«Εάν εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις και βελτιωθεί το περιβάλλον στην Ευρώπη θα μπορούσαμε να δούμε ένα μικρό επίπεδο ανάπτυξης στα τέλη του 2012» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, στην ισπανική εφημερίδα «El Pais».

Ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα προτεραιότητα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός κλίματος σταθερότητας και η προώθηση πολιτικών που ενισχύουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και την απασχόληση, όπως τα μεγάλα έργα υποδομών που αναπτύσσουν την πραγματική οικονομία και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ο τόπος θα είναι ελκυστικός για ξένες επενδύσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση εφαρμογής των μεταρρυθμιστικών μέτρων στην Ελλάδα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισήμανε: «Ορισμένες φορές δεν πήραμε τις αποφάσεις από την δική μας πλευρά. Αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε το κράτος από πάνω μέχρι κάτω σε πολύ λίγο χρόνο και χωρίς την βοήθεια της αντιπολίτευσης. Δεν είναι εύκολο αλλά θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας».

Για τις επικρίσεις που έχει δεχθεί η Ελλάδα από πολλά ξένα ΜΜΕ, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Τα σχέδια σωτηρίας έχουν δώσει φτερά στον λαϊκισμό. Λένε ότι δεν δουλεύουμε αλλά, σύμφωνα με τα στατιστικά, σε αυτή την χώρα δουλεύουμε περισσότερες ώρες από τις άλλες. Στην Αθήνα, πολύς κόσμος έχει τρεις και τέσσερις δουλειές. Είναι σαφές ότι η Γερμανία έκανε μεταρρυθμίσεις πριν από εμάς, αλλά εμείς τις εφαρμόζουμε τώρα».

Σχετικά με την επιβολή περικοπών ο υπουργός τόνισε «ποτέ δεν είναι δίκαιο να βάζεις στον κόσμο τόσους φόρους. Αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει τέλος σε αυτά τα μέτρα. Εάν οι αποφάσεις της Ευρώπης είναι οι κατάλληλες, σε τρία ή τέσσερα χρόνια θα μπορούν να εξαλειφθούν οι νέοι φόροι που δημιουργήσαμε. Υπάρχει διέξοδος».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε το ενδεχόμενο εκλογών καταστροφικό καθώς «θα δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία».

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις δήλωσε: «Δημιουργήσαμε πριν τρεις μήνες μια ειδική αρχή. Είναι αδύνατο να μεταφέρεις τόσο μεγάλη δημόσια περιουσία σε τόσο μικρό διάστημα.

Πρέπει να σεβαστούμε τις νομικές διαδικασίες και να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην πουλήσουμε σε χαμηλές τιμές. Κανείς δεν θα μπορέσει να μας κατηγορήσει εάν τελικά δεν συγκεντρώσουμε το ποσό των 50 δισ.

Η κυριότερη παρατήρηση της τρόικας δεν ήταν οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες εφαρμόζουμε σε όλους τους τομείς. Αλλάζουμε δομές που δημιουργήθηκαν πριν 200 χρόνια. Αλλά κυρίως θα πρέπει να προστατέψουμε την κοινωνική ειρήνη».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook