Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου, στην κατάμεστη αίθουσα “Ανδρέα και  Μαρίας Καλοκαιρινού” η εκδήλωση με θέμα “Ευρωσκεπτικισμός και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση” που διοργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου  με ομιλητές τους Ευρωβουλευτές, Στέλιο Κούλογλου, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργη Γραμματικάκη, Κωνσταντίνο Παπαδάκη και Νότη Μαριά. Ενώ την  εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Συλιγάρδος.

Τους κινδύνους  του ευρωσκεπτικισμού, ο οποίος μεταλλάσσεται σε ευρωαρνητισμό αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου, περιέγραψε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ηρακλείου,  Βασίλης Λαμπρινός, όπως δήλωσε : «Λένε πολλοί πως ο Ευρωσκεπτικισμός θέτει τα σωστά ερωτήματα, αλλά δίνει εσφαλμένες απαντήσεις. Τα ερωτήματα αφορούν στις ανησυχίες, τους φόβους, τις αγωνίες του Ευρωπαίου πολίτη για ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία γύρω του. Οι απαντήσεις, όμως, του Ευρωσκεπτικισμού πιστεύουμε ότι πηγάζουν από μια γνήσια λαϊκιστική αντίληψη, μια πολιτική θεωρία που προτιμά να απευθύνεται περισσότερο στο θυμικό των λαών, παρά στο λογικό των πολιτών. Είναι ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι πολιτικές δυνάμεις να προσλαμβάνουν έγκαιρα τα μηνύματα ανησυχίας που εκπέμπει η κοινωνία. Είναι ανάγκη αυτά τα μηνύματα να βρίσκουν απαντήσεις πέρα της λαϊκιστικής εκμετάλλευσης, απαντήσεις που δεν καθησυχάζουν απλώς, αλλά θα δίνουν προοπτική, θα εμπνέουν ξανά ελπίδα για το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον.

Ο  Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,  Στέλιος Κούλογλου τόνισε στην τοποθέτηση του: «Φωνάζαμε ότι έρχεται ο λύκος και όταν ήρθε δεν το πιστεύαμε. Οι λύκοι είναι η άνοδος της ακροδεξιάς. Το προσφυγικό είναι ο καταλύτης των πολιτικών λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού.» Στη συνέχεια ο ίδιος πρόσθεσε «Στην ΕΕ υπάρχουν 700.000 άστεγοι ΕΕ, αυξήθηκαν κατά 70% την τελευταία 10ετια. Η άνοδος της ακροδεξιάς κινείται προς διάλυση της ΕΕ, με οπισθοδρομικές πολιτικές επιστροφής στο Μεσαίωνα. Οι ακροδεξιοί δεν έχουν ψηφίσει καμία προοδευτική, κοινωνική και φιλοπεριβαλλοντικη πολιτική».

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης δήλωσε κατά την ομιλία του: «Έχουμε μία μεγάλη προίκα, δεν έχουμε ζήσει Πόλεμο. Οφείλουμε να κληροδοτησουμε στα παιδιά μας τα αγαθά της ειρήνης και της Δημοκρατίας. Έχουμε έλλειψη ηγεσίας στην ΕΕ Να κοιτάξουμε τις επόμενες γενιές και όχι τις εκλογές. Να προχωρήσουμε στο μέλλον σε όλους τους τομείς Πρώτο μεγαλύτερο πρόβλημα δημογραφικό, είμαστε μια ήπειρος και μία χώρα που πεθαίνει.»

Ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης  τόνισε ότι : «Το θέμα είναι πως θα βελτιώσουμε την Ευρώπη σε έναν κόσμο που αλλάζει. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος είναι να μένει ο παγκόσμιος πλούτος σε χέρια απολυταρχικων καθεστώτων.  Δεν γίνεται να επιβαρύνονται δυο χώρες στο προσφυγικό. Χρειαζόμαστε κοινούς κανόνες για την Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο λαϊκισμός είναι πιο πολύπλοκη έννοια από αυτή που φαίνεται.Πριν εκλεγώ ευρωβουλευτής πίστευα ότι το συμφέρον της Ελλάδας είναι να βρίσκεται αυτή η χώρα στο γκρουπ των εθνικών χώρων. Τώρα στο τέλος της θητείας μου, κι έχοντας ταξιδέψει στην λατινική Αμερική διαπίστωσα ότι είναι προς παγκόσμιο συμφέρον, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό το ευγενές εγχείρημα να γίνει φάρος για να έχει ένα καλύτερο μέλλον η ανθρωπότητα».

Ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης ανέφερε στην τοποθέτηση του «Υπάρχει στρατηγική σύμπλευση, στα κύρια και τα βασικά, όπως φάνηκε και στην Ελλάδα στην ψήφιση του 3ου μνημονίου. Από εκεί που τα αφήνει ο ένας συνεχίζει ο άλλος, στον δρόμο της φιλελεύθερης ΕΕ της λιτότητας και του ΝΑΤΟ. Δεν μπορούμε να βάλουμε τον λύκο (ΗΠΑ) που φυλάει τα πρόβατα να προστατέψει τα δικά μας συμφέροντα. Τα δικά του προωθεί και προστατεύει. Η ΕΕ δεν αλλάζει, μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει» και συμπλήρωσε «Με ισχυρό ΚΚΕ παντού, ο λαός θα έχει δυνάμεις για να μπορέσει να αντισταθεί και να αντιπαλεψει όλη αυτή την κατάσταση».

Ενώ, ο Γιώργης Γραμματικάκης, ευρωβουλευτής του Ποταμιού δήλωσε:  «Οι λαϊκιστές είχαν χρυσή ευκαιρία μέσα στην Κρήτη για να διεκδικήσουν περισσότερες θέσεις εξουσίας. Η κρίση τροφοδότησε τον ακροδεξιό λαϊκισμό, με θύμα την Βρετανία και το Brexit. Ο ευρωσκεπτισμος είναι δύο όψεις, τον αριστερό και τον δεξιό, του ίδιου νομίσματος. Όμως αλληλοσυμπληρώνονται. Θέλω μία νέα αρπαγή της Ευρώπης που θα την οδηγήσει σε μια κοινωνική δικαιοσύνη και ολοκλήρωση των θεσμών της».

Κλείνοντας, ο  Νότης Μαριάς τόνισε ότι:  «Έχουμε θέμα περιεχομένου πολιτικής. Όλοι επιθυμούμε μια δίκαιη Ευρώπη, μία Ευρώπη της συνοχής, αλλά με προστιθέμενη αξία. Να δούμε πως μεταφέρεται ο πλούτος και η μετακίνηση των κονδυλίων. Η Ελλάδα δεν είναι οφειλετρια χώρα από τη στιγμή που υπάρχει το ανοιχτό το ζήτημα των Γερμανικών Αποζημιώσεων. Για την Ελλάδα πρέπει να υπάρχει μια ειδική σχέση εντός της ΕΕ, με εξαιρέσεις συγκεκριμένους τομείς, για να ανασάνει η κοινωνία. Γιατί η Ελλάδα καταστράφηκε από τους δανειστές στα χρόνια των μνημονίων»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook