Οι Ευρωεκλογές που έρχονται, είναι πολύ διαφορετικές από τις προηγούμενες. Η λαθεμένη παράδοση που θέλει την ψήφο στις Ευρωεκλογές να μοιάζει με “χαλαρή” ψήφο για τους Έλληνες ψηφοφόρους δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος αυτή τη φορά. Η ΝΔ θέτει το αποτέλεσμα των εκλογών ως ένα δημοψηφισματικό εργαλείο, ένα πρόκριμα για τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δώσει στην ψηφοφορία αυτή την ευκαιρία για εκτόνωση της γενικής δυσαρέσκειας που έχουν προκαλέσει τα χρόνια της διακυβέρνησής του, με στόχο να φτάσει στις εθνικές εκλογές δυνατότερος. Το Κίνημα Αλλαγής ζητάει από τους πολίτες να δώσουν ψήφο για την αλλαγή στην Ευρώπη, το σύνθημα αυτό προκύπτει από την ανάγκη να γίνουν ριζικές αλλαγές στις πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα τα χρόνια της κρίσης.

Τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν τελευταία την Ευρώπη προκύπτουν κυρίως από το γεγονός ότι η πορεία προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βρίσκει πολλά εμπόδια. Μεγάλα τμήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών και χώρες ολόκληρες βιώνουν την οικονομική ύφεση σε τέτοιο βαθμό που αρχικά περιθωριοποιούνται και σταδιακά αποκλείονται από τα κέντρα των αποφάσεων. Ως συνέπεια, δυναμώνει ο ευρωσκεπτικισμός και ο λαϊκισμός φουντώνει τα υπάρχοντα ρεύματα που πρεσβεύουν τις ιδέες της εθνικής περιχαράκωσης. Απόλυτη συνέπεια η απειλητική αύξηση του ρατσισμού. 

Οι δημοκρατικές και θεσμικές διαδικασίες για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αποτελούν μονόδρομο για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Οι εξελίξεις στο ζήτημα του Brexit απέδειξαν ξεκάθαρα ότι το ενδεχόμενο να αρχίσει το Ευρωπαϊκό ξήλωμα μπορεί να είναι πολύ κοντά. Οι εξελίξεις αυτές δεν αποτελούν θετικό προμήνυμα για την ενότητα των χωρών και την Ευρώπη στο σύνολό της.

Το κρίσιμο διακύβευμα των ευρωεκλογών του 2019 είναι η αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων στα θεσμικά όργανα της Ένωσης . Η ενίσχυση των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων ώστε να συγκροτηθεί μια νέα, δυναμική πλειοψηφική συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων, που θα επιδιώξει να αλλάξει τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές που απογοητεύουν τους πολίτες και περιθωριοποιούν μεγάλα τμήματα της Ευρωπαϊκής κοινωνίας μπορεί και πρέπει να αποβεί κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης. 

Η αλλαγή στην Ευρώπη θα προκαλέσει σε άμεση συνάρτηση και αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας. Οι νέες περιπέτειες που αποφύγαμε το 2015, δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα ξαναβρεθούν μπροστά μας με την ίδια ή άλλη αφορμή. Η αποφασιστικότητα των πολιτών να δείξουν το δρόμο της σοσιαλδημοκρατίας και των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη θα αποτυπώσουν και το εκλογικό ερώτημα των εθνικών εκλογών. Η πρόθεση τους να βάλουν φραγμό στην αναξιοκρατία, την απαξίωση των θεσμών, τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη καθώς και στο ιδεοληπτικό πάγωμα κάθε επιχειρηματικής προοπτικής, στο όνομα της Αριστεράς, με το επιχείρημα ότι «και οι άλλοι τα ίδια έκαναν» θα είναι πράξη αλλαγής. 

Η ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής θα αποτελέσει μια δυναμική απάντηση στις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ πότε με «γέφυρες» και πότε με προτάσεις για «προοδευτικές συμμαχίες», με στόχο την αμφισβήτησή του ως το κόμμα του προοδευτικού πόλου. Ταυτόχρονα θα είναι μια απάντηση στο κλίμα της ακραίας πόλωσης και του διχασμού που καλλιεργείται για να εξυπηρετήσει τις εκλογικές σκοπιμότητες του δικομματισμού.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι αποφασισμένο, βγαίνοντας δυνατό από τις κάλπες της εκλογικής αναμέτρησης, να σταθεί με ευθύνη απέναντι στις προοπτικές και το μέλλον της χώρας, με βάση το μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό και τις προγραμματικές του θέσεις.

  • Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook