Η τελετή έγινε το πρωί στο χωριό των Βουβών του δήμου Πλατανιά

Η τελετή εντάσσεται στις πρωτοβουλίες της Οργανωτικής Επιτροπής και αποτελεί έναν ακόμα σημαντικό συμβολισμό. Από κλαδί της ελιάς των Βουβών, θα στεφανωθούν οι πρώτοι Νικητές του Μαραθωνίου Κρήτης που θα διεξαχθεί την Κυριακή των Βαΐων 21 Απριλίου

Το τελετουργικό από κορίτσια ντυμένες ιέρειες παρουσία κόσμου. Ο κότινος της ελιάς κόπηκε από ένα κορίτσι και παραδόθηκε στον δήμαρχο Πλατανιά ο οποίος θα τον παραδώσει στην ολοκλήρωση της λαμπαδηδρομίας του Σαββάτου που θα καταλήξει στη Δημοτική Αγορά Χανιών.

Στο πλαίσιο της κοπής του κότινος, 250 μαθητές από τα σχολεία του δήμου Πλατανιά, παρευρέθηκαν στην τελετή και είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία της αρχαιότερης ελιάς του κόσμου.

Στο χωριό άνω Βούβες υπάρχει το αρχαιότερο ελαιόδεντρο του κόσμου, όπως εκτιμάται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα που ξεπερνάει σε ηλικία τα 3.000 χρόνια. Η ελιά Βουβών όπως είναι ευρέως γνωστή αποτελεί σήμερα Ολυμπιακό σύμβολο.

«Από τις Βούβες ο Ιδαίος Ηρακλής μεταλαμπάδευσε και μεταφύτευσε την πρώτη ελιά για τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαία Ολυμπία. Σήμερα κότινος από την Ελιά των βουβών ταξιδεύει στους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες για το στεφάνωμα των Νικητών».

Χορηγός επικοινωνίας του Μαραθωνίου Κρήτης είναι το Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook