Μη προγραμματισμένη επίσκεψη έκανε ο Ευρωβουλευτης της Ν.Δ  Μανώλης Κεφαλογιάννης στον Δημο Πλατανιά. 

Ο  Ευρωβουλευτής,  συνοδευόταν από τον   πρόεδρο της τοπικής επιτροπής ΝΔ του  Δήμου Πλατανια κ Ε Κουβαριτακη.

Τον Ευρωβουλευτή υποδέχθηκε ο Δημαρχος Πλατανια κ Μαλανδρακης Γιαννης  μαζί με του Αντιδημάρχους κ Γ. Καλαιτζακη και Ι. Μαλακωνακη.

Ο Δήμαρχος είχε διεξοδική συζήτηση με τον κ  Κεφαλογιάννη  αναλύοντας  τα προβλήματα που προέκυψαν από την θεομηνία και κυρίως τους τρόπους  έγκαιρης  αντιμετώπισης τους

Χαρακτηριστικά  ο Δήμαρχος Πλατανια ανέφερε:

 “.. για μας πλέον δυο είναι τα μεγάλα στοιχήματα .Το πρώτο είναι η άρτια και ταχεία αποκατάσταση των   υποδομών  που επλήγεισαν καθώς κάθε μέρα που περνάει δημιουργεί πρόσθετες επισφάλειες .Πρέπει όμως πλέον οι αποκαταστάσεις να γίνουν με τρόπο άψογο επιστημονικά και τεχνικά για να είναι σε θέση τα νέα έργα  να αντέξουν αντίστοιχα φαινόμενα τα επόμενα 50 αν όχι 100 έτη. Το εγχείρημα  αυτό είναι  εξόχως ιδιαίτερο και  δύσκολο αφενός λόγω  του εύρους  των καταστροφών που εκτείνονται στο μεγαλύτερο τμήμα   του Δήμου , αλλά και λόγω  της ιδιαίτερης τεχνικής δυσκολίας -ένεκα και  του γεωλογικού ανάγλυφου-που παρουσιάζεται σε αρκετά από αυτά .Τα άνωθεν  σε συνδυασμό με τον κρίσιμο παράγοντα της ταχύτητας των διαδικασιών μας κάνουν να απαιτούμε πλέον από το Υπουργείο Υποδομών η οποίον αλλο ικανό και ευέλικτο  φορέα  αποφασισθεί να αναλάβει το σύνολο των μελετών – κατασκευών των έργων καθώς και την αυστηρή παρακολούθηση του χρονοδιαγράμματος   υλοποίησης τους.

Το δεύτερο στοίχημα  είναι ,όπως έχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή , είναι να βάλουμε τον πήχη ψηλά και να μεταστρέψουμε  την καταστροφή  σε ευκαιρία , ένα βήμα για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη και ανάδειξη των πληγεισών περιοχών της όμορφης ενδοχώρας μας. Ένα σχέδιο επιτελικό πέρα  από τις αποκαταστάσεις που θα περιλαμβάνει αναπλάσεις των πληγεισών περιοχών και κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις. “

Απο την πλευρά του ο  κ. Κεφαλογιαννης έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον  για τις ζημίες  τόσο στις δημόσιες υποδομές όσο και στις ιδιωτικές περιουσίες και καλλιεργιες ενώ εστίασε στην βοήθεια και τον ρόλο που πρέπει και μπορεί να παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα ο Ευρωβουλευτής  Ανέφερε “  Παρατηρώ ότι εδώ  γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, Είναι επιτακτική ανάγκη στον αγώνα για την αποκατάσταση και επιστροφή στην κανονικότητα των περιοχών του Δήμου σας να χρησιμοποιηθεί κάθε  πρόσφορο  χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ.

Ειδικότερα  να γίνει  αξιοποίηση τόσο του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ όσο και των λοιπών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων της ΕΕ. Έχω επικοινωνήσει  και συναντηθεί με την επίτροπο Περιφερειακής Πολίτικης   κ. Κορίνα Κρέτσου  η οποία είμαι σίγουρος θα συνδράμει όσο μπορεί με την προϋπόθεση να γίνουν έγκαιρα και σωστά όλες οι διαδικασίες  για την υπαγωγή από την Περιφέρεια Κρήτης και το Υπ. Οικονομικών προς το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των σχετικών φακέλλων χρηματοδότησης. Σε αυτό το σημείο πρέπει να εμμείνουμε και να επιταχύνουμε καθότι  ‘εχθρός’ του κάλου είναι το καλύτερο”.

Στη συνεχεία έγινε επί τόπου αυτοψία των παρευρισκόμενων  στην περιοχή της κοιλάδας του Ταυρωνίτη Ποταμού όπου παρατηρήθηκαν έργα σε εξέλιξη   καθώς και ζημίες επί των καλλιεργειών . Τελειώνοντας  την επίσκεψη του ο Ευρωβουλευτής  επισκέφτηκε το σημείο της προσωρινής γέφυρας στον Ιαρδανο επί της ΠΕΟ. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook