Να ξεπεράσει το σοκ προσπαθεί η γαλλική Αστυνομία μετά την σύλληψη του υπαρχηγού της αστυνομίας της Λυών, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για διαφθορά και εμπλοκή σε κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών και «ξεπλύματος» βρώμικου χρήματος.

Το σοκ προέρχεται από το γεγονός ότι ο 55χρονος Μισέλ Νεϊρέ ήταν γνωστός στους κύκλους της αστυνομίας με το ψευδώνυμο «σούπερ-μπάτσος» (Supercop) χάρη στον επιτυχημένο αγώνα του κατά των ναρκωτικών και τους εγκλήματος στη διάρκεια της 30χρονης καριέρας του στο αστυνομικό Σώμα.

Ο Νεϊρέ κατηγορείται ότι «πλήρωσε» πληροφοριοδότες με κατασχεμένα ναρκωτικά, ενώ στη συνέχεια συνεργάστηκε με εγκληματίες για να ξαναπουλήσει τα ναρκωτικά. Επίσης, ανακρίνεται για πιθανές διασυνδέσεις της αστυνομίας με το γαλλικό οργανωμένο έγκλημα και την ιταλική Μαφία.

Μαζί με τον Νεϊρέ συνελήφθησαν, σε επιχείρηση-σκούπα στη Λυών και τη Γκρενόμπλ, άλλοι τρεις ανώτατοι αξιωματικοί και η σύζυγός του.

Οι πρώτες υποψίες για τον Νεϊρέ δημιουργήθηκαν σε επιχείρηση παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων για την εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος ναρκωτικών. Οι ηχογραφημένες συνομιλίες αποκάλυψαν ότι ο Νεϊρέ είχε δεχθεί μετρητά, όπως και άλλα δώρα από μέλη του οργανωμένου εγκλήματος, ανάμεσα στα οποία και ένα ταξίδι αξίας 30.000 ευρώ στο Μαρόκο.

Ο Νεϊρέ θεωρείτο από πολλούς ήρωας για τον αγώνα του κατά του εγκλήματος, ενώ πολλές φορές εμφανιζόταν και στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα, συνεργάστηκε και με τηλεοπτικό κανάλι ως σύμβουλος σε αστυνομική σειρά.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν δήλωσε πως αν οι κατηγορίες ευσταθούν, τότε αυτό θα ήταν κάτι πολύ οδυνηρό για τη γαλλική αστυνομία.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook