Συνέντευξη στο flashnews.gr, έδωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Πλατανιά, με την Λαϊκή Συσπείρωση, Δημήτρης Ανθούσης, μίλησε για τους λόγους που τον οδήγησαν να ασχοληθεί με τα κοινά, για τα σχέδια του για τον δήμο Πλατανιά, αλλά και τους υποψηφίους που έχουν συγκεντρωθεί στο ψηφοδέλτιο του. 

“Απέναντι σ’ αυτό το πολιτικό κατεστημένο, ο μόνος χώρος που δεν κορόιδεψε, που δεν είπε ψέματα, που μπήκε μπροστά, που διεκδίκησε, που έβαλε στο επίκεντρο όλα όσα απασχολούν και καίνε τη νεολαία και τον λαό της περιοχής, είναι η λαικη συσπειρωση πλατανια. Η “Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πλατανιά” είναι η παράταξη που μπορεί να κάνει την έκπληξη την Κυριακή των εκλογών «σηματοδοτώντας τη διαφορά, την ελπίδα, την διεκδίκηση, τον αγώνα”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ανθούσης. 

Tι ήταν αυτό που σας ώθησε να πάρετε την απόφαση να ηγηθείτε συνδυασμού στον Δήμο Πλατανιά;

Αρχικά οφείλω να πω ότι αποτελεί μεγάλη τιμή και ευθύνη, η συλλογική απόφαση των κομματικών οργανώσεων να τεθώ επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης Πλατανιά στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου. 

Βαριά η αγωνιστική σκυτάλη που παραλαμβάνουμε από τους αγώνες όλων των προηγούμενων χρόνων, που άνοιξαν νέους δρόμους που θα περπατήσουμε παλιοί και νέοι αγωνιστές.  Επίκεντρο της προσοχής μας να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στα δύσκολα που έρχονται για να πάρει ανάσα ο λαός.

 Επίσης αποτελεί και ένα καθήκον για όλους όσους αγανακτούν και ασφυκτιούν από τη εφαρμοζόμενη κυρίαρχη πολιτική και τα ασήκωτα βάρη που έχουν φορτωθεί στις πλάτες μας.

Την απόφαση αυτή επιβεβαιώνει η δύσκολη  καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής και τα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και μένουν άλυτα.

Στα προγράμματα τους οι άλλοι συνδυασμοί μιλούν για έργα, μικρά ή μεγάλα, μελέτες, σχέδια κα. Στο δικό σας κυριαρχεί η λέξη αγώνας και τα παράγωγα της. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτά ακούγονται ρεαλιστικά για τα αυτιά του μέσου ψηφοφόρου αλλά με τόσους αγώνες ίσως να ακούγονται πολύ…κουραστικά;

Πρέπει ο λαός του Πλατανιά να καταλάβει ότι αυτή τη στιγμή κριτήριο ψήφου δεν είναι οι εκθέσεις ιδεών, τα ιλουστρασιόν πολυσέλιδα φυλλάδια. Η ίδια η ζωή και η καθημερινότητα, αυτά που βιώνει ο λαός έρχονται να δώσουν απαντήσεις για τα πεπραγμένα της δημ. αρχής, σε ποια κατεύθυνση κινήθηκε αν ήταν ικανοποιητικά, αν επαρκούσαν και ποιο ήταν το αποτέλεσμά αυτών που έκανε. Μ’ αυτή την έννοια δεν έχει αξία να μοιράσουμε ιλουστρασιόν φυλλάδια και τόμους απολογισμού αλλά έχει αξία να πούμε ότι σ’ αυτές τις συνθήκες, σ’ αυτό το σφιχτό καθεστώς, σ’ αυτό το νομοσχέδιο Κλεισθένη που εισάγει την επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στους Δήμους, που εισάγει την λογική πλήρωνε για να έχεις, πρέπει να αποτυπωθεί ένας προγραμματικός λόγος, ρεαλιστικός, άμεσα υλοποιήσιμος, στην κατεύθυνση όχι μιας τυπικής διαχείρισης, όπως κινούνται και οι άλλοι δύο συνδυασμοί. Να μπει μπροστά η διεκδίκηση, οι ανάγκες του λαού και η ικανοποίησή τους.

Μιλάτε στο πρόγραμμα σας για ενίσχυση με προσωπικό των τεχνικών υπηρεσιών και των συνεργείων, για δημιουργία δημοτικού κυνοκομείου, για ουσιαστική περιφρούρηση των κοινόχρηστων χώρων…όλα αυτά απαιτούν κόσμο, πολύ κόσμο. Είναι ρεαλιστικό να μιλάτε για τόσο μεγάλο αριθμό προσλήψεων όταν αυτή τη στιγμή και για τα επόμενα χρόνια δεν αναμένεται καμία αλλαγή στο δημόσιο τομέα σε ότι αφορά τις προσλήψεις;

Αυτό το ερώτημα πρέπει να απασχολήσει πάρα πολύ τον λαό της περιοχής, πριν αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει την επόμενη μέρα. Είναι ρεαλιστικό να μπούνε μπροστά οι ανάγκες του δημότη. Δεν είναι ρεαλιστικό εν έτη 2019 να ανεχόμαστε, πλήρως ταυτισμένοι με την κεντρική κυβέρνηση, όπως κάνει η νυν δημοτική θητεία του Γ. Μαλανδράκη επί 9 χρόνια, όλα όσα έρχονται και μας φορτώνουν στην πλάτη. Είναι ρεαλιστικό, άραγε, να υπάρχει υποστελέχωση στη ΔΕΥΑΒ και στις τεχν. υπηρεσίες ; Είναι ρεαλιστικό από τα μνημόνια να έχουν χαθεί οργανικές θέσεις εργασίας; Είναι ρεαλιστικό αυτά τα κενά να τα καλύπτουν με παρατασιούχους -συμβασιούχους και να ζούνε οι άνθρωποι αυτοί σε μία εργασιακή ζούγκλα; Εμείς, λέμε είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο να υπάρξει μια άλλη διοίκηση, που δεν θα είναι “τα καλά παιδιά του συστήματος”, που θα μπει μπροστά και θα διεκδικήσει όλα όσα αξίζουμε και όλα όσα δικαιούμαστε. Πρέπει να μπει ένα τέλος σ’ αυτό το λόμπι των εργολάβων και των εργολαβιών που έρχονται και απομυζούν, που έρχονται και φέρνουν στην επιφάνεια τη ζυγαριά που λέει κόστος – όφελος, και όπου δεν υπάρχουν επιχειρηματικό συμφέρον ή το αντίστοιχο επιχειρηματικό όφελος, δεν χρηματοδοτούνται έργα. Οι πρόσφατες καταστροφές που πέρασε ο Δήμος και όλος ο Νομός, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, έφεραν στην επιφάνεια μια σειρά από ελλείψεις. Θα ήταν ίδια η κατάσταση αν τα τεχνικά συνεργεία του δήμου, με τη λογική της αυτεπιστασίας είχαν στελεχωθεί; Θα ήταν ίδια η κατάσταση αν είχαν διεκδικηθεί να γίνουν παρεμβάσεις κοιτοποιήσης, οριοθέτησης, καθαρισμού των ρεμάτων; Θα ήταν ίδια η κατάσταση, αν είχαμε διεκδικήσει τη χρηματοδότηση όλων όσων έπρεπε να έχουν γίνει στη λογική της πρόληψης; Ο 3ος μεγαλύτερος Δήμος της χώρας, ο δήμος Πάτρας, που έχει τη διοίκηση η “Λαϊκή Συσπείρωση” σ’ αυτές τις συνθήκες, χωρίς το λόμπι των εργολάβων και των εργολαβιών, με το προσωπικό του Δήμου, με καμία υπογραφή απόλυσης παρατασιούχου – συμβασιούχου, με τον αγώνα που έκανε για να ενισχυθούν οι υπηρεσίες του Δήμου, κατάφερε και έκανε παρεμβάσεις στο 40% των σχολικών μονάδων κάνοντας καλύτερη την καθημερινότητα των παιδιών και το παιδαγωγικό έργο.

Έχετε ένα ψηφοδέλτιο που παρότι στηρίζεται από το ΚΚΕ όπως μαθαίνουμε συγκεντρώνει ένα ευρύτερο κόσμο της περιοχής του Πλατανιά. Αυτό είναι δικό σας προσωπικό στοίχημα, είναι γραμμή του κόμματος, είναι απόφαση του συνδυασμού και πως θα διαχειριστείτε την επόμενη ημέρα αν εκλέξετε δημ. Συμβούλους άλλης ιδεολογίας;

Οξύμωρο είναι το ερώτημά σας, γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια, ένας κόσμος καλοπροαίρετα μας έλεγε ότι “δεν ανοίγεστε, είστε κλεισμένοι μεταξύ σας” κτλ. Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Το ΚΚΕ είναι η πολιτική δύναμη που έχει στην πράξη αποδείξει, ότι θέλει την συμμαχία και την κοινή πορεία με τον κόσμο, στα σωματεία, στους εργασιακούς χώρους, στους αγροτικούς συλλόγους, κτλ. Είναι ο χώρος εκείνος που έχει τις ουσιαστικές και τίμιες συνεργασίες και όχι αυτό το παζάρι που βλέπουμε στη Βουλή , τις μεταγραφές, ή τις δοσοληψίες “του δούνε και λαβείν”. Ένας κόσμος που όλο το προηγούμενο διάστημα, είχε απομακρυνθεί, αυτή τη στιγμή επανασυσπειρώνεται, επαναπροσεγγίζει τις θέσεις μας, ξεπερνά διλήμματα, προκαταλήψεις, φοβίες. Απέναντι σ’ αυτό το πολιτικό κατεστημένο, ο μόνος χώρος που δεν κορόιδεψε, που δεν είπε ψέματα, που μπήκε μπροστά, που διεκδίκησε, που έβαλε στο επίκεντρο όλα όσα απασχολούν και καίνε τη νεολαία και τον λαό της περιοχής, είναι ο χώρος αυτός. Και ιδιαίτερα στον δήμο Πλατανιά, απέναντι στους δύο διαχειριστές της κατάστασης η ΛΑ.ΣΥ. έχει ανοίξει την αγκαλιά της στον κόσμο που ασφυκτιά, αγανακτεί… Το ψηφοδέλτιο της ΛΑ.ΣΥ. δεν το “παίζει ανεξάρτητο”. Ποιοι είναι ανεξάρτητοι σήμερα; Έχει αξία σήμερα να προβληματιστεί ο λαός της περιοχής απ’ αυτούς που παρουσιάζονται αχρωμάτιστοι. Ποια χρώματα θέλουν να κρύψουν άραγε; Το ψηφοδέλτιο της ΛΑ.ΣΥ. είναι κατά 40% μεγαλύτερο και κατά 50% ανανεωμένο, με πρόσωπα που σηματοδοτούν την ανανέωση σε σχέση με τη συγκρότηση το 2014 και έχει ανοίξει την αγκαλιά της σ’ ένα κόσμο που ξεκινά από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, χωρίς να του βάζουμε ταμπέλα τι ψήφισε χθες αλλά τι έχει ανάγκη να διεκδικηθεί αύριο, γόνιμα και ρεαλιστικά. Ποια είναι η επιχειρηματολογία της δημ. Αρχής και των άλλων συνδυασμών απέναντί μας; “Κομματικό ψηφοδέλτιο” , “Δεν έχετε πρόγραμμα την επόμενη μέρα να διαχειριστείτε”. Οχι, δεν είμαστε διαχειριστές. Έχουμε όμως προγραμματικές θέσεις που μπορούμε να τις διεκδικήσουμε και να διοικήσουμε όπως το ‘κανε η Πάτρα, η Καισαριανή, η Ικαρία, το Χαϊδάρι, η Πετρούπολη. Οι δήμαρχοι εκεί μπήκαν μπροστά και κει που είχαν αρμοδιότητα και κει που δεν είχαν. Δεν έβαζαν την “καραμέλα” του ορίου των ευθυνών, κάθε φορά που τα πράγματα στρίμωχναν. Όπως έκανε ο Κ. Πελετίδης στο δήμο της Πάτρας. Δεν είχε ευθύνη να καθαρίσει το νότιο πάρκο της Πάτρας. Μπήκε μπροστά όμως χωρίς εργολάβους, με το προσωπικό του δήμου, και έκανε το πάρκο φιλικό, με παιδικές χαρές κα. Δικάστηκε γι’ αυτό, γιατί πέρασε τα όρια των ευθυνών, όμως αθωώθηκε πανηγυρικά.

Ποια θέματα – προβλήματα του Δήμου Πλατανιά βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας σας; Ποια είναι τα μεγαλύτερα και αυτά που πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα;

Απαντώντας στην ερώτηση σας ξεκινώ από την ίδια την επικαιρότητα, όπου ακόμα για μια φορά τέθηκε σε αμφισβήτηση η προστασία του δημότη, της περιουσίας του, και το δικαίωμα του να μετακινείται με ασφάλεια.

Ήρθαν στην επιφάνεια με τον ποιο τραγικό τρόπο οι διαχρονικές ελλείψεις υποδομών, αντιπλημμυρικών έργων και συνολικότερα σχεδιασμού αντιμετώπισης των εκτάκτων καιρικών φαινομένων.

Προσπαθώντας να κωδικοποιήσω τα βασικά προβλήματα του Δήμου πιεσμένα σε μόνο μια απάντηση σας αναφέρω, το μείζον θέμα της ανεργίας με την συνθετότητα και τις επιπτώσεις που αυτό έχει, τα χρεωμένα νοικοκυριά, τα θέματα που σχετίζονται με την υγεία συνολικά, με την υπερφορολόγηση και την ανταποδοτική πολιτική του δήμου, με την κοινωνική πολιτική και την αλληλεγγύη, με την σχολική στέγη και τις δομές παιδείας, με την ουσιαστική στήριξη του μικρομεσαίου αγρότη από την ουσιαστική εκτέλεση του προγράμματος της δακοκτονίας εως την αγροτική οδοποιία,  την προσβασιμότητα στην περιουσία τους, τους δασικούς χάρτες, με την αντιμετώπιση της λεγόμενης καθημερινότητας, την εγκατάλειψη της ενδοχώρας, την αναβάθμιση του βόριου άξονα, ζητήματα ύδρευσης – άρδευσης, με την ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων του Δήμου, αθλητισμός, πολιτισμός. Όλα όσα δηλαδή ονομάζουμε λαϊκές ανάγκες και προτεραιότητες κόντρα στην αποδοχή των εκάστοτε κυβερνητικών πολιτικών.

Πως κρίνετε την θητεία της νυν δημοτικής Αρχής τα τελευταία πέντε χρόνια;

Χαρακτηρίζεται από τις πειθαρχημένες υπηρεσίες που παρείχε προς την κυβερνητική πολιτική στην διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης προς όφελος του ντόπιου κεφαλαίου. Δεν περιμέναμε να ξεφύγει από αυτή και να συγκρουστεί με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες γιατί έχει άλλη πυξίδα. Χειροκρότησε όλες τις θεσμικές αλαγιες που μετέτρεψαν την τοπική αυτοδιοίκηση σε μια καθαρή τοπική κρατική εξουσία  που εμείς ονομάζουμε τοπική διοίκηση .

 Η θητεία της τωρινής Δημοτικής αρχής κρίνεται, κρίνεται αυστηρά, κρίνεται πολιτικά, κρίνεται για τα εννέα χρόνια που έχει την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου, κρίνεται για όλα όσα έκανε αλλά πολύ περισσότερο για όλα όσα ΔΕΝ έκανε. Κρίνεται για τις ιεραρχήσεις και τις προτεραιότητες που έβαλε, κρίνεται από τα μεγάλα και πολλαπλάσια προβλήματα που μένουν άλυτα.

Όμως σε αυτό το ερώτημα ίσως την πιο ρεαλιστική απάντηση να μπορεί να την δώσει ο κάθε δημότης του Δήμου, που αγανακτεί από «τα έργα και τις μέρες» του κ. Μαλανδράκη.

Στο βαθμό που μας αναλογούσε, σταθερά όλο το προηγούμενο διάστημα οι εκλεγμένοι σύμβουλοι τη Λαϊκής Συσπείρωσης, ανέδειξαν και έφεραν στην συζήτηση όλα όσα απασχολούν και βασανίζουν την λαϊκή οικογένεια.

Ποιο μήνυμα στέλνετε στους ψηφοφόρους του Δήμου Πλατανιά, ενόψει των Δημοτικών Εκλογών. Ποιοι οι λόγοι να επιλέξουν τον δικό σας συνδυασμό; 

Χορτάσαμε από σωτήρες από ικανά πρόσωπα από τους υποψήφιους του πολιτικού κατεστημένου που επιδιώκουν να αναβαπτιστούν στην λαϊκή συνείδηση δεν επιστρέφουμε στο παρελθόν προσπερνάμε την διαχείριση και προτάσσουμε τις δικές μας ανάγκες και την ζωή που μας αξίζει.

Είναι πλέων αναγκαιότητα η αποφασιστική ενίσχυση  των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ σε ολες τις κάλπες δυναμώνοντας την δύναμη και ελπίδα στον ίδιο των αγώνα για συνολικές ανατροπές , είναι η ωρα να κανουμε την μεγαλη διαφορα .

Τώρα μπροστά στην κάλπη των δημοτικό εκλογών  παραθέτουμε το μοναδικό δίλημμα που τίθεται μπροστά μας μέχρι τις εκλογές του Μαΐου, τι δήμο και τι δήμαρχο θέλουμε: Δήμο και Δήμαρχο υπηρέτη της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής και τροχονόμο των επιχειρηματικών συμφερόντων ή δήμο και δήμαρχο που μαζί με τον εργαζόμενο λαό και νεολαία θα διεκδικούν λύσεις στα λαϊκά προβλήματα;

Καλούμε όλο το λαό του δήμου Πλατανιά να μην εγκλωβιστεί στη λογική του μικρότερου κακού, να συμπορευτεί μαζί μας, να ενισχύσει την πραγματική έκφραση αγώνα και  μαζί να κάνουν την πραγματική διαφορά, ψηφίζοντας μαζικά το ψηφοδέλτιο μας που μπορεί τολμηρά ανατρεπτικά και αισιόδοξα να μετατρέψει την αγανάκτηση σε δύναμη αγώνα και διεκδίκησης.

Μην τους φοβάσαι .. φόβισε τους εσύ!!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook