Οι εργαζομένοι του ΟΓΑ (ΟΠΕΚΑ – ΕΦΚΑ Αγροτών) προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων στο Ηράκλειο.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων ΟΓΑ:

«Η προχειρότητα στο σχεδιασμό και στη μέχρι σήμερα εκτέλεση του εγχειρήματος της συγκρότησης ενός και μόνο ενιαίου ασφαλιστικού φορέα (ΕΦΚΑ), με κύριο ζητούμενο την άκριτη συρρίκνωση του Δημοσίου, φυσιολογικά οδήγησε σε αποψίλωση των υπηρεσιών. Οι επιλεκτικές, συχνά με «πελατειακά» κριτήρια, μετακινήσεις προσωπικού στις λεγόμενες «επιτελικές» Υπηρεσίες αφαιρούν έμπειρο προσωπικό από τις δομές που είναι επιφορτισμένες με την απονομή συντάξεων, την ασφάλιση και την εξυπηρέτηση των πολιτών, χωρίς παράλληλα να τις διευκολύνουν με την έκδοση των απαραίτητων εγκυκλίων και την επίλυση προβλημάτων και ασαφειών. Με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας και της Διοίκησης του ΕΦΚΑ, αποδυναμώθηκαν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ασφάλισης, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν στην τύχη τους υπάλληλοι και εξυπηρετούμενοι.

Ειδικότερα στον ΕΦΚΑ Αγροτών, επί περίπου δύο χρόνια, λιγότεροι από 200 υπηρετούντες καλούνται να εξυπηρετήσουν περίπου ενάμισι εκατομμύριο αγρότες, υπερβάλλοντας καθημερινά εαυτόν, θυσιάζοντας ελεύθερο χρόνο και παραβιάζοντας ωράρια, εξαναγκαζόμενοι από τις εκάστοτε Διοικήσεις σε εργασία τα Σαββατοκύριακα και σε περιστολή αδειών, σε μια σύγχρονη γαλέρα, χωρίς συνθήκες υγιεινής, με βασικές ελλείψεις στην απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, εγκαταλελειμμένοι και εκτεθειμένοι στις απειλές, τη λεκτική βία και την οργή των πολιτών που «απολαμβάνουν» όλο και χειρότερες παροχές και υπηρεσίες.

Η απάντηση της Διοίκησης στις διαμαρτυρίες των πρωτοβάθμιων συλλόγων, των δύο Ομοσπονδιών (ΠΟΠΟΚΠ & ΠΟΣΕ ΙΚΑ) και της ΑΔΕΔΥ δείχνουν πόσο στενή είναι η σχέση της με την καθημερινότητα υπαλλήλων και πολιτών, αλλά και πώς εννοεί τη λειτουργία του φορέα: ακατανόητες πειθαρχικές απειλές για προβλήματα στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση (ωσάν όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες προς το κοινό να παρέχονταν απρόσκοπτα από το συνεχώς συρρικνούμενο αριθμητικά και εγκαταλελειμμένο υπηρεσιακά προσωπικό) και παράτυπες «παρακλήσεις» προς συναδέλφους που υπηρετούν σε κτίρια που τελούν υπό κατάληψη να «απασχοληθούν» σε παρακείμενες δομές (με ποιο προγραμματισμό, με ποια μέσα και για να παράσχουν τι είδους εργασία;).

Από τη άλλη μεριά, ο ΟΠΕΚΑ, ο υποτιθέμενος «βασικός πυλώνας της προνοιακής πολιτικής της κυβέρνησης», αντί να αποτελέσει τη μετεξέλιξη του ΟΓΑ σε ισχυρό φορέα ουσιαστικής στήριξης των αναγκών όλων των πολιτών, μεταλλάχθηκε σε διαχειριστή της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Η ανάληψη νέων αντικειμένων και αρμοδιοτήτων με ελλιπή ή και καθόλου προγραμματισμό, προς εξυπηρέτηση κυβερνητικών σκοπιμοτήτων, συνοδεύεται από επιλεκτική εύνοια προς συγκεκριμένες υπηρεσίες-«βιτρίνα», εγκαταλείποντας τις υπόλοιπες στην… καλή διάθεση των υπαλλήλων τους, οι οποίοι συχνά έχουν αναγκαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να διασφαλίσουν την αξιοπρεπή λειτουργία τους. Η επιλεκτική και μεθοδευμένη υπηρεσιακή απαξίωση υπαλλήλων, ο κατακερματισμός των διαδικασιών κάλυψης των αναγκών σε υλικοτεχνικές υποδομές, η υποβάθμιση μιας -τέως- ισχυρής Διεύθυνσης Πληροφορικής, η χωρίς σχεδιασμό και προετοιμασία κατάργηση του θεσμού των Ανταποκριτών, όλα έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της εξυπηρέτησης του συναλλασσόμενου κοινού και τη μεταφορά του βάρους στις πλάτες των υπαλλήλων, τους οποίους αφήνει βορά στην αναμενόμενη μήνι των (μη) εξυπηρετούμενων πολιτών, με δεδομένη την έλλειψη φύλαξης στα κτίρια της Περιφέρειας.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ

– Την υπονόμευση του θεσμού της Κοινωνικής Ασφάλισης και τη μετατροπή του Κράτους Πρόνοιας σε κράτος ελεημοσύνης μόνο για τους εξαθλιωμένους.

– Την προχειρότητα και την αδιαφορία των κυβερνώντων, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη εργαζομένων και πολιτών.

– Τις πελατειακές σχέσεις της Κυβέρνησης και των εφαρμοστών των κοντόφθαλμων πολιτικών και πρακτικών της, που απαξιώνουν συναδέλφους και τους κατατάσσουν σε α΄ και β΄ κατηγορίας.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ – ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Άμεση ενδυνάμωση με προσωπικό του Τομέα Αγροτών και όλων των υπηρεσιών αιχμής του ΕΦΚΑ, εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, διάθεση τουλάχιστον του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων, οδηγιών και Κανονισμού Παροχών & Ασφάλισης για την καλύτερη λειτουργία των Υπηρεσιών και την πραγματική εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ο ΟΠΕΚΑ να αποτελέσει βασικό πυλώνα μιας πολιτικής ουσιαστικής στήριξης των αναγκών όλων των πολιτών, χωρίς κυβερνητικές εξαρτήσεις και υποτέλεια, με ίση μεταχείριση όλων των συναδέλφων, με πραγματικό ενδιαφέρον για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και όχι βραχίονα εξυπηρέτησης προεκλογικών σκοπιμοτήτων.

Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στην Κοινωνική Ασφάλιση και την Κοινωνική Πρόνοια συνεχίζουμε τον αγώνα μας για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, προσλήψεις προσωπικού και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook