Αντιπαραθέσεις, αναφορικά με την χρήση κτιρίου που έχει παραχωρηθεί στο δήμο Χανίων από την λέσχη Χανίων, δημιουργήθηκαν σήμερα στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, με αποτέλεσμα το θέμα να αποσυρθεί.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι ζητούσαν επίσημα έγγραφα από την τεχνική υπηρεσία του δήμου, υπογεγραμμένα από μηχανικούς, τα οποία θα αποδείκνυαν ότι το κτίριο δεν εκνδείκνυται για την αρχική χρήση που είχε προορισθεί. Ο δήμαρχος Χανίων, τόνισε ότι υπάρχουν αυτά τα χαρτιά, ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους εκτενώς πάνω στο θέμα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να φιλοξενηθεί εκεί αρχείο της βιβλιοθήκης. Ωστόσο, οι αντιπαραθέσεις οδήγησαν στην απόσυρση του θέματος, με τους εκπροσώπους της λέσχης να απειλούν ότι θα προσφύγουν στην αποκεντρωμένη εφόσον, ψηφιστεί θετικά να γίνει το κτίριο βιβλιοθήκη χωρίς, να παρουσιαστούν οι μελέτες. 

Ειδικότερα, η λέσχη Χανίων, είχε παραχωρήσει το 2016 στο δήμο Χανίων, το κτίριο της, επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου 10, εμβαδού 600 τμ και αξίας σχεδόν 1 εκ. ευρώ, προκειμένου να γίνει βρεφονηπιακός ή παιδικό σταθμός ή νηπιαγωγείο. Όπως τόνισαν εκπρόσωποι της λέσχης, το καταστατικό της λέσχης,  έγγραφε ξεκάθαρα ότι το κτίριο δίδεται μόνο για τις παραπάνω χρήσεις, ωστόσο μπήκε στο συμβόλαιο και ο όρος «κοινωφελής σκοπός». Τα μέλη της λέσχης, υπογράμμισαν ότι δεν δέχονται το κτίριο να γίνει δημοτική βιβλιοθήκη, όπως προτείνει ο δήμος Χανίων, τονίζοντας, ότι αυτή ήταν η επιθυμία των παλαιότερων μελών της λέσχης, τα οποία είχαν συντάξει το καταστατικό.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, ανέφερε ότι με βάση το ΦΕΚ του 2017, το κτίριο δεν μπορεί να γίνει βρεφικός σταθμός. “Πριν από δύο χρόνια συμφωνήσαμε η λέσχη Χανίων να περάσει στο δήμο Χανίων, καθώς η λέσχη είχε σκοπό να παύσει την λειτουργία της.  Έγινε πλήρης παραχώρηση στο δήμο Χανίων και είχε τονιστεί ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για κοινωφελή σκοπό. Ωστόσο, δεν γινόταν να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο, λόγω άρνησης των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας, να γίνουν έργα για την αποκατάσταση της στατικότητας του κτιρίου, ώστε να είναι κατάλληλο για αυτή τη χρήση. Υπάρχουν έγγραφα υπογεγραμμένα από μηχανικούς, τα οποία αναφέρουν ότι το κτίριο έχει θέμα με την στατικότητα του και χρειάζονται έργα για να βελτιωθεί.

Οπότε αποφασίσαμε να μεταφερθεί εκεί το αρχείο περιοδικών και εφημερίδων του δήμου που είναι πάνω από 10.000 φύλλα. Θα φιλοξενηθεί εκεί ένα αναγνωστήριο και μία αίθουσα πολιτισμού και ένας χώρος εκδηλώσεων. Ο χώρος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από μελετητές του αρχείου, ενώ θα έχει τον κοινοφελή σκοπό που αναφέρεται στο καταστατικό”. 

Από την πλευρά του ο κ. Πρωτοπαπαδάκης, εκπρόσωπος της λέσχης Χανίων, τόνισε ότι η λέσχη Χανίων, σαν νομικό πρόσωπο δεν έχει κλείσει αλλά είναι ΜΚΟ. Το κτίριο αποτελείται από ένα ισόγειο και ένα υπόγειο, για λόγους ότι μειωνόταν το δυναμικό της λέσχης, «εφάρμοσε άρθρο του καταστατικούς της, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί , διαφορετικά. Το έδωσε λοιπόν, για κοινωφελή χρήση σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Έτσι, αποφασίστηκε να περάσει στον δήμο, ώστε να γίνει μία δομή για παιδιά. Με την αλλαγή χρήσης που θέλετε να κάνετε, δεν σέβεστε την απόφαση της τοπικής κοινότητας».

Μάλιστα οι εκπρόσωποι, τόνισαν ότι σε περίπτωση που το θέμα ψηφιζόταν θετικά από το δημοτικό συμβούλιο, οι εκπρόσωποι της λέσχης θα προσέφευγαν στην αποκεντρωμένη, με κίνδυνο το κτίριο να περάσει στα χέρια άλλου νομικού δημοσίου προσώπου. Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι ανέφεραν, ότι όταν αποφάσισαν να δώσουν το κτίριο, τακτοποίησαν όλες τις νομικές και οικονομικές εκκρεμότητες δίνοντας 14.000 από το ταμείο της λέσχης τα οποία προορίζονταν για υποτροφίες φοιτητών στο πολυτεχνείο και για την ενίσχυση του συσσιτίου της Μητρόπολης.

Ο δήμαρχος Χανίων, απαντώντας στους εκπροσώπους της λέσχης, είπε ότι αναφορικά με τις δωρεές που είχαν στα πλάνα τους να κάνουν σαν λέσχη και επειδή δεν έγιναν λόγω αυτής της συμφωνίας, δόθηκε από τον δήμο διπλάσια επιχορήγηση στο συσσίτιο της Μητρόπολης εκείνη την χρονιά (περίπου 20.000 ευρώ).  «Δεν υπάρχει αρμοδιότερος φορέας από το δήμο Χανίων, μιλάμε για κοινοφελή σκοπό του κτιρίου,  δεν είχαμε βάλει συγκεκριμένη χρήση από την αρχή. Δεν νομίζω να αμφιβάλλει κανείς ότι δεν είναι κοινοφελής ο σκοπός με τον οποίο που θέλουμε να εκμεταλλευτούμε το κτίριο. Η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να γίνει βρεφονηπιακός ή  νηπιαγωγείο. Το πρόβλημα μας δεν ήταν ο κανονισμός της πολυκατοικίας. Επίσης, όταν ο δήμος νοικιάζει ένα κτίριο για βρεφικό σταθμό δεν ζητούνται έγγραφα για τη στατικότητα αλλά όταν ένα κτίριο ανήκει στο δήμο τα κριτήρια αλλάζουν».

Από την πλευρά τους οι δημοτικοί σύμβουλοι αρνήθηκαν να ψηφίσουν το θέμα ζητώντας να αποσυρθεί, καθώς, δεν είχαν όπως είπαν στα χέρια τους έγγραφα από την τεχνική υπηρεσία, τα οποία να αποδεικνύουν ότι το κτίριο θέλει παρεμβάσεις για να γίνει σταθμός. Η κ. Αγγελάκη και ο κ. Σχοινοπλοκάκης, τόνισαν ότι ο δήμος δεν έπρεπε να αποδεχτεί ένα κτίριο εφόσον δεν είχε εξετάσει τις χρήσεις που μπορεί αυτό να έχει.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook