Μια απλή πινακίδα. Μια απλούστατη πινακίδα που δεν έχει ιδιαίτερο κόστος και η οποία υπάρχει σε κάποια μέρη της υπόλοιπης χώρας αλλά απ’ ότι γνωρίζω δεν υπάρχει στην Κρήτη.

Μια πινακίδα που όχι μόνο μπορεί να σου παρακινήσει την περιέργεια για το τι σημαίνει «Ιρλανδική διάβαση» αλλά σίγουρα η λέξη «ΠΡΟΣΟΧΗ» και το σήμα του κινδύνου θα σε κάνουν να είσαι πιο προσεκτικός. 

Ανάλογες προειδοποιητικές πινακίδες υπάρχουν και σε άλλες μορφές εκεί που υπάρχουν τα τσιμεντένια περάσματα μέσα από χείμαρρους που αποκαλούνται διεθνώς ως «Ιρλανδική διάβαση».

Λένε πως όποιος παθαίνει μαθαίνει.

Η Κρήτη έπαθε σοκ από τον χαμό της τετραμελούς οικογένειας στον Γεροπόταμο της Μεσαράς.

Το αν έμαθε θα φανεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Και όχι μόνο στην Μεσαρά αλλά και σε όλους τους Δήμους του νησιού όπου υπάρχουν ανάλογα τσιμεντένια περάσματα.

Τι είναι η Ιρλανδική διάβαση και γιατί αποκαλείται έτσι

Ονομάζονται διεθνώς (ή πάντως σε πολλές χώρες) «ιρλανδικές διαβάσεις» κάποιες τρόπον τινά πρόχειρες διαβάσεις που έγιναν για να μπορούν τα οχήματα να διασχίζουν  χειμάρρους χωρίς να δαπανώνται χρήματα για πολυέξοδη  κατασκευή μεγάλης γέφυρας.

Ονομάσθηκαν έτσι επειδή στον αγγλοϊρλανδικό πόλεμο οι Ιρλανδοί είχαν τέτοιες διαβάσεις που οι Βρετανοί δεν ήξεραν ότι υπήρχαν, καθώς όταν έβρεχε έστω και λίγο, η διάβαση σκεπαζόταν και γινόταν αόρατη, οπότε πίστευες ότι εκεί δεν υπήρχε πέρασμα να διαβείς τον ποταμό.

Όταν τα νερά ενός χειμάρρου περνούν πάνω από μία ιρλανδική διάβαση, είναι επικίνδυνο να περάσει κάποιος από αυτή, γιατί:

– Δεν βλέπει το τσιμέντο ή την άσφαλτο και έτσι δεν μπορεί να υπολογίσει το ύψος του νερού.  Πόσο μάλλον, όταν αυτό το επιχειρήσει κανείς τις νυχτερινές ώρες.

– Δεν βλέπει πιθανές μεγάλες πέτρες που κουβάλησε το νερό πάνω στο οδόστρωμα και μπορούν να κάνουν ζημιά στο μέσο με το οποίο κινείται και να το ακινητοποιήσουν πάνω στη διάβαση.

– Δεν αντιλαμβάνεται πιθανές φθορές στη διάβαση, (μεγάλες λακκούβες, ξήλωμα τσιμέντου ή ασφάλτου) με τα ίδια αποτελέσματα για το μέσο.

– Η ιρλανδική διάβαση δεν ενδείκνυται για πέρασμα ούτε με τα … πόδια!  Μπορεί κανείς να γλιστρήσει και να είναι αδύνατο να σηκωθεί με την ορμή του νερού.  

Το ακόμη χειρότερο είναι να πέσει στη συνέχεια στην αντίθετη πλευρά του χειμάρρου και δεν ξέρει τι μπορεί στη συνέχεια να πέσει πάνω του από τα νερά (πέτρες, ξύλα, κλαδιά στα οποία μπορεί να μπλεχτεί κλπ).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook