Ένα ανώνυμο τηλεφώνημα που έγινε στην Αστυνομία της Μύρινας στην Λήμνο, οδήγησε στον εντοπισμό των πολύτιμων γλυπτών που είχαν κλαπεί τον περασμένο Φεβρουάριο από την αυλή του εξοχικού της εγγονής του γνωστού γλύπτη Γιάννη Φωτιάδη Ελισάβετ στην Ατσική!

Οι άγνωστοι διαρρήκτες που τα είχαν κλέψει, κατάλαβαν ότι δεν θα μπορούσαν να τα πουλήσουν ή να… διακοσμήσουν το σπίτι τους κι έτσι τα εγκατέλειψαν στην αγροτική περιοχή «Τσαγκαράδικα»!

Ο μαρμάρινος σταυρός, μία πέτρινη πλάκα με αραβική επιγραφή, ένα άγαλμα αγγέλου και δύο στάμνες από λαξευτή πέτρα και δύο μαρμάρινες γλάστρες, βρέθηκαν σκεπασμένα με προβιές και τσουβάλια μέσα σε χωράφι, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της οικογένειας!

Η κλοπή των γλυπτών στις 4 Φεβρουαρίου είχε αναστατώσει το νησί αλλά, παρά τις έρευνες της Αστυνομίας, κανένα ίχνος τους δεν είχε βρεθεί. Ο μεγάλος όγκος τους εμπόδιζε τους κλέφτες να τα μετακινήσουν και τελικά αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν.

Η εγγονή του γλύπτη δήλωσε ότι θα αποσύρει τη μήνυση κατ’ αγνώστων που είχε υποβάλει, παρά την ταλαιπωρία που είχε υποστεί καθώς έφτασε στο σημείο να προσλάβει δύτη για να ερευνήσει τη θαλάσσια περιοχή μετά από μια πληροφορία ότι οι δράστες είχαν πετάξει τα γλυπτά στη θάλασσα! Ωστόσο, οι άγνωστοι ήταν επαγγελματίες και φρόντισαν να μην αφήσουν δακτυλικά αποτυπώματα.

Ο Γιάννης Φωτιάδης, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο protothema.gr, που πέθανε το 1965 σε ηλικία 85 χρόνων, ήταν μικρασιατικής καταγωγής αλλά είχε εγκατασταθεί μόνιμα στην Ατσική όπου είχε γνωρίσει την σύζυγό του. Ανάμεσα στα σημαντικής αξίας έργα που είχε επιμεληθεί, ήταν και η κατασκευή των συμμαχικών νεκροταφείων του Μούδρου και του Πορτιανού, στα οποία είχαν ταφεί οι πεσόντες στρατιώτες της εκστρατείας στην Καλλίπολη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook