Προετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 50 λεπτά -1 ώρα Μερίδες: 6 Δυσκολία: μέτριο 

Υλικά συνταγής

φιλέτo κοτόπουλου: 1 κιλό (στήθος ή μπούτι), κομμένο σε μερίδες
μανιτάρια: 400 γρ. κομμένα στη μέση ή σε φετάκια
κρεμμύδια: 2 μέτρια ή 7-8 μικρά
σκόρδο: 2 σκελίδες, ψιλοκομμένες
ελαιόλαδο: 1/3 φλιτζάνι του τσαγιού
κρασί κόκκινο: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
ντομάτες: 2 φρέσκιες, ώριμες
ντοματάκια κονσέρβας: 400 γρ. ψιλοκομμένα
θυμάρι ή ρίγανη ξερά: 1 κουταλάκι του γλυκού
ζάχαρη: λίγη
αλάτι, πιπέρι: όσο θέλετε
πουρές: έτοιμος ή σπιτικός για το γαρνίρισμα
 
Εκτέλεση συνταγής

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και ροδίζετε το κοτόπουλο απ’ όλες τις μεριές. Το βγάζετε από την κατσαρόλα και ρίχνετε (στο ίδιο λάδι) τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τα μανιτάρια και το σκόρδο. Τα σοτάρετε κι αυτά και μόλις χάσουν τα πολλά υγρά ξαναρίχνετε το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με το κρασί.

Στο μεταξύ, πλένετε τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζετε και τις ψιλοκόβετε. Τις ρίχνετε στην κατσαρόλα μαζί με τα ντοματάκια κονσέρβας και κατόπιν προσθέτετε τη ζάχαρη και πάλι λίγο αλατοπίπερο. Συμπληρώνετε τα υγρά με 2/3 του φλιτζανιού χλιαρό νερό και σιγοβράζετε για 40’ – 45’, μέχρι το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα του. Προσθέτετε τα μυρωδικά, ανακατεύετε και σερβίρετε με πουρέ έτοιμο ή σπιτικό και αν θέλετε βραστά λαχανικά.

Σπιτικός πουρές πατάτας

Υλικά συνταγής

πατάτες: 1½ κιλό, πλυμένες, με τη φλούδα
γάλα: 2/3 του φλιτζανιού, ζεστό
βούτυρο: 50 γρ.
μοσχοκάρυδο: λίγο
κεφαλογραβιέρα: 150 γρ., τριμμένη
πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
 
Εκτέλεση συνταγής

Βράζετε τις πατάτες με τη φλούδα, και τις ξεφλουδίζετε. Τις περνάτε από τη μηχανή του πουρέ ενώ είναι ακόμη ζεστές για να πολτοποιηθούν (ή τις λιώνετε καλά με ένα πιρούνι). 

Ξαναρίχνετε τις λιωμένες πια πατάτες σε κατσαρόλα και προσθέτετε το ζεστό γάλα, το βούτυρο σε κομματάκια, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνετε το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε πάλι να απορροφηθεί.

Αν ο πουρές που φτιάξατε σας φαίνεται πολύ σφιχτός, προσθέστε του λίγο ζεστό γάλα ακόμη να μαλακώσει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook