Οι εργασίες έχουν αρχίσει και οι σκαλωσιές έχουν ήδη στηθεί

Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα διατηρητέα κτίρια, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής των Χανίων, στην πλατεία Δικαστηρίων, στη γωνία της Ανδρέας Παπανδρέου και Ι. Σφακιανάκη.

Το μέχρι σήμερα κλειστό μέγαρο Φούμη, ανακαινίζεται και αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό με νέα χρήση καθώς θα λειτουργήσει ως καφέ – εστιατόριο και παράλληλα ξενοδοχείο μπουτίκ.

Το κτίριο ανήκει στον γυναικολόγο Θέμη Παπασωτηρίου, ο οποίος είναι εγγονός του Κων/νου Φούμη.

Το χώρο ωστόσο νοίκιασαν και ανέλαβαν να ανακαινίσουν και να λειτουργήσουν ως καφέ – εστιατόριο και ξενοδοχείο οι: Μάριος Καζάκος, συνιδιοκτήτης του εστιατορείου “Μεσογειακό” στη Χατζημιχάλη Νταλιάνη και ιδιοκτήτης της Κατασκευαστικής Καζάκος, ο έτερος συνιδιοκτήτης του εστιατορείου “Μεσογειακό”  Πεδινακης Μανώλης και οι μηχανικοί Λυκούργος και Γιώργος Καλογεράκης.

Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει με ταχείς ρυθμούς, με αρχιτέκτονα τον Κώστα Ηλιάκη. Η ανακαίνιση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές της νέας χρόνιας όταν θα ανοίξει και τις πύλες του στο κοινό.

Τι ήταν το μέγαρο Φούμη

Πρόεκτια για την οικία και το γραφείο του βουλευτή Κ. Φούμη, στενού συνεργάτη του Ελευθέριου Βενιζέλου. Η κατασκευή του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 1910 και στοίχισε 55.000 χρυσές δραχμές. Σύμφωνα με τον διαρκή κατάλογο των κηρυγμένων μνημείων, πρόκειται για ένα αξιόλογο νεοκλασικό διώροφο κτίριο δεσπόζει στην Πλατεία Δικαστηρίων. Χαρακτηρίζεται από απόλυτη συμμετρία των μορφολογικών του στοιχείων, τα οποία διατάσσονται κατακόρυφα (πλαίσια ανοιγμάτων, παραστάδες κλπ.) και οριζόντια (διακοσμητικές ταινίες, γείσο των ανοιγμάτων, γείσο και ακροκέραμα στην επίστεψη του κτιρίου) Ενδιαφέρουσα είναι και η λιτή διαμόρφωση της γωνίας του κτιρίου προς τον τοίχο όπου τοποθετείται ο εξώστης του κτιρίου που στηρίζεται σε μαρμάρινα φουρούσια και ΄χει κάγκελο από ελατό σίδηρο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook