Το γέλιο σήμερα θα βγει “ξινό” για πολλά ΜΜΕ – Ευρωπαϊκή απόφαση που πέρασε στα ψιλά, καταργεί τις “πρωταπριλιάτικες ειδήσεις” 

Με απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου που ελήφθη στις 26 Μαρτίου και θα τεθεί σε ισχύ από το 2021,  η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αλλάξει μια “παράδοση” δεκαετιών που αφορά την αλλαγή της ώρας. 

Την επόμενη ημέρα, πάλι με απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία “πέρασε” στα ψιλά, καταργείται η πρωταπριλιάτικη παράδοση των Fakenews από την πλευρά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που την 1η Απριλίου, μεταξύ των ειδήσεων που αναμεταδίδουν, δημοσιεύουν και ένα ψεύτικο ρεπορτάζ, στο τέλος του οποίου επισημαίνεται οτι είναι ψέμα. Η απόφαση τυπικά ισχύει από φέτος όμως για την Ελλάδα, ουσιαστικά από του χρόνου, ώσπου εναρμονιστεί το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας με την κοινοτική οδηγία.

Μεταξύ άλλων η απόφαση για την απαγόρευση διασποράς ψευδών ειδήσεων με το πρόσχημα της 1ης Απριλίου, αναφέρει:

1. Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή όποιος διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις, τιμωρείται με φυλάκιση ως τρία έτη ή  χρηματική ποινή.

2. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος της πράξης της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή  χρηματική ποινή.

Τα ΜΜΕ που θα “ανεβάζουν” ψεύτικα δημοσιεύμετα κινδυνευουν με πρόστιμα, οι παραβάτες μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμα και με φυλάκιση ενώ η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα έχει την αρμοδιότητα να “εξαφανίζει” τις ψεύτικες ειδήσεις από τον ηλεκτρονικό τύπο.

Οπότε, οτι ψέμματα ειπώθηκαν – γράφτηκαν, αυτό ήταν, από του χρόνου, την εποχή των social media και της διάδοσης του διαδικτύου, όπου καθετι μπορει να δημοσιευθεί και να γίνει πιστευτό από μεγάλη μερίδα πολιτών, το “έθιμο” καταργείται

Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είχε αναλάβει σχετική πρωτοβουλία για την θεσμική κατάργηση των πρωταπριλιάτικων ειδήσεων στην ΕΕ, υλοποιεί σήμερα στην Ελλάδα την καμπάνια  #KopseTaMousia με hashtag #KopseTaMousia ενάντια στα Fake News. και παράλληλα θα ενημερώνει τον κόσμο για την απόφαση κατάργησης των πρωταπριλιάτικων ειδήσεων.

Το Flashnews.gr, πριν ακόμα τεθεί σε ισχύ η απόφαση στην Ελλάδα, αποφάσισε να μην συμμετέχει στο έθιμο των ψευδών ειδήσεων και…  σας εύχεται και του χρόνου. Το τηρήσαμε και φέτος το έθιμο

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook