Το Bitcoin είναι ένα κρυπτονόμισμα που δημιουργήθηκε το 2009. Είναι ένα δίκτυο που πιστοποιεί οικονομικές συναλλαγές με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού και λογισμικού. Αναπτύχθηκε οργανικά με τη δημιουργία μιας εναλλακτικής οικονομίας. Η οικονομία αυτή εμπεριέχει όλα τα στοιχεία μιας κανονικής οικονομίας, όπως για παράδειγμα τις μεταφορές χρημάτων και τις αγορές προϊόντων, αλλά και πολλά παραπάνω λόγω της ψηφιακής της φύσης. Οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει ή να πουλήσει Bitcoin πολύ εύκολα μέσω του υπολογιστή του. 

Τα Bitcoin αυτά αποθηκεύονται σε ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι το οποίο έχει τον ρόλο ενός τραπεζικού βιβλιαρίου. Το πορτοφόλι αυτό μπορεί να είναι μια εφαρμογή στο κινητό ή στον υπολογιστή ή μια εξωτερική συσκευή. Οι συναλλαγές ολοκληρώνονται σε χρονικό διάστημα μιας ώρας και τα Bitcoin δεν μπορούν να παραχαραχθούν. Επίσης, κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται με το Bitcoin δεν μπορεί να αναστραφεί, ενώ επιστροφή χρημάτων μπορεί να γίνει μόνο από το άτομο που παρέλαβε τα νομίσματα. 

Το κάθε πορτοφόλι Bitcoin έχει την δυνατότητα να σας δείξει το συνολικό υπόλοιπο των Bitcoin που έχετε. Το Bitcoin έχει πολλές υποδιαιρέσεις και μπορείτε να μεταφέρετε πάρα πολύ μικρές ποσότητες του νομίσματος σε σχέση με τα παραδοσιακά νομίσματα, όπως το Ευρώ. Το Bitcoin έχει εισαχθεί σε χρηματιστήρια νομισμάτων και εμπορεύεται καθημερινά 24 ώρες το εικοσιτετράωρο σε αντιστοιχία με άλλα παραδοσιακά νομίσματα και κρυπτονομίσματα. Τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα προήλθαν από τον βασικό κώδικα και επέκτειναν αυτόν και την ιδέα του Bitcoin, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν εναλλακτικές λειτουργίες στο οικοσύστημα.

Ο μέγιστος αριθμός νομισμάτων που θα παραχθούν στο δίκτυο του Bitcoin είναι 21 εκατομμύρια και κατά τη συγγραφή αυτού του άρθρου υπάρχουν σε κυκλοφορία μόλις 17.732.712. Στις 17 Μαρτίου 2010, στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων BitcoinMarket.com, ξεκινάει η εμπορία του νομίσματος. Στις 22 Μαΐου 2010, ο Laszlo Hanyecz έκανε την πρώτη πραγματική συναλλαγή αγοράζοντας δύο πίτσες στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα για 10.000 BTC. Λόγω αυτού του γεγονότος και της απόδειξης της αξίας του Bitcoin μέσα σε πέντε ημέρες, η τιμή αυξήθηκε κατά 1000%, από τα 0.008 $ στα 0.08 $ για το κάθε Βitcoin. Στην κορυφή της τιμής του τον Δεκέμβριο του 2017, το Bitcoin διαπραγματεύτηκε μέχρι και στα 19.783 $. Η τελευταία φορά που 1 Bitcoin αξίζε λιγότερο από 3.500 $, ήταν το Δεκέμβριο του 2018. Η συντριβή της τιμής του Bitcoin το 2018 έρχεται λίγο χρόνο μετά την εμφάνιση πολλών άλλων κρυπτονομισμάτων με μεγάλη αξία. Σήμερα το Bitcoin έχει τιμή αγοράς 9.124 $.

Tο Bitcoin και γενικότερα τα κρυπτονομίσματα ανθίζουν σε ευαίσθητες οικονομίες, όπου το παραδοσιακό νόμισμα είναι πολύ αδύναμο ή υπάρχουν υψηλά επίπεδα διαφθοράς. H πιο σημαντική περίπτωση χρήσης για το Βitcoin σήμερα είναι ως μια αποθήκη αξίας, όπως ο χρυσός, και θεωρείται από μερικούς ως αντιστάθμισμα του πληθωρισμού και ως περιουσιακό στοιχείο που θα διατηρήσει την αξία του ή θα την αυξήσει με την πάροδο του χρόνου. Αν χρειάζεστε την απόδειξη ότι το Βitcoin εξυπηρετεί αυτό το σκοπό, ρίξτε μια ματιά στις τιμές από το 2011 μέχρι και σήμερα.

Μια άλλη πολύ σημαντική χρήση του νομίσματος είναι για ανθρωπιστική βοήθεια. Βλέπουμε ήδη να υλοποιούνται προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας σε μέρη όπως η Βενεζουέλα και η Ρουάντα, όπου το Bitcoin χρησιμοποιείται για την είσπραξη χρημάτων απευθείας από εκείνους που έχουν ανάγκη. Μια επέκταση της παραπάνω περίπτωσης χρήσης που σχετίζεται με την παγκόσμια κοινότητα είναι η δυνατότητα να γίνονται ταχύτερες και φθηνότερες πληρωμές προς το εξωτερικό. Η χρήση των τραπεζών για αποστολή χρημάτων πέρα από τα σύνορα μιας χώρας είναι αργή και δαπανηρή και ενώ οι εναλλακτικές υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων μπορεί να είναι γρηγορότερες, δεν είναι φθηνές. Με το Bitcoin πετυχαίνουμε άμεση μεταφορά αξίας εκτός του τραπεζικού/φορολογικού συστήματος και με ελάχιστο κόστος μεταφοράς.

Πολλές μεγάλες επιχειρήσεις δέχονται το Bitcoin. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο πάροχος πληρωμών Paypal και η Overstock που μεταπωλεί προϊόντα γνωστών σχεδιαστών και οικιακά είδη. Στο χώρο της τεχνολογίας η Microsoft αποδέχεται τα Bitcoin όπως και η Namecheap για ονόματα ιστοσελίδων και η eGifter για διάφορα προϊόντα. Η Expedia, η CheapAir.com και η Virgin Galactic στο χώρο των ταξιδιών και της αναψυχής. Η JM Bullion παρέχει ανταλλαγή του Bitcoin με χρυσό και ασήμι. Στον κλάδο της εστίασης η Subway και τα KFC Canada παρέχουν φαγητό για Bitcoin, ενώ στα Shopify Stores και στο Newegg μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει κάποιος το Bitcoin για να αγοράσει διάφορα προϊόντα. Το Facebook επίσης σχεδιάζει το δικό του κρυπτονόμισμα για χρήση εσωτερικά της πλατφόρμας. Επίσης το αμερικανικό χρηματιστήριο NASDAQ έχει συμφωνήσει και θα αρχίσει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Αλυσίδας Συναλλαγών του Bitcoin στο μέλλον.

Με το Bitcoin γίνεσαι εσύ η τράπεζα και είσαι υπεύθυνος για τα χρήματα σου. Χρειάζεται επιπλέον προσπάθεια και προσοχή γιατί οι κίνδυνοι είναι πολλοί, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Bitcoin είναι ταυτόχρονα και νόμισμα και μετοχή με πολύ μεγάλες διακυμάνσεις. Το Bitcoin έχει τη δυνατότητα να είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός παράγοντας αλλαγής και αυτό θα γίνει όλο και πιο εμφανές, καθώς υλοποιούνται νέες περιπτώσεις χρήσης και το συνολικό οικοσύστημα αναπτύσσεται. Η ελευθερία που παρέχει είναι άνευ προηγουμένου, λόγω της ψευδοανωνυμίας και της έλλειψης λογοκρισίας. Η σπανιότητα του Bitcoin, όπως επίσης και η χαμηλή χρήση στις μέρες μας, λιγότερο από το 1% του πληθυσμού της γης, θα κάνει οδυνηρά σαφές σε εκείνους που το απέρριψαν νωρίς, το πόσο δραματικά υποτιμημένο είναι το Bitcoin.

Άρης Βασιλάκης: Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης Πολυτεχνείου Κρήτης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook