Η αυτοδιοικητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει σαφείς αποστάσεις από τον Άρη Παπαδογιάννη και αναφέρει εμμέσως ότι η παράταξη Σημανδηράκη δεν έχει πρόγραμμα

Ανακοίνωση σε σχέση με την Κυριακή των εκλογών στα Χανιά, εξέδωσε η παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών», που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.  

Στην ανακοίνωση τους παίρνουν σαφείς και ξεκάθαρες αποστάσεις από τον συνδυασμό του Άρη Παπαδογιάννη, αφού αναφέρουν ότι "η απόσταση με το συνδυασμό του Άρη Παπαδογιάννη είναι τεράστια και αγεφύρωτη και οι προγραμματικές μας αρχές και αντιλήψεις είναι αντίθετες, ενώ σε όλη τη διάρκεια της πενταετίας στα κρίσιμα ζητήματα καθημερινότητας ήμασταν απέναντι αφού συνδυάζει ένα νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα με πρακτικές πελατειακού τύπου."

Από την άλλη, δείχνουν προτίμηση στην επιλογή των προσώπων της παράταξης του Π. Σημανδηράκη, ωστόσο όμως, εμμέσως πλην σαφώς αναφέρουν ότι η παράταξη του δεν έχει πρόγραμμα, τονίζοντας πως "η παράταξη του Παναγιώτη Σημανδηράκη στηρίχθηκε μεν σε νέα πρόσωπα, ωστόσο στο πρόγραμμά της δεν ξεδιπλώθηκε επαρκώς μια πολιτική για την αυτοδιοίκηση. Έτσι, οι τυχόν προγραμματικές μας συγκλήσεις παραμένουν άγνωστες".  

Τέλος επισημαίνουν ότι οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν στην κάλπη «εκείνον τον δήμαρχο που πιστεύουν ότι θα επιδιώξει συγκλήσεις», και ότι η στάση τους για το επόμενο διάστημα θα είναι να «υπερψηφίζουμε ή καταψηφίσουμε με αποκλειστικό κριτήριο τις αρχές μας και τα όσα προβλέπει το πρόγραμμά μας».

Όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση:

Εν όψει της επαναληπτικής εκλογής της ερχόμενης Κυριακής η συνέλευση της Πρωτοβουλίας Πολιτών - Πρώτα ο Άνθρωπος, με επικεφαλής τον Γιάννη Σαρρή αποσαφηνίζει τα εξής:

1. Οι συσχετισμοί που προέκυψαν από την ετυμηγορία των πολιτών, αλλά και η απλή αναλογική του «Κλεισθένη», επιβάλλουν στην επόμενη δημοτική αρχή να κινείται με πνεύμα ευρύτητας και εξασφάλισης συναινέσεων.

2. Η απόστασή μας από το συνδυασμό του Άρη Παπαδογιάννη είναι τεράστια και αγεφύρωτη. Οι προγραμματικές μας αρχές και αντιλήψεις είναι αντίθετες, ενώ σε όλη τη διάρκεια της πενταετίας στα κρίσιμα ζητήματα καθημερινότητας ήμασταν απέναντι. Συνδυάζει ένα νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα με πρακτικές πελατειακού τύπου.

3. Η παράταξη του Παναγιώτη Σημανδηράκη στηρίχθηκε μεν σε νέα πρόσωπα, ωστόσο στο πρόγραμμά της δεν ξεδιπλώθηκε επαρκώς μια πολιτική για την αυτοδιοίκηση. Έτσι, οι τυχόν προγραμματικές μας συγκλήσεις παραμένουν άγνωστες.

4. Οι πολίτες του Δήμου Χανίων καλούνται να επιλέξουν απέναντι σε ένα πρόγραμμα σκληρής συντηρητικής και ρουσφετολογικής αντίληψης και σε ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης που δεν ξεκαθαρίζει το πιο κρίσιμο επίδικο: ποια θα είναι η κατεύθυνση που θα δοθεί στη διακυβέρνηση του Δήμου.

5. Η πολιτική μας φιλοσοφία αλλά και η θέση στην οποία μας έταξε η ψήφος των δημοτών, μας επιβάλλουν να μείνουμε μακριά από κάθε λογική ανταλλαγμάτων ή διανομής θέσεων ευθύνης της νέας δημοτικής αρχής.

6. Με βάση αυτά η Πρωτοβουλία Πολιτών καλεί κατ’ αρχήν τους δημότες να συμμετέχουν μαζικά στην εκλογική αναμέτρηση.

7. Στην κάλπη να σταθμίσουν πρωταρχικά την επιλογή τους με βάση τα συμφέροντα και την προοπτική του Δήμου. Να επιλέξουν εκείνον τον δήμαρχο που πιστεύουν ότι θα επιδιώξει συγκλήσεις, αλλά ταυτόχρονα θα δείξει διάθεση σύγκρουσης με παραδοσιακές, κατεστημένες λογικές.

8. Η δική μας στάση για το επόμενο διάστημα θα είναι αυτή που ήταν σε όλη την πενταετία: υπερψηφίζουμε ή καταψηφίσουμε με αποκλειστικό κριτήριο τις αρχές μας και τα όσα προβλέπει το πρόγραμμά μας για τα προβλήματα της πόλης και σύμφωνοι με το κεντρικό μας σύνθημα: «Πρώτα ο άνθρωπος».