Στο «κόκκινο» ανεβάζει την ένταση η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς όπως ανακοίνωσε προτίθεται να αρχίσει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, από την πλευρά του Ψευδοκράτους, ενώ παράλληλα προανήγγειλε την αποστολή και τρίτου γεωτρυπάνου στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας διαμηνύει πως η Άγκυρα δεν θα δείξει καμία ανοχή σε μονομερείς ενέργειες και επανέλαβε πως η χώρα του δεν θα δεχθεί κανένα τετελεσμένο.

Ειδικότερα, όπως εξήγγειλε χθες ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, την επομένη εβδομάδα ξεκινάει και το ταξίδι του προς την Τουρκία και άλλο ένα γεωτρύπανο, το τρίτο που αγοράζει η Άγκυρα.

«Το επόμενο πλοίο μας ξεκινάει να έρθει σε μία εβδομάδα. Όταν το φέρουμε και αυτό, σχεδιάζουμε το κάθε ένα από τα δύο πλοία μας να κάνει τουλάχιστον δύο γεωτρήσεις το χρόνο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός σύμφωνα με το sigmalive.com

«Σε μία εβδομάδα αρχίζει κι εκεί η γεώτρηση (στη Μερσίνα). Το πλοίο ήρθε και εγκαταστάθηκε στο σημείο. Θα κάνει γεώτρηση σε ρηχά νερά. Σκεφτόμαστε να επιταχύνουμε τη διαδικασία κι εκεί. Στη Μερσίνα, στα ανοιχτά του Ερντεμλί. Κι επίσης στην περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση 19-20 μιλίων, υπάρχει κι άλλη μία γεώτρησή μας», δήλωσε.

Για τον “Πορθητή ο Ντονμέζ ανέφερε ότι συνεχίζεται η γεώτρηση στο οικόπεδο που η Άγκυρα έχει ονομάσει Αλάνια 1, αυτή τη στιγμή το τρυπάνι έχει φτάσει σε βάθος 3.400 μέτρων και εξέφρασε την ελπίδα μέσα σε λίγους μήνες να υπάρξει αποτέλεσμα στη γεώτρηση που διεξάγεται εκεί.

Σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας των τουρκικών πλοίων στη Μεσόγειο, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας είπε ότι δεν τίθεται θέμα να υπάρξει παρενόχληση εκ νέου, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό εκεί προστατεύει και τα γεωτρύπανα και τα ερευνητικά πλοία.

«Έχουμε δύο ερευνητικά πλοία εκεί. Το ένα είναι το “Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά”, το οποίο διεξάγει σεισμικές έρευνες. Τι σημαίνει σεισμικές έρευνες… Δηλαδή με βάση διακυμάνσεις του ήχου προσπαθεί να ανακαλύψει αν υπάρχουν αποθέματα υδρογονανθράκων κάτω από τον βυθό της θάλασσας. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα ανοιχτά της Κύπρου και συνεχίζει στα νότια. Τις πρώτες εβδομάδες έγιναν κάποιες παρενοχλήσεις, αλλά από εκείνη τη στιγμή και μετά και με την υποστήριξη του Πολεμικού Ναυτικού μας συνεχίζουμε τις έρευνες», δήλωσε ο Ντονμέζ.

Ο Φατίχ Ντονμέζ επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι δεν πρόκειται να δεχτούν κανένα τετελεσμένο και ότι θα συνεχίσουν ακάθεκτοι και τις δικές τους γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Στο γεωτρύπανό μας τον “Πορθητή” δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει οποιαδήποτε παρενόχληση στο σημείο που βρίσκεται τώρα. Κι εκεί συνεχίζονται οι έρευνές μας. Από την άλλη, όπως έχουμε ξαναπεί, έχουμε μία ιδιαίτερη ευαισθησία ως προς το θέμα των μονομερών ενεργειών της ε/κ διοίκησης στο νησί, τις οποίες δεν είναι δυνατό να αποδεχτούμε. Το έχουμε πει αρκετές φορές, γιατί εκεί στη βόρεια Κύπρο ζει και ο τ/κ λαός και πρέπει να ληφθούν υπόψη και εκείνων τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους. Έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε όσους προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες και προσπαθούν να επιφέρουν τετελεσμένα. Η Εταιρεία Πετρελαίου της Τουρκίας θα συνεχίσει τις εργασίες που έχει εξαγγείλει είτε στο πλαίσιο των αδειοδοτήσεων της ιδίας είτε στο πλαίσιο της εξουσιοδότησης που της έχει παράσχει η “ΤΔΒΚ”. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με κάθε τρόπο το πρόγραμμά μας», συνέχισε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας.

Αναφορικά με το ποια χώρα θα αναλάβει να συνεχίσει τον αγωγό, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αντίστοιχο ενδιαφέρον υπάρχει και από τη Βουλγαρία. Όπως σημείωσε, δεν γνωρίζει τελικά για ποια χώρα θα ληφθεί απόφαση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook