Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία, ενός λεγόμενου No-deal Brexit θα θέσει σε κινδύνους τους σημερινούς υγιείς ρυθμούς αύξησης των εξαγωγών σκωτσέζικου ουίσκι, προειδοποίησε ο σκωτσέζικος σύνδεσμος του αλκοολούχου ποτού.

Ο σύνδεσμος εξέφρασε στο πρακτορείο Reuters τις ανησυχίες του για σημαντική αύξηση του κόστους επισήμανσης στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Όπως αναφέρει, το No-deal Brexit θα αυξήσει το κόστος και την πολυπλοκότητα στο εμπόριο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ, που θα οδηγήσει σε απώλειες των εμπορικών οφελών, ύψους 65 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως σε δασμούς.

“Επιπλέον, έχουμε πραγματικές ανησυχίες για την ικανότητα των λιμενικών φορέων να φέρουν εις πέρας σημαντικές αλλαγές, της τελευταίας στιγμής για την εξαγωγή συστημάτων και ο κίνδυνος αναστάτωσης σε λιμάνια είναι μεγάλος”, προσθέτει ο σύλλογος με ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται ότι το σκωτσέζικο ουίσκι είναι το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Βρετανίας από τον χώρο των ποτών και των τροφίμων.

«Εκτός το χάγκις;»

Οι Σκωτσέζοι με τη γεύση των παραδοσιακών τους κρεατόπιτων και του χάγκις βρίσκονται αντιμέτωποι με «αναγκαστική χορτοφαγία» μετά το Brexit προειδοποίησε από την πλευρά του ένας υπουργός της σκωτσέζικης κυβέρνησης, καθώς τα σφαγεία στη χώρα μπορεί να στερηθούν ζωτικής σημασίας ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού.

Στις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για να στηρίξει τη στάση της Σκωτίας όσον αφορά στη συνέχιση της συμμετοχής της στην ενιαία αγορά της ΕΕ, ο Σκωτσέζος υπουργός αρμόδιος για συνταγματικές σχέσεις Μάικλ Ράσελ δήλωσε ότι το βρετανικό κυβερνητικό σχέδιο να τερματίσει την ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων της ΕΕ θα αποτελέσει τη «χαριστική βολή» για τη σκωτσέζικη οικονομία.

Σημειώνοντας ότι περισσότερο από το 60% των εργαζομένων στα σκωτσέζικα σφαγεία και το 98% των κτηνιάτρων που εργάζονται σε αυτά, προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες, είπε: «Η αναγκαστική χορτοφαγία είναι το αποτέλεσμα εδώ, επειδή δεν θα υπάρξουν νόμιμα μέσα σφαγής».

Οι Σκωτσέζοι σε όλο τον κόσμο αυτή την εβδομάδα γιορτάζουν κάνοντας πρόποση στον εθνικό τους ποιητή Ρόμπερτ Μπερνς, μαγειρεύοντας το εθνικό τους πιάτο χάγκις: Στομάχι προβάτου γεμάτο με εντόσθια, βρόμη και πιπέρι.

Ο Ράσελ τόνισε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση στο Εδιμβούργο επεκτείνει τις μόνιμες αποστολές της στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, το Παρίσι και άλλα ευρωπαϊκά κέντρα ώστε να παραμείνει κοντά σε εμπορικούς εταίρους.

Από τις κορυφαίες παγκοσμίως πανεπιστημιακές ομάδες έρευνας μέχρι και στον τομέα της καλλιέργειας των φρούτων, η απώλεια Ευρωπαίων υπηκόων θα είναι βλαπτική και η Σκωτία θα αγωνιστεί για να αντιμετωπίσει τον γηράσκοντα πληθυσμό της.

Σημείωσε τέλος ότι το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP), που συγκροτεί την τρίτη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στο βρετανικό Κοινοβουλίου και τάσσεται αποφασιστικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και εναντίον της συμφωνίας για το Brexit, υποστηρίζει ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πρέπει να καθυστερήσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση και να διεξάγει ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αρχίσει τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας για το Brexit πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα τη διαδικασία για την επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης που διαπραγματεύτηκαν οι Βρυξέλλες με το Λονδίνο, όπως ανέφεραν πολλοί ευρωβουλευτές, παρά το γεγονός ότι η Βρετανία ακόμη δεν έχει εγκρίνει αυτή τη συμφωνία για το Brexit.

Οι Εργατικοί, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, φαίνεται ότι κλίνουν προς τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαμηνύσει στη Βρετανία ότι περιμένει τις προτάσεις της αλλά και πως η Συμφωνία Αποχώρησης – την οποία καταψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία η Βουλή των Κοινοτήτων – είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να πετύχει το Λονδίνο.

“Καλώς εχόντων των πραγμάτων, στα τέλη Ιανουαρίου θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία”, ανέφερε η ευρωβουλευτής Ντανούτα Χούμπνερ. Όπως είπε, η ίδια αναμένεται ότι η συμφωνία για το Brexit θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, ώστε οι ευρωβουλευτές να προλάβουν να την επικυρώσουν πριν από τις 29 Μαρτίου.

Ο Γκι Φέρχοφστατ, ο επικεφαλής της ομάδας συντονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, τόνισε ότι η έναρξη της διαδικασίας από την πλευρά των Βρυξελλών θα έστελνε ένα σημαντικό μήνυμα στο Λονδίνο.

“Σημαίνει ότι για εμάς δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης. Αν είναι δυνατή μια επαναδιαπραγμάτευση, αυτή αφορά μόνο την Πολιτική Διακήρυξη, στην οποία δεν έχουμε καμία αντίρρηση για μια πιο βαθιά μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ”, τόνισε.

“Το πρόβλημα φαίνεται ότι προς το παρόν βρίσκεται στο ΗΒ (…) Η παράταση του άρθρου 50, χωρίς να έχουμε ένα σαφές σχέδιο για να αρθεί το αδιέξοδο μου φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει”, πρόσθεσε.

Αν το Brexit αναβληθεί για μετά το τέλος Ιουνίου, η Βρετανία υποχρεούται να οργανώσει τον Μάιο εκλογές για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών της στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook