«Μαύρη τρύπα» ύψους 4,5 δισ. ευρώ για το 2012 βλέπει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πολ Τόμσεν, σύμφωνα με εσωτερική έκθεσή του, την οποία δημοσιοποίησε το Mega. O Πολ Τομσεν μιλά για 120 παρεμβάσεις που θα πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση.

Οι συζητήσεις του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα κατέληξαν σε μια κατ' αρχήν συμφωνία αργά το βράδυ της Τρίτης κι έτσι οι επικεφαλής της θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος θα έχει επαφές με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως αποκάλυψε η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, υπό συζήτηση είναι όχι μόνο τα πρόσθετα μέτρα του προϋπολογισμού του 2011 και η προετοιμασία του 2012, αλλά και τα μέτρα του 2013 και 2014, τα οποία δεν είχαν εξειδικευθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Είναι προφανές ότι η τρόικα θέλει να εξασφαλίσει από τώρα δεσμεύσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση την επόμενη τριετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι στο εξής η έμφαση θα δοθεί στις περικοπές των δαπανών, δηλαδή μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά και εφάπαξ όπως επίσης και σε απολύσεις στο Δημόσιο, δεν έχουν εγκαταλειφθεί και τα εισπρακτικά μέτρα.

Έτσι, στο υπό συζήτηση πακέτο πρωταγωνιστούν η δραστική μείωση του αφορολόγητου από τις 8.000 ευρώ σήμερα στις 4.000-5.000, καθώς και η παράταση του τέλους ακίνητης περιουσίας που θα πληρώνεται μέσω ΔΕΗ ως και το 2014 αντί του 2012.

Τα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημαντικότερα από τα μέτρα που τέθηκαν και στα οποία φαίνεται πώς υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία περιλαμβάνουν:

Μισθοί: Άμεση ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου, με δραστικές περικοπές στους μισθούς και χωρίς «προσωπικές διαφορές». Οι μειώσεις μισθών υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στο 40% και σε ορισμένες περιπτώσεις και στο 50% για υψηλόμισθους υπαλλήλους. Συντάξεις: Περικοπές στις συντάξεις, με έμφαση στις υψηλές, στις οποίες θα μπει πλαφόν, αλλά και στο εφάπαξ.

 Απολύσεις: Εφεδρεία και απολύσεις σε μια σειρά από οργανισμούς. Υπολογίζεται ότι στην πρώτη λίστα της εφεδρείας θα συμμετάσχουν 20.000 εργαζόμενοι.

 Αφορολόγητο: Νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου στο πλαίσιο της φορολογικής αναδιάρθρωσης. Οι εισηγήσεις που εξετάζονται αφορούν τη μείωση στις 4.000 - 5.000 ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει σε επιπλέον φόρο για όλους τους φορολογούμενους, ίσως και 400 ευρώ, ανάλογα με τον συντελεστή που θα επιβληθεί.

Ακίνητα: Επέκταση έως και το 2014 του μέτρου του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Παρ' ότι αμφισβητήθηκε η αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού, αποφασίσθηκε τελικά να επιβληθεί και μάλιστα σε μακροχρόνια βάση, καθώς σίγουρα εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων.

Πετρέλαιο: Επιτάχυνση της εξομοίωσης του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται να γίνει σταδιακά.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος θα ενημερώσει στις 11:30 την Κυβερνητική Επιτροπή για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και για τα σημαντικότερα και πιο επίμαχα μέτρα που συζητούνται.  

 

in.gr