Μείωση της δημόσιας δαπάνης κατά 100 εκατ ευρώ το χρόνο επιδιώκει να επιτύχει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με μία σειρά πρωτοβουλιών που λαμβάνει για την εξυγίανση του συστήματος κρατικών προμηθειών.

Ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ.Ντ. Ρόβλιας σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ανέφερε \”σπάμε το κλειστό κύκλωμα των δημόσιων προμηθειών και παράλληλα ύποπτες υποθέσεις προμηθειών παίρνουν το δρόμο της δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει κάθε εστία αδιαφάνειας, σπατάλης και διαφθοράς στο χώρο το δημόσιων προμηθειών\”.

Ο κ. Ρόβλιας εξήγησε ότι το ύψος του ενιαίου προγράμματος προμηθειών τα τελευταία 3 χρόνια κυμαίνεται μεταξύ 1- 2,5 δισ ευρώ το χρόνο και τα βασικά προβλήματα που έχουν ανιχνευθεί αφορούν σε καθυστερήσεις διαγωνισμών που εκκρεμούν ακόμη και από το 2001, ενώ εντοπίζεται και ανεπάρκεια στον ανταγωνισμό καθώς μόνο για τα έτη 2008-2010 για τους μισούς διαγωνισμούς που έγινε αποσφράγιση προσφορών σε 61 περιπτώσεις έχει αποσφραγιστεί μόνο μια προσφορά και σε 78 μόνο δύο προσφορές.

Ακόμη έχουν εντοπιστεί και σταματούν περιπτώσεις αιτημάτων για \”πολυτελείς\” προμήθειες προκειμένου να περιοριστούν ως προς το αντικείμενο ή τον προϋπολογισμό και ως παράδειγμα αναφέρθηκε αίτημα του δήμου Αθηναίων για χριστουγεννιάτικα λαμπάκια με κόστος προμήθειες περίπου 300.000 ευρώ.

Επίσης εντοπίζονται πρακτικές που αποτελούν εστίες προβλημάτων και διαμαρτυριών σχετικά με τις προδιαγραφές που εκτιμάται ότι μπορούν να αποτελέσουν \”θερμοκήπια διαφθοράς\” όπως σχολίασε ο υφυπουργός.

Οι πρωτοβουλίες που λαμβάνει το υπουργείο αφορούν στα εξής:

– Για κάθε νέο αίτημα έγκρισης προμήθειας που αποστέλλεται από φορείς γίνεται ενδελεχής έλεγχος και αν και είναι αναγκαίο υπάρχει και συνεννόηση με τον αρμόδιο υπουργό

– Διαβιβάστηκε έγγραφο σε όλους τους φορείς να επανυποβάλλουν τα αιτήματά τους για έγκριση προμηθειών επισημαίνοντας ότι τυχόν προγενέστερες εγκρίσεις ή προεγκρίσεις δεν ισχύουν εκτός αν έχει ήδη προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Ο υφυπουργός εξήγησε ότι με αυτή την πρωτοβουλία δεν τίθεται θέμα \”παγώματος\” της διαδικασίας καθώς το υπουργείο μπορεί να προχωρήσει ακόμη και αυθημερόν στην προκήρυξη διαγωνισμών εάν χρειαστεί.

– Αποφασίστηκε να τίθενται σε δημόσια διαβούλευση για τουλάχιστον 10 μέρες όλες οι τεχνικές προδιαγραφές πριν ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία προκειμένου να αποφεύγονται φωτογραφικές ή προβληματικές τεχνικές προδιαγραφές.

– Δόθηκε εντολή να ζητούνται δείγματα των προς προμήθεια υλικών μόνο από τον ανάδοχο για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και να μην υποβάλλονται οι διαγωνιζόμενοι σε επιπλέον κόστος που αποτρέπει τη συμμετοχή τους.

– Δόθηκε εντολή να μη γίνονται δεκτές αλλαγές τεχνικών προδιαγραφών ή άλλων όρων της σύμβασης μετά την ανάθεση της προμήθειας.

– Κατέστη σαφές στις υπηρεσίες με εγκύκλιο ότι δεν επιτρέπεται η διακοπή των διαγωνισμών εκτός εάν έτσι προβλέπει ο νόμος ή εάν έχει εκδοθεί σχετική δικαστική απόφαση αναστολής.

– Απαγορεύτηκε η κατακύρωση διαγωνισμών μετά την παρέλευση του διπλάσιου χρόνου ισχύος της προσφοράς.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι προετοιμάζονται νομοθετικές παρεμβάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών τη διευκόλυνση της συμμετοχής στις δημοπρασίες την ενιαιοποίηση των προδιαγραφών και πράσινες προμήθειες.

Το υπουργείο θα προχωρήσει σε απογραφή του συνόλου των δημοσίων συμβάσεων όλων των φορέων της χώρας έτσι ώστε να καταστούν σαφείς οι υποχρεώσεις του κράτους σε αυτό τον τομέα.

Τέλος ο υφυπουργός ανέφερε ότι ετοιμάζεται ένας νέος ηλεκτρονικός πλειστηριασμός από το υπουργείο ενώ έχει δοθεί έγκριση να κάνουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ο ΟΑΕΔ (θα κάνει σύντομα έναν που θα αφορά έντυπα) και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (εκτυπωτές λέϊζερ).

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook