλιο και οι διοργανωτές ήλπιζαν να μετατρέψουν τη Wall Street σε μια «αμερικανική πλατεία Ταχρίρ», παραπέμποντας στην πλατεία του Καΐρου που έγινε το επίκεντρο των κινητοποιήσεων οι οποίες οδήγησαν στην πτώση του αιγυπτίου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο.

Όμως η αστυνομία απέκλεισε όλους τους δρόμους που οδηγούν στη Wall Street και όλους τους κοντινούς δρόμους, όπου εδρεύουν μεγάλες τράπεζες, πολύ προτού αρχίσουν να φθάνουν οι διαδηλωτές. Το μεσημέρι περίπου 700 άνθρωποι, πολλοί με σακίδια και υπνόσακους, είχαν συγκεντρωθεί κοντά στην Γουόλ Στριτ και αναζητούσαν κάποιο σημείο για να στρατοπεδεύσουν, περίπου 1 χλμ. από το χρηματιστήριο. Ο αριθμός τους πάντως ήταν αρκετά χαμηλότερος από ό,τι ήλπιζαν οι διοργανωτές, που περίμεναν 20.000 άνθρωποι να «πλημμυρίσουν» τη συνοικία για μια πολύμηνη κατάληψη.Η κινητοποίηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο ethnos.gr, σημειώνεται την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση των ΗΠΑ – που πασχίζουν ακόμα να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση του 2008 και αντιμετωπίζουν ένα ιλιγγιώδες χρέος – προχωρά σε μεγάλες περικοπές κρατικών δαπανών για να μειώσει το έλλειμμα ενώ το ποσοστό της ανεργίας παραμένει πάνω από το 9%.