Σε ΕΔΕ μετέτρεψε το αρχηγείο της Αστυνομίας την προκαταρκτική εξέταση για τους εννέα αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, έξω από το κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος στην Οµόνοια.

Οι αστυνομικοί ελέγχονται για το πόσο τήρησαν την προβλεπόμενη διαδικασία σύλληψης, ύστερα από τις καταγγελίες της οικογένειας του Ζακ και αυτόπτων μαρτύρων για άσκηση υπέρµετρης βίας.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του ιατροδικαστικού πορίσματος, σύµφωνα µε το οποίο ο 33χρονος ακτιβιστής πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο, που προκλήθηκε από πολλαπλά τραύµατα έξω από το κοσμηματοπωλείο.

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξηγούν ότι «η εσωτερική µετακίνηση των εµπλεκοµένων σε ΕΔΕ αστυνοµικών, µέχρι να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ, είναι πάγια τακτική του αρχηγείου».

Ο δικηγόρος του κοσμηματοπώλη αμφισβητεί την ιατροδικαστική έκθεση

Χθες τοποθετήθηκε για πρώτη φορά για το ιατροδικαστικό πόρισµα ο δικηγόρος του κοσµηµατοπώλη Χάρης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος αµφισβήτησε την ιατροδικαστική έκθεση: «Η διά της τεθλασµένης αιτιώδης σύνδεση, των ισχαιµικών αλλοιώσεων που διαπιστώθηκαν, µε τα πολλαπλά πλην ασήµαντα όπως χαρακτηρίζονται, τραύµατα που έφερε ο παθών, µέσω µηχανισµού stress, δηλαδή µε συλλογιστική του τύπου “ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει”, καθιστούν το συµπέρασµα της ιατροδικαστικής εκθέσεως επιστηµονικά µη παραδεκτό (…). Ο µηχανισµός προκλήσεως των τραυµάτων είναι κατά τις διαπιστώσεις των ιατροδικαστών (ποικίλος), µε µόνο επτά από αυτά επί συνόλου 23 να προήλθαν από επενέργεια τρίτων επί του σώµατος του θανόντος».

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι της οικογένειας Κωστόπουλου ετοιμάζονται να καταθέσουν μηνύσεις σε βάρος όλων όσοι ενεπλάκησαν, λόγω αρμοδιότητας, στο περιστατικό, όπως οι αστυνομικοί και οι διασώστες του ΕΚΑΒ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook