Ήταν το σωτήριο έτος 2010 όταν ο κ. Μαλανδράκης με την παράταξη του πρωτοαναδείχθηκε σε Δημοτική Αρχή για το νεοσύστατο μετακαλλικρατικό Δήμο Πλατανιά. Εκείνη η Δημοτική Αρχή ανέλαβε την πρόκληση «Καλλικράτης», με 4 μεγάλους Δήμους (Βουκολιών, Κολυμβαρίου, Πλατανιά και Μουσούρων) να συνενώνονται στο «μεγαθήριο» του σημερινού Δήμου Πλατανιά. Από τον Ομαλό ως τ’ Αφράτα κι από την Πανέθημο στον Πλατανιά, πρόκειται για τον μεγαλύτερο Δήμο στο Νομό Χανίων, με τεράστια γεωποικιλία, παραγωγική οικονομία και ως εκ τούτου ανάγκες.

Είχε όμως, μέσα σε όσα προβλήματα θα μπορούσε να δημιουργήσει αυτή η ανομοιομορφία, μια μεγάλη ευκαιρία. Ο Δήμος Πλατανιά είναι ένας Δήμος πλούσιος, τουριστικός, με φυσική ομορφιά και τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. Εννέα χρόνια στη διοίκηση του Δήμου Πλατανιά, είναι αρκετό διάστημα για ασφαλή κριτική στο έργο ενός Δημάρχου και αυτό θα προσπαθήσω να κάνω εστιάζοντας κυρίως σε τρείς άξονες. Άλλωστε, η Δημοτική Αρχή έχει τεκμήριο αρμοδιότητας σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δημότης. Δήμος και Περιφέρεια, ακλόνητοι τα τελευταία 9 έτη σε Κρήτη και Δήμο Πλατανιά, έμαθαν καλά να παίζουν το παιχνίδι των αρμοδιοτήτων, καθιστώντας εμάς του πολίτες έρμαια της γραφειοκρατίας, της ηθελημένης ή αθέλητης κωλυσιεργίας και τελικώς της ανικανότητας των κρατικών δομών να ακολουθήσουν την ταχύτατη εξέλιξη της οικονομίας και της ανάπτυξης.

Ο πρώτος άξονας που πρέπει να αξιολογηθεί είναι η απλή καθημερινότητα. Η δημοτική και αγροτική οδοποιία, αρμοδιότητες αδιαμφισβήτητα του Δήμου, είναι σμπαράλια απ’ άκρη σ’ άκρη στο Δήμο Πλατανιά, ειδικότερα στην ενδοχώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δρόμος Χλιαρό – Ορθούνι – Καράνου με διασταύρωση Λάκκους – Ομαλό, δημοτικός δρόμος ο οποίος εν έτει 2019 ομοιάζει περισσότερο με δρόμο για κάρα, παρά αυτοκινητόδρομο. Η αγροτική οδοποιία είναι σε ακόμα χειρότερη κατάσταση, πράγμα που γνωρίζει πολύ καλύτερα από εμένα καθένας που έχει δυσχερή ή και καθόλου πρόσβαση στην περιουσία του. Το αρδευτικό σύστημα έχει υποστεί φθορές και καταστροφές, που καθιστούν επισφαλές το προσεχές διάστημα το πότισμα, προϊόντος του καλοκαιριού. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι ο Δήμος σε τομείς που είχε ξεκάθαρα την αρμοδιότητα και τη δικαιοδοσία να προλάβει ή έστω να επιληφθεί, εξέθεσε την εμπιστοσύνη των δημοτών. Αυτό, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή είχε πριν και μετά τις καταστροφές χρόνο και χρηματοδότηση, προτίμησε όμως να αναλωθεί σε αναθέσεις, φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φλύαρες δηλώσεις.

Ο δεύτερος άξονας είναι η ανάπλαση των κοινοτήτων, ώστε να πάρουν ζωντάνια τα χωριά και οι οικισμοί. Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, υποσχέθηκε πάρκα, παιδικές χαρές και ανάπλαση των σχολείων, επιτυγχάνοντας τελικά το απόλυτο μηδέν. Ο Δήμος πρέπει να εργάζεται ώστε να τονώνει την αποκέντρωση, δίνοντας έρεισμα σε νέες και νέους να παραμένουν, να επιστρέφουν ή ακόμα να εγκαθίστανται το πρώτον στα χωριά τους. Η επένδυση στον αγροτουρισμό θα μπορούσε άλλωστε να δώσει πνοή σε όλη την επαρχία, παρέχοντας ταυτόχρονα ένα οικονομικά ασφαλές περιβάλλον στην εποχή της σκληρής οικονομικής κρίσης που διερχόμαστε. Η αστικοποίηση απειλεί την επαρχία που ερημώνει χρόνο με το χρόνο και αν δεν δράσουμε άμεσα, πολλά ιστορικά και πανέμορφα χωριά, θα μετατραπούν σε χωριά – φαντάσματα για πάντα.

Τρίτος αλλά καθόλου λιγότερο σημαντικός άξονας αποτελεί η εμφάνιση της παραλιακής ζώνης του Δήμου. Νυχθημερόν η απερχόμενη Δημοτική Αρχή επιδεικνύει ως έργο ανάπτυξης της περιοχής (και γενικότερα όλου του Δήμου) το πεζοδρόμιο που έγινε μέχρι το Μάλεμε, για να θολώσει τα νερά της απραξίας της (έργο για το οποίο, όπως ανέπτυξε ήδη ο συνυποψήφιός μου και πρώην Δήμαρχος του προκαλλικρατικού Δήμου Πλατανιά κ. Τζαγκαράκης, είχε ήδη εκδοθεί η μελέτη επί Δημαρχίας του, με την υπ’ αριθμ. 312/2009 μελέτη). Σε μια περιοχή όπου επενδύσεις εκατομμυρίων από ιδιώτες κρατάνε την οικονομία ισχυρή, δίνοντας εργασία σε χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους του Δήμου Πλατανιά και όχι μόνο, θα περίμενε κανείς να έχουν γίνει τουλάχιστον τα βασικά, όπως πλακοστρώσεις, δενδροφυτεύσεις και συνολικός εξωραϊσμός της τουριστικής περιοχής. Αντίθετα, η Δημοτική Αρχή και σε αυτό επέλεξε την ανούσια αυτοπροβολή, τις πελατειακές σχέσεις και την βολική διανομή πόρων που της δόθηκαν.

Τελικά, ο «ταλαντούχος» κύριος Μαλανδράκης, προσπαθεί μέσα από διαπροσωπικές σχέσεις (το λεγόμενο p.r. – personal relationships) να καλύψει το κενό της διοίκησής του απερχόμενου δημοτικού συμβουλίου. Πράγματι, ο καθ’ όλα συμπαθής απερχόμενος Δήμαρχος, εκλογολογεί κενολογώντας περί εξωστρέφειας του Δήμου και άλλα έτερα πιασάρικα τσιτάτα, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σε συγκεκριμένα έργα. Αν είχε κάνει για παράδειγμα πέντε (5!) χειροπιαστά έργα, δε θα αναφερόταν σε αυτά; Ρητορική η ερώτηση και αυτονόητη η απάντηση. Οι όποιες σπασμωδικές προεκλογικές παρεμβάσεις δεν μπορούν να καλύψουν την ένδεια σε υποδομές, πρόληψη και επενδύσεις που χαρακτήρισε την απερχόμενη δημοτική αρχή. Οι βαυκαλισμοί των συνεπικουρούντων και πέριξ αυτών δεν αρκούν για να πείσουν πλέον το δημότη, που για 9 συναπτά έτη έδωσε την ευκαιρία και την ευχέρεια σε μία Δημοτική Αρχή να διοικήσει, να πάρει αποφάσεις για το συμφέρον του τόπου και να κάνει πράξη όσα υποσχέθηκε και κατέγραψε στο προεκλογικό της φυλλάδιο το 2014 και προηγουμένως το 2010.

Ποιο είναι λοιπόν το πρωταρχικό κίνητρο για την ενασχόληση του κ. Μαλανδράκη και της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής με τα κοινά; Τί αφήνει στον τόπο μας, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πλατανιά με το πέρας της θητείας του; Η παρακαταθήκη του θα είναι το ισχνό έργο του, η έλλειψη οράματος για τον τόπο, ο ανύπαρκτος σχεδιασμός για τη μετάβαση στη νέα εποχή για έναν από τους πλέον τουριστικούς Δήμου στην Ελλάδα, η προοπτική που δεν έδωσε, η ελλιπής επαφή και επικοινωνία με τον πολίτη και ειδικά τον κάτοικο της ενδοχώρας και τα προβλήματα της καθημερινότητάς που πλέον τείνουν να προκαλέσουν την ερήμωση οικισμών και ολόκληρων χωριών.

Όταν κατακάθισε η σκόνη από τις βιαστικές παρεμβάσεις και την πτώση της Γέφυρας του Κερίτη, στον τόπο που ζω, μεγάλωσα και ανδρώθηκα, όταν κατέβηκαν οι αναρτήσεις και οι φωτογραφίες, φάνηκε η μεγάλη εικόνα πίσω από τις εντυπώσεις, καθώς και το αληθινό μέγεθος μιας Δημοτικής Αρχής απούσας στα δύσκολα, ανέτοιμης να αναλάβει πρωτοβουλίες και ευθύνες που της αναλογούν.

Ο δημότης όμως πιστεύω, έχει πλέον αλλάξει ρότα. Θέλει μια δημοτική αρχή δυναμική, να βγαίνει μπροστά για τον κάθε πολίτη, να δίνει αγώνα εκπροσωπώντας την κοινωνία, πράττοντας τα αυτονόητα εκεί που έχει αρμοδιότητα και διεκδικώντας περισσότερα εκεί που δεν έχει. Ο δημότης θέλει μια δημοτική αρχή που του εξασφαλίζει την καθημερινότητα και μάχεται για τα περισσότερα. Ο καιρός γαρ εγγύς και η κάλπη θα κρίνει, γιατί μία θητεία μπορεί να είναι λίγη, οι δύο όμως είναι πολλές.

Κωνσταντίνος Σφυριδάκης του Θεοχάρη
Δικηγόρος – ΜΔΕ Ποινικού Δικαίου
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Πλατανιά, στην Ε.Π. Μουσούρων
Με την παράταξη Νέα Εποχή και υποψήφιο Δήμαρχο την Μανώλη Ντουντουλάκη 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook