Σε νέα συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής τη Δευτέρα, που θα ακολουθήσει την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας, αναμένεται να εξειδικευτούν τα νέα μέτρα που επικεντρώνονται στην περικοπή δαπανών στο Δημόσιο -και συζητήθηκαν την Κυριακή στη διευρυμένη κυβερνητική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Η έκτακτη, πολύωρη σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας προς την κυβέρνηση και εν μέσω πληροφοριών ότι η λήψη της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ θα συνοδευτεί από νέα μέτρα, περιλαμβανομένης της απόλυσης 100.000 δημοσίων υπαλλήλων και της ψήφισης νέου μισθολογίου λιτότητας.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η κυβερνητική επιτροπή διαμόρφωσε ένα καθαρό πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθεί ο ίδιος στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας με τους εκπροσώπους της τρόικας με στόχο, όπως είπε, «να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, να διαμορφώσουμε προϋπολογισμό του 2012 που οδηγεί σε πρωτογενή πλεονάσματα και να δείξουμε ότι έχουν γίνει βήματα και θα κάνουμε πιο γρήγορα και αποφασιστικά βήματα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε ότι προς επίτευξη των στόχων αυτών πρέπει να εφαρμοστούν συγκεκριμένες πολιτικές, που περιλαμβάνονται στο ισχύον Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε ότι θα συνέλθει εκ νέου η κυβερνητική επιτροπή τη Δευτέρα προς εξειδίκευση αποφάσεων.

Επίσης τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν, τουλάχιστον για το 2011 μέτρα από αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί, προαναγγέλλοντας πάντως, νέες περικοπές στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2012 οποίος τελεί υπό διαμόρφωση.

Ως άξονες των αποφάσεων ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι είναι:

– Να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους

– Να πετύχουμε το ταχύτερο δυνατό πρωτογενή πλεονάσματα

– Να προωθήσουμε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στη χώρα να γίνει παραγωγική και ανταγωνιστική.

Απαντώντας, τέλος σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος ήταν κατηγορηματικός ως προς το ότι οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας και επεσήμανε ότι αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν και οι Έλληνες πολίτες.

Σφοδρή επίθεση σε Σαμαρά αλλά και …ΜΜΕ, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς

Σφοδρή επίθεση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά, εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων που προέβη μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής την Κυριακή.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για οδυνηρή έκπληξη που ένιωσε ακούγοντάς τον πρόεδρο της ΝΔ από την Θεσσαλονίκη να εξαγγέλλει όσα εξήγγειλε την στιγμή που είχε αναλυτική ενημέρωση από τον ίδιο για την σοβαρότητα της κατάστασης.

«Εάν πιστεύει ο κ. Σαμαράς ότι μπορεί να πάει και να γοητεύσει τους συνομιλητές του, με τις προτάσεις του για μείωση της φορολογίας, νομίζω ότι δεν έχει καθαρή εικόνα για το τι συμβαίνει. Υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας με εύκολα λόγια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Επιπλέον επέκρινε όσους, έχουν όπως σημείωσε «εύκολο» δημόσιο λόγο που «τροφοδοτεί τα στερεότυπα κατά της Ελλάδας και υπονομεύουν την αξιοπιστία της προσπάθειας της χώρας». Σημείωσε ότι αμφισβητείται όχι η ικανότητα της κυβέρνησης, αλλά της ίδιας της χώρας -αμφισβητείται εάν ως χώρα, κοινωνία, έθνος έχει την πραγματική βούληση να κάνει όλα όσα πρέπει για να βγει από την κρίση.

«Αυτό το στερεότυπο τροφοδοτείται δυστυχώς από πολλούς παράγοντες που αρθρώνουν με ευκολία δημόσιο λόγο που υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας και χρησιμοποιούνται στους διεθνείς κύκλους για να πληγεί η αξιοπιστία της χώρας» δήλωσε για να προσθέσει ότι οποιοσδήποτε, πολιτικός, δημοσιογράφος, αναλυτής, επιχειρηματίας, ακαδημαϊκός, πρέπει να έχει συνείδηση ότι αυτά που λέει μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως επιχειρήματα κατά της χώρας.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο «εύκολος» αυτός λόγος οδηγεί την τρόικα να προβαίνει σε μειωμένο υπολογισμό των εξαγγελθέντων μέτρων με αποτέλεσμα να ασκούνται πιέσεις για την λήψη πρόσθετων μέτρων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook