Τα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση και αυτά που απομένουν ώστε μέχρι το 2022, οπότε και θα ολοκληρωθεί η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, το νησί να οδηγηθεί, στην ενεργειακή απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας 

Σε αυτό αναφέρονται τα εξής:

1. Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει ένα αναλυτικό σχέδιο για την ενεργειακή απεξάρτηση της Κρήτης από καύσιμα εξαιρετικά ρυπογόνα, που μεταξύ άλλων ευθύνονται για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό θα σταματήσει τα επόμενα χρόνια η λειτουργία ηλεκτροπαραγωγών σταθμών που καίνε πετρέλαιο. Το κενό που θα προκύψει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού θα καλυφθεί τελικά μέσω της διασύνδεσης του νησιού με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας (αρχικά με την Πελοπόννησο και στη συνέχεια με την Αττική) και με παραγωγή από μονάδες ΑΠΕ. Η διασύνδεση της Κρήτης είναι ένα έργο που σχεδιάζεται σχεδόν από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης (!) αλλά η σημερινή το υλοποιεί.

2. Με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, δίνεται η δυνατότητα στη ΔΕΗ να εγκαταστήσει με ταχείες διαδικασίες παραγωγικό δυναμικό στο νησί, ώστε να καλυφθούν ανάγκες που θα προκύψουν τη μεταβατική περίοδο, μέχρι την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων. Η αύξηση της δυναμικότητας υφιστάμενων μονάδων της ΔΕΗ αφορά κυρίως στον Ατμο-Ηλεκτρικό Σταθμό Αθερινόλακκου, ενδεχομένως και του ΑΗΣ Χανίων, αλλά σε καμία περίπτωση του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων. Οι ενέργειες αυτές της ΔΕΗ αναμένεται να αποδειχθούν υπερεπαρκείς για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού στο μεσοδιάστημα, αποφεύγοντας ακριβές επενδύσεις, που θα επιβάρυναν υπέρμετρα τους καταναλωτές προκειμένου να αποσβεστούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, προτού η διασύνδεση περιορίσει σημαντικά τη χρησιμότητά τους.

3. Σε σχέση με τη θέση Κορακιά, με βάση το γνωστό σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ, αυτή προβλέπεται καταρχάς ως το σημείο προσαιγιάλωσης της διασύνδεσης με την Αττική. Όσον αφορά στην παλαιότερη πρόβλεψη για κατασκευή νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην Κορακιά, η ΔΕΗ έχει ζητήσει από τον Ιανουάριο του 2017 από τη ΡΑΕ την ανάκληση των αδειών παραγωγής για την κατασκευή του νέου αυτού σταθμού.

4. Μετά την ολοκλήρωση της διασύνδεσης με την Αττική, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2022, σύμφωνα με το 10ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, δε θα υπάρχει ανάγκη για λειτουργία συμβατικής θερμικής παραγωγής στη νήσο, επομένως ο ΑΗΣ Λινοπεραμάτων θα μπορέσει να κλείσει, όπως και γενικότερα οι παλαιές μονάδες της ΔΕΗ, ενώ οι νεότερες μπορούν να παραμείνουν σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας, κυρίως στον ΑΗΣ Αθερινόλακκου. Περιττό ίσως να αναφερθεί ότι οι διασυνδέσεις θα διευκολύνουν επενδύσεις σε μονάδες ΑΠΕ στο νησί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook