Σε Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά Προσανατολισμού εξετάστηκαν σήμερα Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η δεύτερη μέρα των Πανελλαδικών εξετάσων, κινήθηκε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα ευτράπελα και σημαντικές καθυστερήσεις. Σήμερα Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019, οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε 2 απαιτητικά μαθήματα: στα Αρχαία Ελληνικά (θεωρητική κατεύθυνση) και στα Μαθηματικά (θετική-τεχνολογική κατεύθυνση).

Το σχόλιο για τα φετινά θέματα των Aρχαίων Eλληνικών από το Φροντιστήριο Διαλεκτική

Τα φετινά θέματα των Αρχαίων Ελληνικών παρουσιάζουν σε μεγάλο μέρος πρωτοτυπία. Εξετάζεται για πρώτη φορά η ενότητα 3 του Πρωταγόρα. Το ζητούμενο Α1 είναι συνδυασμός κλειστού και ανοιχτού τύπου.

Για να απαντηθεί το Β1 , χρειάζεται να αντληθούν πληροφορίες περισσότερο από την αμέσως προηγούμενη ενότητα και όχι μόνο από τη δοθείσα.  

Το αδίδακτο ως κείμενο αυτό καθ’ εαυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί προσιτό και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, τόσο τεχνικά/συντακτικά, όσο και από πλευράς νοήματος.

Για να απαντηθεί η ερώτηση κατανόησης στο άγνωστο κείμενο (Γ2), πρέπει να μελετηθεί ολόκληρο το κείμενο, και όχι μόνο το απόσπασμα που ζητείται για μετάφραση.

Το Γ3 (γραμματικά ζητούμενα) απομακρύνεται από όσα ζητούνταν τα προηγούμενα χρόνια. Η διατύπωση του Γ4β ίσως μπερδέψει τους υποψηφίους (μετατροπή από παθητική σύνταξη σε ενεργητική).

Τέλος, Χρειάζεται πολύ σωστή διαχείριση του χρόνου, για να απαντηθούν σωστά όλα τα ερωτήματα, γιατί είναι απαιτητικό το κριτήριο αξιολόγησης.

Φιλόλογοι: Γιάννης Βιολάκης – Φιλιώ Μπραουδάκη

Δείτε τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι

Δείτε τις απαντήσεις των Αρχαίων Ελληνικών

Μαθηματικά Προσανατολισμού

Οι απαντήσεις και ο σχολιασμός των θεμάτων από την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ)

Τα θέματα των μαθηματικών προσανατολισμού είναι κλιμακούμενης δυσκολίας, εξετάζοντας μεγάλο εύρος της ύλης και απαιτούσαν αρκετό χρόνο. Το πρώτο θέμα έχει στοιχεία που απαιτούν πολύ καλή γνώση και κατανόηση της θεωρίας. Το δεύτερο θέμα κρίνεται βατό διαφοροποιείται λίγο από τα δεύτερα θέματα των τελευταίων τριών ετών. Το τρίτο θέμα κρίνεται απαιτητικό, ιδιαίτερα στα δύο ερωτήματα του, Γ3ii, Γ4. Τέλος το 4ο θέμα απαιτεί κατανόηση εννοιών κριτική σκέψη και αφορά καλά προετοιμασμένους μαθητές.

Δείτε τα θέματα των μαθηματικών στις πανελλαδικές εξετάσεις από τον ΟΕΦΕ

Δείτε τις απαντήσεις των θεμάτων των μαθηματικών στις πανελλαδικές εξετάσεις από τον ΟΕΦΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook