Για το χοιρινό ρολό

2½ κιλά χοιρινή σπάλα
1 κ.σ. μουστάρδα με βότανα
λίγο ελαιόλαδο
1 μήλο
αλάτι
πιπέρι
φρέσκα βότανα (θυμάρι -δεντρολίβανο)

Για τη σάλτσα κρασιού με μέλι

3 κ.σ. ελαιόλαδο
2-3 μικρά κρεμμύδια
1 καρότο
1 σκ. σκόρδο
1 καρότο
1 κομμάτι σέλερυ
1 δαφνόφυλλο
1 κλαδάκι θυμάρι
μαύρο πιπέρι σε κόκκους
750 ml κόκκινο κρασί
500 ml ζωμό κρέατος
1 κ.σ. μέλι
1/2 πορτοκάλι
1/2 μήλο
1 κομμάτι κρύο βούτυρο για το τελείωμα

Για το χοιρινό ρολό

Για το χοιρινό ρολό στο φούρνο, ανοίγουμε πρώτα το κρέας και το κάνουμε όσο πιο πλατύ γίνεται. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και μουστάρδα. Αλατοπιπερώνουμε. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια το τριμμένο μήλο. Πασπαλίζουμε με φρέσκα μυρωδικά. Το τυλίγουμε σε ρολό. Το δένουμε να κρατήσει το σχήμα του. Δείτε εδώ αναλυτικά πώς να δέσετε σωστά το χοιρινό σε ρολό. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και το αλατοπιπερώνουμε. Το τυλίγουμε σε λαδόκολλα. Το βάζουμε σε ταψί και το ψήνουμε στο φούρνο για 2 ώρες στους 170ºC στις αντιστάσεις.

Αφαιρούμε τη λαδόκολλα, μαζεύουμε τα ζουμιά του κρέατος (και τα ρίχνουμε στην σάλτσα κρασιού) και το ακουμπάμε σε σχάρα. Το αφήνουμε να ροδίσει στο φούρνο για 30′ περίπου. Το αλείφουμε δυο τρεις φορές με σάλτσα κρασιού με μέλι. Αφού ψηθεί το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10′-15′ και το κόβουμε σε φέτες.

Σερβίρουμε με την σάλτσα κρασιού χωριστά και με τον πουρέ που σας έχω παρακάτω.

Για τη σάλτσα κρασιού με μέλι

Ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε καλά τα λαχανικά. Τα σβήνουμε με το κόκκινο κρασί. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος της σάλτσας στο μισό. Την σουρώνουμε σε ψιλή σήτα. Την ξαναβάζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί και να γίνει πυκνή σαν αραιό μέλι. Στο τέλος ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
Αν θέλουμε να γυαλίσει προσθέτουμε στο τέλος 1 κομμάτι κρύο βούτυρο. Αν τη θέλουμε πολύ πυκνή ρίχνουμε 1 κ.σ. ρου.

Πηγή: argiro.gr