Η συνέχιση της μάθησης καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μπορεί να βελτιώσει και να διατηρήσει την ψυχική μας ευημερία.

Η ψυχική ευημερία σημαίνει να αισθανόμαστε καλά για τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας, και να ζούμε τη ζωή μας με τον τρόπο που εμείς θέλουμε.

Η μάθηση μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση, να βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας αίσθησης σκοπού, και να μας βοηθήσει να συνδεθούμε με τους άλλους.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η μάθηση καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής συνδέεται με μεγαλύτερη ικανοποίηση και αισιοδοξία και βελτιωμένη ικανότητα να αποκομίσουν, όσοι την ακολουθούν, τα μέγιστα από τη ζωή.

Οι άνθρωποι που συνεχίζουν τη μάθηση μετά την παιδική ηλικία έχουν  υψηλότερη ευεξία και μεγαλύτερη ικανότητα αντιμετώπισης του άγχους. Έχουν επίσης περισσότερα αισθήματα αυτοσεβασμού, ελπίδας και σκοπού.

Η μάθηση συχνά συνεπάγεται αλληλεπίδραση και με άλλους ανθρώπους. Αυτό μπορεί επίσης να αυξήσει την ευημερία μας, βοηθώντας μας να οικοδομήσουμε και να ενισχύσουμε τις κοινωνικές μας σχέσεις.

Πώς μπορείτε να συνεχίσετε να μαθαίνετε? Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να βάλετε τη μάθηση στη ζωή σας.

Αν θέλετε να κάνετε τη μάθηση  μέρος της ζωής σας, σκεφτείτε τη μάθηση με την ευρύτερη έννοια.

Τα επίσημα μαθήματα είναι σπουδαίοι τρόποι να μάθετε νέα πράγματα, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόποι, όπως: να μάθετε να μαγειρεύετε ένα αγαπημένο φαγητό που δεν έχετε φάει ποτέ στο σπίτι, να επισκεφθείτε μια γκαλερί ή ένα μουσείο, να μάθετε για ένα άτομο ή μια περίοδο στην ιστορία που σας ενδιαφέρει, να εγγραφείτε σε κάποια ελεύθερα μαθήματα που έχουν νόημα για σας, να μάθετε μια νέα γλώσσα ή να ανακαλύψτε ξανά ένα παλιό χόμπι, να αρχίσετε τη συγγραφή ιστοριών, ή να ασχοληθείτε με  το κέντημα  ή το πλέξιμο.

Κάθε μέρα, ο κάθε ένας από εμάς έχει την ευκαιρία να επιδιώξει την πνευματική του  ανάπτυξη με τρόπους που προσαρμόζονται στο στυλ μάθησης του.

Η μάθηση είναι θετική για την ψυχική μας υγεία ακόμα κι όταν γίνεται για σύντομες χρονικές περιόδους, αφού μειώνει δραματικά τα επίπεδα στρες. Μια πρόσφατη έκθεση στη νευρολογία αναφέρει ότι ενώ η γνωστική δραστηριότητα δεν μπορεί να αλλάξει τη βιολογία της νόσου του Alzheimer, οι μαθησιακές δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν στην καθυστέρηση των συμπτωμάτων, διατηρώντας την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η μάθηση σε μεγαλύτερη ηλικία συνδέεται με τη βελτίωση της μνήμης.

Το να είσαι ανοιχτός και περίεργος έχει βαθιά προσωπικά και επαγγελματικά οφέλη. Όσοι αφιερώνουν τον εαυτό τους στην μάθηση κι έχουν συνεχώς περιέργεια είναι σχεδόν πάντα πιο ευτυχισμένοι και περισσότερο κοινωνικά και επαγγελματικά πετυχημένοι από αυτούς που δεν το κάνουν. 

Η διά βίου μάθηση είναι και η αποστολή του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου, www.alp.gr, την οποία υπηρετεί με πάθος και συνέπεια εδώ και 13 χρόνια, προσφέροντας μαθήματα που αποσκοπούν στην προσωπική ανάπτυξη, με στόχο την βελτίωση της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. 

Σήμερα λειτουργεί 8 τμήματα σε όλη την χώρα, με χιλιάδες πολίτες να παρακολουθούν τα μαθήματα του. Στα Χανιά και το Ηράκλειο της Κρήτης, στην Αθήνα στο κέντρο, στην Θεσσαλονίκη και στο Μαρούσι Αττικής.

  • Η Ελένη Βουγιούκαλου είναι Πρόεδρος του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook