Τον 4ο Διαγωνισμό Κρητικής Παραδοσιακής Κουζίνας, συνδιοργανώνουν στις 12 και 13 Νοεμβρίου 2011 στο Παλιό Τελωνείο, ο Δήμος Χανίων και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης.

Για την διοργάνωση παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου σήμερα Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011 στο Δημαρχείο Χανίων, ο Αντιδήμαρχος αρμόδιος σε πολιτιστικά θέματα, Δημήτρης Λειψάκης, η πρόεδρος του ΔΟΚΟΙΠΠ Χρύσα Χαριτάκη, ο β’ αντιπρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, Γιώργος Μακρής και ο αναπληρωτής πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, Μιχάλης Παναγιωτάκης. 

«Στόχος της εν λόγω διοργάνωσης από πλευράς Δήμου Χανίων είναι η προβολή της κρητικής διατροφής, καθώς και η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού, στον οποίο κυριαρχεί η κουλτούρα της τοπικής κουζίνας» επεσήμανε ο κ. Λειψάκης, προσθέτοντας ακόμη ότι «πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα προϊόντα που παράγει η χανιώτικη γη».

«Ο ΔΟΚΟΙΠΠ με ιδιαίτερη χαρά δέχτηκε να συμμετέχει στην διοργάνωση, με σκοπό «να θυμηθούν οι παλιοί και  να μάθουν οι νεότεροι», υπογράμμισε η κα Χαριτάκη, καλώντας μέσα από τα 9 ΚΑΠΗ του Δήμου Χανίων (στα Χανιά αλλά και τις Δημοτικές Ενότητες Νέας Κυδωνίας, Ακρωτηρίου και Σούδας) όλες τις γυναίκες – μέλη να ανταποκριθούν στην εκδήλωση.

«Το πνεύμα της εκδήλωσης είναι μία δημιουργική συνάντηση όπου ο πολιτισμός μας, συναντάει το χθες, το σήμερα και το αύριο της κρητικής κουζίνας».

 «Η παραδοσιακή Κρητική κουζίνα είναι μια απ΄ τις πιο εύγευστες και υγιεινές γαστριμαργικές παραδόσεις του κόσμου. Πάνω σε αυτό το καλό όνομα που δικαίως έχει δημιουργηθεί καλούμαστε να προσθέσουμε αξία, να διαδώσουμε και να προωθήσουμε περαιτέρω την κουζίνα μας και τα προϊόντα που την αποτελούν», ετόνισε από την πλευρά του ο κ. Μακρής.

Ως «καταλυτικό γαστρονομικό προορισμό της Ελλάδας», χαρακτήρισε εξάλλου την Κρήτη, ο κ. Παναγιωτάκης, σημειώνοντας ότι η διοργάνωση συμβάλλει στην προβολή της Κρήτης και της κρητικής διατροφής.

 Στο πλαίσιο του διήμερου διαγωνισμού θα παρουσιαστούν καλλιτεχνικές δημιουργίες επαγγελματιών, παραδοσιακών εστιατορίων, ζαχαροπλαστείων, ξενοδοχείων και μαθητών δημοσίων & ιδιωτικών σχολών, η διαδικασία της προετοιμασίας των πιάτων, καθώς επίσης θα γίνουν παρουσιάσεις σε νοικοκυρές, ΚΑΠΗ, πολιτιστικούς συλλόγους και παιδιά.

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθούν εξάλλου παράλληλες εκδηλώσεις, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ομιλίες για την κρητική διατροφή, παρουσιάσεις παραδοσιακών πιάτων και γλυκών, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός πραγματοποιείται με την  υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης,  του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων και των Μύλων Κρήτης.

Στον διαγωνισμό έχουν δικαίωμα συμμετοχής μαθητές σχολών μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, αρτοποιϊας καθώς επίσης και επαγγελματίες  Μάγειροι, Ζαχαροπλάστες και Chef. Υπάρχουν τέλος κατηγορίες που απευθύνονται σε Συλλόγους (Συνεταιρισμούς) γυναικών, ΚΑΠΗ & νοικοκυρές.

Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να παρουσιάσουν δύο πιάτα. Το ένα πιάτο θα είναι για τον έλεγχο (δοκιμή) από την κριτική επιτροπή και το άλλο για την παρουσίαση και την φωτογράφηση.

Το έντυπο συμμετοχής οφείλει ο διαγωνιζόμενος να το υποβάλλει στα γραφεία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης (Γράμμου 10, ΤΚ 713 07, Ηράκλειο Κρήτης), μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου 2011, αυτοπροσώπως, ή μέσω του ταχυδρομείου με  ημερομηνία μέχρι 05 Νοεμβρίου 2011  (σφραγίδα), ή μέσω του E-MAIL: [email protected] ή μέσω FAX: (281-0) 243572. Επίσης, στα Χανιά στον (κ. Μακρή Γεώργιο, τηλ.:6934785351), καθώς και στον Δήμο Χανίων (Γραμματεία αντιδημάρχου κ. Λειψάκη, 28213/41613).

Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία της Λέσχης Αρχιμαγείρων  (τηλ:2810 243572)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook