Στα τέλη του 2020 εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων

Το πρωί στο Δημαρχείο Χανίων μετέβη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης  ο οποίος συνυπέγραψε με τον Δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα την σύμβαση για την παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στον Δήμο Χανίων.

Ο δήμαρχος Χανίων, εκτίμησε πως σε δεκαπέντε μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατασταση. 

Ο Υπουργός  Εθνικής Άμυνας ανέφερε  πως η παραχώρηση γίνεται προς όφελος και των δύο πλευρών ενώ ο Δήμαρχος Χανίων εκτίμησε πως η μετεγκατάσταση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων από το στρατόπεδο Μαρκοπούλου στο στρατόπεδο Ραυτόπουλου στην Αγιά θα έχει ολοκληρωθεί σε 15 μήνες. 

Παρόντες στην υπογραφή ήταν ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, ο αν. Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, οι βουλευτές Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης κ.α.

Στη συνέχεια ο Υπουργός με τον Δήμαρχο Χανίων, αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.

Αμέσως μετά ο κ.Αποστολάκης συνοδευόμενος από τον κ.Βάμβουκα τους Υπουργούς και τους λοιπούς επισήμους πήγε στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου.

«Η λογική είναι ό,τι δεν χρησιμοποιείται επιχειρησιακά και δεν έχει επιχειρησιακή αξία για τις Ένοπλες δυνάμεις, πρέπει να αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.

Αυτό γίνεται εδώ στα Χανιά, αυτό θα γίνει και στο Ηράκλειο και παράλληλα γίνονται ενέργειες για τη Λάρισα και την Κοζάνη» τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, που παράλληλα εκτίμησε ότι σε έναν χρόνο θα έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολο τους οι διαδικασίες που απαιτούνται ώστε το στρατόπεδο Μαρκοπούλου να «περάσει» στο Δήμο.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας τόνισε:

«Σήμερα, είναι μια ιστορική μέρα για τα Χανιά μας. Μια διεκδίκηση πολλών δεκαετιών του Δήμου και της τοπικής μας κοινωνίας υλοποιείται πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο, με την υπογραφή του πρωτοκόλλου Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας και του δήμου Χανίων, για την παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στον δήμο μας σε 15 μήνες από σήμερα, όπως εκτιμάται.

Με τη σημαντική αυτή για τον δήμο μας παραχώρηση, καλύπτουμε μεγάλες ανάγκες σε ελεύθερους χώρους, χώρους πρασίνου, άθλησης, πολιτισμού, εκπαίδευσης, αναψυχής, υλοποιώντας έτσι την εξαγγελία του Έλληνα πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο του 2017.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συνεργασία, που είχαμε και που έφερε το πολυπόθητο αποτέλεσμα τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη και τους προκατόχους του, τους δύο Χανιώτες υπουργούς Γιώργο Σταθάκη και Παύλο Πολάκη, τους βουλευτές μας, το δημοτικό μας συμβούλιο, που ενέκρινε τις ενέργειές μας, καθώς και όλους όσοι συνετέλεσαν, ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτό το αίτημα της κοινωνίας των Χανίων».

«Γύρω από το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων της πόλης αναπτύχθηκε ένα από τα πιο σημαντικά κινήματα στην πόλη των Χανίων. Είναι μια μεγάλη στιγμή σήμερα, διότι ένα αίτημα το οποίο είχε διεκδικηθεί από τα κινήματα και τους πολίτες αυτής της πόλης φθάνει στο σημείο να επιτυγχάνει τον στόχο του. Η παρούσα κυβέρνηση κατέβαλε μια μεγάλη προσπάθεια να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του χώρου του στρατοπέδου στην κοινωνία. Είναι μια πολύ ευχάριστη ημέρα, γιατί ο αγώνας δικαιώνεται και θα αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος υπέρ των πολιτών των Χανίων», τόνισε, από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

«Εγώ χαίρομαι που σήμερα πατάμε τα πόδια μας σε έναν δημόσιο ελεύθερο χώρο που με την παραχώρηση από το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας θα τον «γεύονται» οι επόμενες γενιές της χανιώτικης κοινωνίας. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη», τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook