Ξεκινά η υλοποίηση του αναθεωρημένου Χωροταξικού Κρήτης που ορίζει το Πέρα Πλατάνι ως «ενεργειακό κέντρο».

Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, στις 9 Νοεμβρίου 2017, δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης η απόφαση έγκρισης του αναθεωρημένου Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Κρήτης και αποτελεί πλέον Νόμο του κράτους.

Μεταξύ άλλων, στο νέο Χωροταξικό Πλαίσιο Κρήτης ορίζεται η περιοχή Πέρα Πλατάνι του Δήμου Χανίων, στον κόλπο Σούδας, ως ένας από τους τρεις χώρους υποδοχής βιομηχανίας – βιοτεχνίας για μονάδες μέσης και υψηλής οχλήσεως (οι άλλες δύο είναι στην Κορακιά μεταξύ Ηρακλείου  – Ρεθύμνου και στον Αθερινόλακκο Λασιθίου).

Στο πλαίσιο εφαρμογής του νομοθετημένου πλέον Χωροταξικού Πλαισίου, φαίνεται πως εντάσσεται και ο σχεδιασμός για δύο επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, στο Πέρα Πλατάνι,  εκ των οποίων η μια αφορά συνέχεια παλαιότερης επενδυτικής προσπάθειας.

Αναλυτικότερα, η μια επένδυση αφορά σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου.  Σύμφωνα με δημοσίευμα σε αθηναϊκή εφημερίδα η εταιρεία «Μοτορ Όιλ» κατέθεσε στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αίτηση για την παραγωγή ηλεκτρική ενέργειας από σταθμό συνδυασμένου κύκλου LPG ισχύος 120 MW στην θέση Πλατάνι της Σούδας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Flashnews.gr, από στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, η επένδυση, εφόσον εγκριθεί,  θα υλοποιηθεί σε  άλλο οικόπεδο το οποίο είναι κοντά στο οικόπεδο της Mamidoil – Jet Oil για την  οποία είχε δοθεί άδεια για δεξαμενές υγρών καυσίμων.

Σε ποιόν «πέρασε» το ακίνητο των δεξαμενών υγρών καυσίμων;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Flashnews.gr το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μια κινητικότητα και σε ό,τι αφορά στην επένδυση για δημιουργία δεξαμενών υγρών καυσίμων στο (πρώην) ακίνητο της εταιρείας στο Πέρα Πλατάνι.

Υπενθυμίζεται πως η επένδυση αυτή δεν υλοποιήθηκε λόγω αντιδράσεων και επιπλέον όταν είχε υποβληθεί το αίτημα από την Mamidoil – Jet Oil, η περιοχή Πέρα Πλατάνι δεν είχε χωροθετηθεί ως «ενεργειακό κέντρο», ενώ στην συνέχεια η εταιρεία αυτή της οικογένειας Μαμιδάκη κατέρρευσε υπό το βάρος της κρίσης και των χρεών.

Όμως το 2017 – την ίδια περίοδο που συζητείτο και στην συνέχεια έγινε νόμος το αναθεωρημένο Χωροταξικό Κρήτης – η Mamidoil-Jet Oil, πέρασε στον έλεγχο της Αυστριακής εταιρείας Cetracore Energy. 

H εταιρεία αυτή αποτελεί ουσιαστικά βασικό ευρωπαϊκό βραχίονα του Ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft (ελέγχεται άμεσα κατά 20% και έμμεσα κατά 80% μέσω της UFG Europe Holding με έδρα το Λουξεμβούργο που ανήκει στη Rosneft JV Projects SA).

Μάλιστα το 2018 ολοκληρώθηκε η εξαγορά με την δημιουργία της νέας εταιρείας «Cetracore-JetOil Aνώνυμη Eταιρία Πετρελαιοειδών» στην οποία μεταβιβάστηκαν τα βασικά περιουσιακά στοιχεία της Mamidoil, από τις εγκαταστάσεις, τα ακίνητα μέχρι και τις άδειες που είναι απαραίτητες για την άμεση επαναλειτουργία εγκαταστάσεων και δικτύου.

Όπως φαίνεται η νέα εταιρεία στην οποία πέρασε το ακίνητο στο Πέρα Πλατάνι, σχεδιάζει να αξιοποιήσει την νομοθέτηση της περιοχής ως χώρου υποδοχής εγκαταστάσεων μέσης και υψηλής οχλήσεως, δρομολογώντας την υλοποίηση της επένδυσης για την εγκατάσταση δεξαμενών υγρών καυσίμων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook