Ακούγοντας κανείς πριν μερικά χρόνια τις λέξεις Κρουσώνας και Τουρισμός σίγουρα θα σκεφτόταν πως αυτές οι δύο λέξεις δεν θεραπεύονται, δεν μπορούν να συνυπάρξουν.

Τα δεδομένα όμως συνεχώς αλλάζουν ενώ οι εξελίξεις στην μεγάλη βιομηχανία του τουρισμού τρέχουν με γοργούς ρυθμούς.

Ένα από τα ιστορικότερα χωριά του Δήμου Μαλεβιζίου με ιστορία που χρονολογείται από την Μινωική εποχή και ένα από τα μεγαλύτερα χωρία της Κρήτης πληθυσμιακά που παρόλη την ιστορία και τα μνημεία που διαθέτει δε είχε καταφέρει να πάρει το κομμάτι της πίτας που του αναλογεί στον τουρισμό.

Όμως την τελευταία πενταετία το χωρίο έχει αρχίσει να παίρνει μια διαφορετική ρότα στο κομμάτι του τουρισμού, αφορμή της αλλαγής αυτής ήταν οι συνέργειες και η καλή θέληση των ανθρώπων αλλά παράλληλα η εργατικότητα και η πίστη στην ανάδειξη του τόπου.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα το Μουσείο Θύραθεν  στόχος και σκοπός μου ήταν η εξωστρέφεια δηλαδή μέσα από την ανάδειξη του κρητικού πλούτου και πολιτισμού να καταφέρω να προσελκύσω ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την εναλλακτική μορφή τουρισμού, δηλαδή να ξεφύγουμε από το μοντέλο ήλιος και θάλασσα, που σαφώς είναι απαραίτητα και ουσιαστικά για το τουρισμό της Κρήτης, αλλά παράλληλα να εντάξουμε και μοντέλα που μπορούν να δουλέψουν 365 μέρες τον χρόνο, κομμάτι που δεν είναι παράλογο για τον ευλογημένο τόπο που ζούμε.

Αναμφισβήτητα η δυσκολία είναι μεγάλη και σίγουρα δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη καθώς η αναγνώριση και το brand name του τόπου χτίζεται αργά και μεθοδικά και με κινήσεις που θα επιφέρουν μονάχα θετικές εξελίξεις στο μέλλον. Στην λογική αυτή λοιπόν στήσαμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο ποικίλων δράσεων και δραστηριοτήτων που ο επισκέπτης θα έχει την ικανότητα να βιώσει την Κρήτη μέσα από μία άλλη σκοπιά, μία εναλλακτική πλευρά.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρω την δική μου άποψη για την φράση εναλλακτικός τουρισμός, σίγουρα μέσα σε αυτή την φράση δεν εντάσσονται κιτς στοιχεία που υποβαθμίζουν την ποιότητα αλλά και την εικόνα της Κρήτης, ενώ παράλληλα μέσα εκεί μπορεί να χωρέσει οτιδήποτε είναι διαφορετικό από τα τετριμμένα πάντα όμως με μία κριτική ματιά που θα μπορεί να συμβάλει στην γενικότερη εικόνα του νησιού. Βέβαια εναλλακτικό για ένα επισκέπτη μπορεί να είναι για εμάς η καθημερινότητα οπότε αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να την προστατέψουμε και να μην την διαβάλλουμε ούτε για χάρη της αισχροκέρδειας.

Ο ανταγωνισμός πλέον και εκτός αλλά και εντός της Κρήτης αλλά και της Ελλάδα είναι μεγάλος και συνεχώς αυξανόμενος οπότε τα ημίμετρα δεν αρμόζουν σε ένα προορισμό που αναδείχθηκε 4ος σε παγκόσμια κλίμακα σε ένα από τα πιο ακέραια site τουρισμού.

Εύχομαι και ευελπιστώ στην ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο και ανάδειξη του  χωριού μου ενώ εύχομαι σε όλους Καλή σεζόν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook