Χορταστική και πεντανόστιμη ιδέα για το οικογενειακό τραπέζι

Υλικά συνταγής

κοτόπουλου: 1 ολόκληρο κομμένο σε μερίδες ή 6 μπουτάκια
μανιτάρια: 400 γρ. κομμένα στη μέση ή σε φετάκια
κρεμμύδια: 2 μέτρια
σκόρδο: 2 σκελίδες, ψιλοκομμένες
ελαιόλαδο: 1/3 φλιτζάνι του τσαγιού
κρασί κόκκινο: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
ντομάτες: 2 φρέσκιες, ώριμες
θυμάρι ή ρίγανη ξερά: 1 κουταλάκι του γλυκού
ζάχαρη: λίγη
αλάτι, πιπέρι: όσο θέλετε

Για το πιλάφι

ρύζι: 400 γρ. για πιλάφι (parboiled)
ελαιόλαδο: 1-2 κουταλιές της σούπας
ζωμό κοτόπουλου ή νερό: 800 ml
κρεμμύδι: 1 μικρό ψιλοκομμένο
1/2 κουταλιά της σούπας φρέσκο βούτυρο
δάφνη: 1 φύλλο
 
Εκτέλεση συνταγής

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και ροδίζετε το κοτόπουλο απ' όλες τις μεριές. Το βγάζετε από την κατσαρόλα και ρίχνετε (στο ίδιο λάδι) τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τα μανιτάρια και το σκόρδο. Τα σοτάρετε κι αυτά και μόλις χάσουν τα πολλά υγρά ξαναρίχνετε το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με το κρασί.

Πλένετε τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζετε και τις ψιλοκόβετε. Τις ρίχνετε στην κατσαρόλα και κατόπιν προσθέτετε τη ζάχαρη και πάλι λίγο αλατοπίπερο. Συμπληρώνετε τα υγρά με 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και σιγομαγειρεύετε για 40’ - 45’, μέχρι το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα του, ελέγχοντας σε τακτά διαστήματα αν χρειάζεται λίγο νερό συμπλήρωμα.

Για το πιλάφι: Ζεσταίνετε σε άλλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτετε το ρύζι και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας διαρκώς για λίγο ακόμη. Ρίχνετε το ζωμό και τη δάφνη. Μόλις αρχίσει να βράζει, αλατίζετε, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός και να μαλακώσει το ρύζι (έως 20' λεπτά και σίγουρα όχι λιγότερο απ' όσο υποδεικνύει η συσκευασία του ρυζιού). Πετάτε τη δάφνη, αφήνετε το ρύζι να «κάτσει» εκτός φωτιάς για ένα δεκάλεπτο, σκεπασμένο, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε προσεκτικά με πιρούνι. 

Πηγή: newpost.gr