Με ανακοίνωση αναφέρεται στον οικονομικό προϋπολογισμό του Δήμου Φαιστού, η Τ.Ο. “Λαϊκή Συσπείρωση” τον χαρακτηρίζει “φορομπηχτικό και “αντιλαϊκό”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Φαιστού καταγγέλλει τον φορομπηχτικό και αντιλαϊκό προϋπολογισμό του Δήμου, που για μια ακόμα φορά το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα ψήφισε στη συνεδρίαση της 5/2/2019, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι οι δημοτικές παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Φαιστού βρίσκονται σε μόνιμη αντιλαϊκή σύμπλευση-ταύτιση, και μόνο για λόγους ψηφοθηρίας προσπαθούν να διαφοροποιηθούν για ζητήματα επουσιώδη.

Δεν υπάρχει καμιά πρωτοτυπία και στον φετινό προϋπολογισμό. Είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένος με την καθίζηση της κρατικής χρηματοδότησης της τοπικής διοίκησης και την αύξηση των ίδιων πόρων, που είναι στρατηγική επιλογή και της κυβέρνησης και της ΝΔ.  Αποτυπώνει την κλιμάκωση της επίθεσης κράτους – δήμων στα λαϊκά νοικοκυριά, μαζί με όλο το πλέγμα των κατασταλτικών και απειλητικών μέτρων που ξεδιπλώνονται με τις κατασχέσεις λογαριασμών, το μπλοκάρισμα φορολογικών μητρώων, την απειλή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που οι «ανεξάρτητοι» και «ακομμάτιστοι» εκλεγέντες στο Δημοτικό Συμβούλιο Φαιστού και νυν υποψήφιοι δε βλέπουν δήθεν, όταν μιλούν για «τοπική αυτοδιοίκηση» και «τοπική ανάπτυξη» και «ανεξαρτησία» από το κεντρικό κράτος. 

Μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία αποκαλυπτικά για τον χαρακτήρα του προϋπολογισμού: η χρηματοδότηση από την κυβέρνηση (ΚΑΠ) για την κάλυψη γενικών αναγκών  προϋπολογίζονται στα 2.960.000 ευρώ, δηλαδή ίσα-ίσα που επαρκούν για την κάλυψη αμοιβών και εξόδων προσωπικού, που προϋπολογίζονται σε 2.650.000 ευρώ. Η αξιοπιστία του φαίνεται από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2018. Οι επιχορηγήσεις για επενδύσεις και για έργα από τα 6 εκατομμύρια ευρώ έφτασαν στο ύψος των 30.000 ευρώ (!). Όσα για έργα και μελέτες, από τα 4.800.000 ευρώ που προϋπολόγιζαν, εκτέλεσαν ΜΗΔΕΝ!

Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα που εισπράχτηκαν από τους δημότες το 2018 έφτασαν το 1.370.000 ευρώ, με ποσοστό εισπραξιμότητα στο 100%. Για τα έσοδα από λοιπά τέλη, δικαιώματα και παροχή υπηρεσιών, η εισπραξιμότητα αγγίζει το 120% και για φόρους και εισφορές το 190%.

Να ποιοι είναι οι πιο πειθαρχημένοι υπηρέτες του κρατικού προϋπολογισμού. Είναι ταυτισμένοι  με την κυβερνητική πολιτική, όπως ήταν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Φορολογούν τους δημότες για να ισοσκελίζουν προϋπολογισμούς και να παίρνουν ψίχουλα από το κράτος.  Εφαρμόζουν όλο το αντιδραστικό πλαίσιο που ενισχύει τον χαρακτήρα των Δήμων ως πολλαπλασιαστών των αντιλαϊκών φορομπηχτικών μηχανισμών, των στοχεύσεων του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Αυτό αποτυπώνεται και στην πολιτική με την οποία διαχειριστήκαν τον Δήμο. Ούτε για τα μάτια του κόσμου δεν έγινε κάτι για αθλητικές και πολιτιστικές δομές, για παιδικές χαρές, για αντιπλημμυρικά έργα, για αντισεισμική θωράκιση και για επισκευές σχολείων, για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, για έργα που έχουν ανάγκη οι μικρομεσαίοι αγρότες και ΕΒΕ της περιοχής, οι εργαζόμενοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που συνεχίζει με απληρωσιά, με εφήμερο χαρακτήρα και είναι κάθε χρονιά στον αέρα, αφού η χρηματοδότησή του και λειψή είναι και πατά σε ανεπαρκείς και θνησιγενείς πηγές χρηματοδότησης, με εργαζόμενες που είναι χρόνια σε ομηρία.

Πανηγυρίζουν για τη μεταφορά της άρδευσης στους ΤΟΕΒ, με την πρόφαση ότι θα απαλλάξει τον Δήμο από δαπάνες, αποκρύβοντας τον πραγματικό ένοχο, την πολιτική ουσία του προβλήματος, την αιτία για την οποία, δεκαετίες τώρα, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της αναβάθμισης της αξιοποίησης των υδατικών πόρων, αλλά επιδιώκεται η αντιμετώπισή του σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ. 

Πανηγυρίζουν για την ενοικίαση του στρατοπέδου «Νικολούδη» και τη μετατροπή του σε διοικητικό κέντρο, λες και η ποιότητα ζωής των δημοτών εξαρτάται από αυτό. Τη στιγμή που στον Δήμο Φαιστού η ΠΦΥ καταρρέει και το αίτημα πρέπει να είναι το δημόσιο Κέντρο Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία με πλήρη στελέχωση σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και οικογενειακούς γιατρούς, με υγειονομικούς όλων των κλάδων και σύγχρονο εξοπλισμό που να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου, με εξειδικευμένες υπηρεσίες για τις γυναίκες, τα παιδιά, τα ΑμεΑ, τους ηλικιωμένους, που να συνδέονται με την οικογένεια, τα σχολεία, τους παιδικούς – βρεφικούς σταθμούς, δωρίζουν έκταση για την ανέγερση Κέντρου Υγείας Μοιρών και δεν αντιπαλεύουν τη μεταφορά αρμοδιοτήτων παιδείας, υγείας, πρόνοιας στους φορείς της Τοπικής Διοίκησης που θα τσακίσει παραπέρα, ό,τι έχει απομείνει από τον ενιαίο και δωρεάν χαρακτήρα τους, θα βαθύνει ταξικά την κατηγοριοποίηση τους. 

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Φαιστού καλούμε την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους αυταπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους αλλά και τη νεολαία να λάβουν τα μέτρα τους. Στη νέα δύσκολη χρονιά που τους ετοιμάζουν Δήμος – Περιφέρεια και κυβέρνηση, μαζί με την ΕΕ, να δώσουν μαχητική, δυναμική απάντηση. Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να συγκροτήσουν τη δική τους κοινωνική συμμαχία κόντρα στο μαύρο μέτωπο κεφαλαίου – κυβέρνησης – τοπικής διοίκησης και να διεκδικήσουν την αναπλήρωση των απωλειών των χρόνων της κρίσης και τον πλούτο που παράγουν.

Να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που συγκροτούν κομμουνιστές, αγωνιστές του εργατικού λαϊκού κινήματος, άλλοι αγωνιστές.  Τα ψηφοδέλτια που επιδιώκουμε να γίνουν πόλος και αποκούμπι αγωνιστικής συσπείρωσης ευρύτερων εργατικών, λαϊκών δυνάμεων. Όλων όσοι δεν αποδέχονται τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων ως μονόδρομο, όλων όσοι θέλουν και παλεύουν να βγάλουν μπροστά τις λαϊκές ανάγκες και αγωνίες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook