Μετά από σχετική πρόσκληση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, συμμετείχε ως εισηγητής ο υποψήφιος Δημάρχος  με τη Συν+ΠΡΑΞΗ Δημοτών Ηρακλείου και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Υποδομών της ΚΕΔΕ κ. Πέτρος Ινιωτάκης. 

Στην εισήγησή του με θέμα «Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ», ο κ. Ινιωτάκης παρουσίασε στοιχεία που αφορούν την πραγματική εικόνα σε σχέση με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται ως μια συνθήκη αβεβαιότητας και κυρίως μεταβλητότητας των βρωχοπτώσεων στην Κρήτη.

Η Κρήτη και η Ελλάδα και πολλά μέρη του πλανήτη ταυτόχρονα έχουν περάσει σε μια ιδιαίτερα θερμή και ξηρή περίοδο η οποία δημιουργεί δύσκολες συνθήκες σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και φυσικά στον άνθρωπο. Σε κάθε περίπτωση αυτές οι συνθήκες σχετίζονται με τον κύκλο ζωής του ίδιου του πλανήτη μας αλλά και το βίαιο καταναλωτικό μοντέλο που έχει υιοθετήσει κυρίως η δυτική κοινωνία. Η Κρήτη, με πρωταγωνιστή την τοπική αυτοδιοίκηση,  πρέπει άμεσα: 

1. Να αναγάγει σε κυρίαρχο θέμα τη διαχείριση των υδατικών πόρων προχωρώντας σε μια σειρά δράσεων όπως η αντικατάσταση φθαρμένων δικτύων, η χρησιμοποίηση μεθόδων τηλεμετρίας και τηλεπισκόπησης για την καταγραφή των ζημιών αλλά και τη συνεχή μέτρηση των καταναλώσεων, η κατασκευή μικρών και μεσαίων φραγμάτων σε όλο το γεωγραφικό φάσμα και όπου το επιτρέπουν οι γεωμορφολογικές συνθήκες του νησιού , η μέγιστη επαναχρησιμοποίηση του παραγόμενου νερού από την επεξεργασία των λυμμάτων των βιολογικών.

2. Τη διαρκή ενημέρωση των πολιτών για τη βέλτιστη χρήση του πιο πολύτιμου αγαθού. Ειδικότερα θα πρέπει να οργανωθεί εκστρατεία ενημέρωσης των νέων αγροτών για τον πιο αποτελεσματικό και αειφορικό τρόπο άρδευσης μέσω λελογισμένης χρήσης του νερού, αφού οι αγρότες είναι οι βασικοί χρήστες και καταναλωτές σε επίπεδο 75% του διαθέσιμου νερού της Κρήτης.

3. Να αναγάγουμε το ζήτημα της ενιαίας Διαχείρισης του Υδατικού Δυναμικού της Κρήτης σε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την Περιφέρεια μας .

Κεντρικό στοιχείο στην αντιμετώπιση του ζητήματος της  λειψυδρίας στο Ηράκλειο και την Κρήτη δεν μπορεί παρά να είναι ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω λύσεων και προτάσεων και σε καμία των περιπτώσεων μια μονοδιάστατη μοναδιαία λύση .

Δρούμε, Ενεργούμε,  Αλλάζουμε συνήθειες για να έχουμε όλοι καλής ποιότητας – χωρίς έλλειψη –  νερό ακόμα και στις χρονιές όπου οι βροχοπτώσεις ελαχιστοποιούνται. 

Η αειφορική χρήση του νερού είναι ευθύνη όλων μας και περισσότερο όλων εμάς που έχουμε θέσεις ευθύνης στην αυτοδιοίκηση και στο κεντρικό κράτος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook