Ένα μεγαλεπίβολο έργο, προϋπολογισμού άνω των 100 εκ. ευρώ για την επίλυση ενός προβλήματος που ταλανίζει τα Χανιά για δεκαετίες

Παρουσιάστηκε το πρωί της Παρασκευής, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολου Βουλγαράκη, καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και μελών της τεχνικής υπηρεσίας της ΠΕ Χανίων, το σχέδιο αξιοποίησης του υδατικού δυναμικού του Ταυρωνίτη και η πορεία των επιμέρους έργων που έχει αναλάβει το Πολυτεχνείο Κρήτης, και αφορά την εκπόνηση σχετικών μελετών πάνω στις οποίες θα βασιστεί η υλοποίηση ενός μεγαλεπίβολου έργου στην περιοχή.

Ο κ. Βουλγαράκης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της ημερίδας, επεσήμανε οτι η αξιοποιηση του υδατικού δυναμικού του Ταυρωνίτη μέσα  είναι μια υπόθεση που ταλανίζει τα Χανιά από το 1972, όταν είχαν γίνει οι πρώτες προσπάθειες σύνταξης μελέτης για το φράγμα του Ταυρωνίτη ώστε να επιλυθεί το ζήτημα της άρδευσης και σε ένα βαθμό ύδρευσης του δήμου Πλατανιά και της Κισσάμου. Το έργο “κώλυσε” – ενω είχε ολοκληρωθεί μελέτη για το φράγμα του Σεμπρωνιώτη –  και σταμάτησε για δεκαετίες, μέχρι το 2011 που το θέμα επανήλθε λογω των προβλημάτων ανομβρίας που παρουσιάστηκαν στον νομό.

Η ΠΕ Χανίων, μετά από ευρεία σύσκεψη φορέων, υπέγραψε σχετική προγραμματική σύμβαση με το Πολυτεχνείο Κρήτης για την εκπόνηση μελέτης που αφορά την αξιοποιηση του υδατικού δυναμικού της περιοχής. Όπως έγινε γνωστό, μέχρι στιγμής έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η μελέτη για το φράγμα των Παπαδιανών και όπως τόνισε ο κ. Βουλγαράκης, θα πρέπει άμεσα, όποια κυβέρνηση αναλάβει, να προχωρήσει στην χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου καθώς αποτελεί την μοναδική λύση για την άρδευση και ύδρευση στο δήμο Πλατανιά και την Κίσσαμο.

Ο Γ.Τσακίρης , Ομότιμος.Καθηγητής του ΕΜΠ  και επιστημονικός υπεύθυνος  του Προγράμματος, παρουσίασε το σχέδιο αξιοποίησης του υδατικού δυναμικού του Ταυρωνίτη, στο οποίο κομβικό ρόλο θα διαδραματίσουν δυο φράγματα: Το πρώτο βρίσκεται στα Παπαδιανά, πάνω στην κοίτη του Τεριανού, σε παραπόταμο του Ταυρωνίτη, και το δεύτερο, μικρότερο φράγμα που βρίσκεται σε παραπόταμο του Σεμπρωνιώτη, που θα ενισχύσει το υδατικό δυναμικό του πρώτου.

Η μελέτη για το Φράγμα των Παπαδιανών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ενώ η κατασκευή του έχει προϋπολογιστεί στα 69 εκ. ευρώ. Όπως εξήγησε ο κ. Τσακίρης, οι περιοχές που δίνεται προτεραιότητα για άρδευση είναι η υψηλή ζώνη Πλατανιά και από πλευράς της Κισσάμου, η περιοχή Πλατάνου, Λουσακιών, Γραμβούσας.  Ο καθηγητής του ΕΜΠ, εξήγησε οτι το σχέδιο αξιοποίησης του υδατικού δυναμικού δεν εξαντλείται στα δύο φράγματα, είναι μεγαλεπίβολο, αρκεί να δει κανείς τα τεχνικά χαρακτηριστικά και το χρηματικό ποσό που έχει προϋπολογιστεί στα 118 εκ, ευρώ, προσθέτοντας οτι για να υλοποιηθεί απαιτείται η πολιτική υιοθέτηση του έργου από την κεντρική διοίκηση που θα επωμιστεί και μέρος της χρηματοδότησής του, αφού η ΕΕ μπορεί να χρηματοδοτήσει το 84% του έργου.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook