Μεγάλο πρόβλημα με την εξάπλωση του λαγοκέφαλου στην Κρήτη -Οι αρμόδιες αρχές τρέχουν και δεν φτάνουν για την αντιμετώπιση της αύξησης του πληθυσμού του επικίνδυνου ψαριού

“Πονοκέφαλο” σε φορείς και επιστήμονες προκαλεί το φαινόμενο της εξάπλωσης του λαγοκέφαλου στην Κρήτη, καθώς είναι ένα εξαιρετικά τοξικό και επικίνδυνο ψάρι αν καταναλωθεί από τον άνθρωπο και δεν υπάρχει αντίδοτο στην τοξίνη (ΤΤΧ) που περιέχει, η οποία βρίσκεται και στη σάρκα του ψαριού και δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα

Ερασιτέχνες και επαγγελματίες αλιείς έχουν κατά καιρούς βρεθεί “αντιμέτωποι” με το ψάρι, που δεν είναι επικίνδυνο παρά μόνο αν καταναλωθεί.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος των Λιμενικών Ανατολικής Κρήτης, Γιώργος Σφακιανάκης, ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, την φωτογραφία ενός μεγάλου λαγοκέφαλου.

“Αφήσαμε τα βουνά και πιάσαμε τη θάλασσα και πάλι σε λαγους καταλήξαμε”, σχολίασε ενώ την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκαν πολύωρες συσκέψεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης (ΑΔΚ) και την Περιφέρεια Κρήτης για την αντιμετώπιση του φαινομένου των λεσεψιανών (εισβολικών) θαλάσσιων ειδών στην Κρήτη. 

Στη σύσκεψη μετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Χαράλαμπος Κασίμης, προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας. Ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε στη Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Κοζυράκη, συγκεκριμένες χρηματοδοτικές δράσεις, που θα εκκινήσουν άμεσα για την Κρήτη,  για την ικανή αντιμετώπιση της εξάπλωσης του λαγοκέφαλου.  

Αξίζει να σημειωθεί η τοξικότητα του ψαριού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ηλικία, μέγεθος, αναπαραγωγική περίοδος κ.α., όμως ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, που είναι η περίοδος αναπαραγωγής, η  τοξικότητα του αυξάνεται.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook