Στις αρχές Φεβρουαρίου θα προκηρυχθούν τέσσερα νέα προγράμματα για 26.933 ωφελουμενους, σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr.

Ειδικότερα λογω της επικείμενης αύξησης του κατώτατου μισθού και της κατάργησης του υποκατώτατου τα προγράμματα θα προκηρυχθούν μετα την ανακοίνωση του καθώς επηρεάζονται σημαντικά οι αποδοχές των ωφελουμένων.

Το νέο πρόγραµµα δεύτερης επιχειρηµατικής ευκαιρίας αφορά σε 5.000 ανέργους πρώην αυτοαπασχολούµενους, που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους κατά τη διάρκεια της οικονοµικής κρίσης και στους οποίους θα δοθεί επιχορήγηση για να ξεκινήσουν µια νέα επιχειρηµατική δραστηριότητα µόνοι ή µαζί µε άλλους.

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε δώδεκα µήνες. Μετά τη λήξη του δωδεκαµήνου οι δικαιούχοι δεσµεύονται να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους για άλλους τρεις µήνες.

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα επέκτασης του διαστήµατος επιχορήγησης για δώδεκα επιπλέον µήνες. Το ποσό επιχορήγησης ορίζεται ως εξής:

  • έως 12.000 ευρώ για ατοµικούς επιχειρηµατίες/επιτηδευµατίες (ατοµικές επιχειρήσεις) και µέλη νοµικών οντοτήτων µε ποσοστό συµµετοχής στο εταιρικό κεφάλαιο τουλάχιστον 51% (και έως 8.000 ευρώ για τους 12 µήνες επέκτασης του προγράµµατος),
  • έως 9.000 ευρώ/ανά µέλος νοµικών οντοτήτων, που συµµετέχουν στο συνολικό εταιρικό κεφάλαιο κατά 1/2, έκαστος (και έως 5.000 ευρώ για τους 12 µήνες επέκτασης του προγράµµατος),
  • έως 8.000 ευρώ/ανά µέλος νοµικών οντοτήτων, που συµµετέχουν στο συνολικό εταιρικό κεφάλαιο κατά 1/3, έκαστος (και έως 4.000 ευρώ για τους 12 µήνες επέκτασης του προγράµµατος).

Δυνατότητα συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα έχουν και σε όσοι δεν προχώρησαν έως τώρα σε διακανονισμό των οφειλών τους με τον ΕΦΚΑ. Θα υπάρξει συμψηφισμός μέχρι το 25% του ποσού της επιχορήγησης, που θα δίνεται απευθείας από τον ΟΑΕΔ στον ΕΦΚΑ, για να καλυφθούν οι οφειλές. Έτσι δεν θα έχουν πρόβλημα για ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

Μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου αναµένεται να ξεκινήσει το πρώτο πρόγραµµα κοινωφελούς εργασίας του έτους από τον ΟΑΕ∆, το οποίο αφορά στην πρόσληψη8.933 ανέργων σε θέσεις πλήρους απασχόλησης σε 51 δήµους, 5 περιφέρειες και σε Κέντρα Πρόνοιας της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ή προκηρυξη βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αναμένεται στην συνέχεια να εγκριθεί από το ΑΣΕΠ. Η δράση στοχεύει αφενός στην άµεση αντιµετώπιση της ανεργίας πληθυσµιακών οµάδων που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία και αφετέρου στην αναβάθµιση των προσόντων των συµµετεχόντων, µε κατάρτιση και παροχή συµβουλευτικών υπηρεσιών.

∆ικαίωµα συµµετοχής έχουν οι εγγεγραµµένοι στο µητρώο ανέργων του ΟΑΕ∆ που ανήκουν σε οικογένειες στις οποίες δεν εργάζεται κανένα µέλος ή είναι άνεργοι που αποτελούν µέλη µονογονεϊκών οικογενειών όπου επίσης δεν εργάζεται κανένας, ή είναι µακροχρόνια άνεργοι, ή είναι άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ, ή ανήκουν στην κατηγορία των ΑµεΑ, ή είναι άνεργοι άνω των 29 ετών, ή είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήµατος

Αρχες Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει και το Πρόγραµµα νέων πτυχιούχων θετικής, τεχνολογικής, οικονοµικής κατεύθυνσης για 3.000 ανέργους ηλικίας 24-29. Αφορά στην κατάρτιση ανέργων αποφοίτων σχετικών αντικειµένων σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), µε έµφαση σε ειδικότητες που σχετίζονται µε την ανάπτυξη λογισµικού.

Στόχος είναι να γίνει ένα ουσιαστικό βήµα στην κατεύθυνση της ψηφιακής αναβάθµισης και του παραγωγικού µετασχηµατισµού της οικονοµίας. Ο προϋπολογισµός του προγράµµατος ανέρχεται σε 40,2 εκατ. Ευρώ.

Μέσα στο πρώτο 15νθημερο θα προκηρυχθεί πρόγραµµα που αφορά σε «Παρέµβαση επαγγελµατικής ενδυνάµωσης για 10.000 ανέργους ηλικίας 18-29 ετών»,απόφοιτους ∆ευτεροβάθµιας και Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης.

Προβλέπεται επένδυση σε ανθρώπινο δυναµικό σε κλάδους αιχµής της ελληνικής οικονοµίας, που εµφανίζουν σηµαντικές επιδόσεις, σε εξωστρέφεια και προοπτικές ανάπτυξης και ενίσχυση της κλαδικής διασύνδεσης της ελληνικής οικονοµίας – γέφυρες ανάµεσα σε κρίσιµους τοµείς όπως ο τουρισµός µε την αγροδιατροφή

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook