Αγώνας δρόμου για την ρύθμιση χρεών και τη μείωση των “κόκκινων δανείων” – Στα 215 δις το ιδιωτικό χρέος, βελτιωμένος ο εξωδικαστικός μηχανισμός ενάμιση μήνα πριν την λήξη του

Σε κομβικό σημείο, ενάμιση μηνα πριν την λήξη του, βρίσκεται ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, με το μεγάλο “αγκάθι” να παραμένει η διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες αλλά και το ενδεχόμενο μη επέκτασής του, πέρα του Δεκεμβρίου του 2018. Αν και οι επιδόσεις του μηχανισμού, εξαιτίας της απλούστευσης της διαδικασίας που απαιτεί πλεον ελάχιστα δικαιολογητικά από την πλευρά των ενδιαφερομένων, έχουν αυξηθεί, ωστόσο το μέλλον εξωδικαστικού μηχανισμού παραμένει αβέβαιο αφού λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου και αυτή τη στιγμή γίνονται διαβουλεύσεις για το αν θα παραταθεί ή όχι.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός φιλοδοξούσε να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, ωστόσο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο παραμένουν ακόμα σε υψηλά επιπεδα και για την βελτίωση της εικόνας στην αγορά θα πρέπει να συστρατευτούν και άλλα εργαλεία για την μείωση του ιδιωτικού χρέους.

Αυτά επισημάνθηκαν μεταξυ άλλων στην ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα: «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων, Ελευθέρων Επαγγελματιών και Αγροτών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ και Τράπεζες – Κόκκινα Δάνεια», στο ΕΒΕΧ με κεντρικό ομιλητή τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτη Κουρμούση, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη

Τα στατιστικά του χρέους

Όπως σημείωσε ο κ. Κουρμούσης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, “τα χρέη προς την εφορία είναι 100 δις. ευρώ, προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι περίπου 30 δις. ευρώ, στις τράπεζες είναι 85 δις. ευρώ και υπάρχει και το άγνωστο κομμάτι του ιδιωτικού χρέους που είναι μεταξύ των ιδιωτών (εταιρείες – προμηθευτές, εταιρείς προς εργαζομένους). Στον εξωδικαστικό μηχανισμό, εχουν υποβληθεί πάνω από 4.500 αιτήσεις από όλη την Ελλάδα, όλων των ειδών, έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία 950 υποθέσεις και οι υπόλοιπες βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας ενώ το τελευταίο δίμηνο – μετά τη βελτίωση της διαδικασίας και της πλατφόρμας και καταργήθηκαν τα δικαιολογητικά και οι διευκολύνσεις – έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία πάνω από 50.000 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες να χτίζουν την αίτησή τους”

Με την υποβολή της αίτησης σταματάει η διαδικασία κατασχέσεων

“Κάθε εταιρεία, ιδιώτης επαγγελματίας ή αγρότης μπορεί να κάνει αίτηση στον εξωδιαστικό μηχανισμό μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Μόλις υποβληθεί η αίτηση αυτομάτως προστατεύεται από κατασχέσεις των λογαριασμών και από πλειστηριασμούς ακινήτων. Στη συνέχεια μπορεί να ρυθμίσει τα χρέη του προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ως 120 δόσεις και με διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων καθώς και τα χρέη του προς τις τράπεζες – τα κόκκινα δάνεια δηλαδή- σε 20 χρόνια και διαγραφή των πανωτοκίων”, σημείωσε ο κ.Κουρμούσης προσθέτοντας οτι αν και δεν υπάρχει πλαφόν για το ύψος του χρέους που μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο του εξωδικαστικού μηχανισμου ωστόσο ανάλογα με το χρέος υπάρχουν ορισμένες διαφοροποιήσεις στην διαδικασία. Αν πχ ένας ελεύθερος επαγγελματίας χρωστάσει αθροιστικά στο δημόσιο πάνω από 250.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει και μια μελέτη βιωσιμότητας. Αντίστοιχα για επιχειρήσεις είναι υποχρεωτική η μελέτη βιωσιμότητας αν τα συνολικά χρέη, προς δημόσιο και τράπεζες ξεπερνούν τα 2 εκ. ευρώ.

Γιώργος Σταθάκης: Σε κομβικό σημείο ο μηχανισμός

“Ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι μια νομοθεσία που είχε πολύ υψηλές φιλοδοξίες ακριβώς επειδή απευθυνόταν σε ένα τρόπο ρύθμισης των χρεών, ταυτόχρονα προς τράπεζες και εφορίες, και διαμόρφωνε μια διαδικασία για τους επαγγελματίες και μικρομεσαίου. Διευκόλυνε τη ρύθμιση των χρεών τους με βάση τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και φυσικά είχε έναν πιο σύνθετο μηχανισμό για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Τώρα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, ακριβώς επειδή η διαχείριση των κόκκινων δανείων παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών” ανέφερε ο κ. Σταθάκης ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση σημείωσε οτι γίνονται προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση

“Υπάρχουν μέριμνες προκειμένου να υπάρξει χώρος για να λειτουργήσει ο μηχανισμός, να υπάρξει επέκταση. Η πρόταση του Υπουργείου συζητιέται αυτή τη στιγμή, δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι προτάσεις, γίνεται ένας διάλογος και με τις τράπεζες προκειμένου να υπάρξει μια συναίνεση για τον μηχανισμό”, σημείωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος προσθέτοντας οτι ο εξωδικαστικός μηχανισμός, δεν είναι το μόνο εργαλείο για τη ρύθμιση των χρεών.

“Οι τράπεζες από το 2016 εχουν θεσμοθετήσει όλα τα εργαλεία, έχει φτιαχτεί η δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων. Υπάρχουν συζητήσεις που γίνονται με πρωτοβουλία του Τσακαλώτου για αναζήτηση ενός μηχανισμού διαχείρισης από κοινού των τραπεζών με εγγυήσεις του δημοσίου. Όλη η ατζέντα είναι ανοικτή. Η γνώμη η δική μου είναι οτι υπάρχει μια αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες, ωστόσο οι προκλήσεις και οι στόχοι που έχουν θέσει οι ίδιες οι τράπεζες είναι υψηλές και συνεπώς είμαστε στο κομβικό σημείο που πρέπει να βρούμε την καλύτερη μέθοδο, ή πως θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ένα από όλα τα εργαλεία που θα οδηγήσει σε αυτό που όλοι θέλουμε, την μείωση των κόκκινων δανείων”, κατέληξε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook