Ο συνειδητοποιημένος πολέμιος του κεφαλαίου κατηγορεί ακόμα και τη φιλανθρωπία των κροίσων

Ο πανεπιστημιακός Anand Giridharadas δεν κρύβει την κριτική του στον σύγχρονο καπιταλισμό, καυτηριάζοντας πολλές πτυχές του τρόπου που λειτουργούν και κινούνται οι πλούσιοι.

«Είμαστε όλοι επιβάτες σε μια αεροπειρατεία δισεκατομμυριούχου», λέει χαρακτηριστικά ο ινδικής καταγωγής Αμερικανός στο νέο του βιβλίο «Winners Take All» (Οι νικητές τα παίρνουν όλα), βάζοντάς τα πια ακόμα και με το πώς αντιμετωπίζουν οι ελίτ την αγαθοεργία.

Θεωρεί ύποπτη δηλαδή την παροιμιώδη φιλανθρωπία των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, λέγοντας χωρίς περιστροφές πως οι δυτικές ελίτ έχουν περιχαρακωθεί πίσω από αυτό το «να αλλάξουμε τον κόσμο» μόνο και μόνο για να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντα και να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της δημοκρατικής αλλαγής.

Όταν δεν επικρίνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και τις συναντήσεις στο Νταβός της Ελβετίας, τα βάζει με τις κορπορατικές διακηρύξεις που αποζητούν υποτίθεται να λύσουν μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Οι κοινωνίες δεν χρειάζονται βαθύπλουτους προστάτες και φύλακες-αγγέλους, λέει, θεωρώντας πως η πραγματική αλλαγή μπορεί να προέλθει μόνο από καλύτερες πολιτικές και δικαιότερα φορολογικά συστήματα.

Κορυφαίος αναλυτής, ερευνητής, δημοσιογράφος και διδάκτορας από το Χάρβαρντ, ο πολυπράγμονας Anand βρέθηκε κοντά σε ανθρώπους που πίστευαν, όπως λέει, ότι «με την ανταλλαγή ιδεών, τη φιλανθρωπία και τον ‘‘ευσυνείδητο καπιταλισμό’’ τους θα μπορούσαν να σώσουν τον κόσμο».

Από το 2015 άρχισε να νιώθει όμως πως κάτι δεν πήγαινε καλά στον τρόπο που λειτουργεί ο σύγχρονος καπιταλισμός: ο ιδιωτικός τομέας πιστεύει πως δύναται να θεραπεύσει τα πάντα με άφθονο χρήμα, ισχυρίζεται ο Giridharadas, συγκεντρώνοντας μεγάλα ακροατήρια στις ομιλίες του. Όταν δεν έγραφε τις πολεμικές του στους «New York Times» και δεν δίδασκε δημοσιογραφία στο New York University, κατακεραύνωνε σε ομιλίες την άρχουσα τάξη και τις πρακτικές της.

Τώρα αποδομεί συστηματικά την «κόσμο της αγοράς», όπως τον αποκαλεί χαρακτηριστικά, λέγοντας πως οι εταιρίες το μόνο που έχουν να κάνουν είναι λιγότερη ζημιά στον κόσμο. Και πως οι συστημικές αλλαγές μπορεί να προέλθουν μόνο από οργανωμένες δημόσιες δράσεις και πολιτικές παρεμβάσεις και όχι από το καπρίτσιο κάποιων μεγιστάνων που στρέφουν τα τεράστια κεφάλαιά τους σε σκοπούς που δεν εξυπηρετούν πάντα (ή ποτέ) το δημόσιο συμφέρον.

Προοδευτικός πολιτικά, το «καταραμένο» νέο του βιβλίο συζητήθηκε μάλιστα στην πρόσφατη συνάντηση στο Νταβός και όλοι έμοιαζαν τρομοκρατημένοι με τις γραμμές του, όπως αποκάλυψε το Business Insider. Εκείνος μίλησε στο περιοδικό για τον «καλύτερο καπιταλισμό» που ονειρεύεται και έχει να κάνει με ένα ουσιαστικά πράγμα: «οι εταιρίες δεν πρέπει να λειτουργούν σαν μικρές κυβερνήσεις».

Γι’ αυτό και επισημαίνει πια στους αμερικανούς ψηφοφόρους: «Μην εκλέξετε άλλον δισεκατομμυριούχο για πρόεδρο»…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook