«Έχουμε κάνει τεράστια προσπάθεια για να αποδείξουμε ότι έχουμε αλλάξει και ότι το κόμμα μας έχει ανανεωθεί – Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί διότι είναι κεντρική επιλογή του προέδρου της ΝΔ» αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνεντευξή της η Ντόρα Μπακογιάννη

Το μεγάλο διαχρονικό αναπτυξιακό έλλειμμα του τόπου αποτελεί σύμφωνα με την ίδια έναν από τους βασικούς λόγους που την οδήγησαν να είναι υποψήφια στα Χανιά. Σε συνέντευξή της στο Flashnews.gr, η υποψήφια βουλευτής Χανίων με τη ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτηρίζει τα Χανιά παραμελημένο νομό και δηλώνει: “θεωρώ υποχρέωσή μου να συνεχίσω το έργο που άφησε ο πατέρας μου στο τόπο μας”

Ιεραρχεί τα έργα που θέτει ως προτεραιότητα στον νομό Χανίων ενώ ως προς το έργο ανακατασκευής του ΒΟΑΚ επικρίνει την νυν κυβέρνηση για απουσία σχεδιασμού και σοβαρής μελέτης. Δηλώνει ωστόσο ότι στην περίπτωση που η ΝΔ αναλάβει ως κυβέρνηση, θα αξιοποιηθεί ό,τι έχει γίνει σήμερα προκειμένου να “τρέξει” το έργο.

Σχολιάζει τις τελευταίες βολές του Χρήστου Μαρκογιαννάκη απέναντι στην ίδια και στον Κ. Μητσοτάκη και μεταξύ άλλων, απαντά αν σε περίπτωση εκλογής της θα συνεχίσει να έχει φυσική παρουσία στα Χανιά τονίζοντας ότι “Ο λόγος που θέλω να έχω και κατοικία στα Χανιά είναι για να μπορέσω να είμαι όσο το δυνατόν συχνότερα στον νομό”

Τέλος, απέναντι στην αντιπολιτευτική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί τη ΝΔ ότι είναι ένα από τα κόμματα που ευθύνονται για το αδιέξοδο της χώρα τα προηγούμενα χρόνια, δηλώνει: “Εχουμε κάνει τεράστια προσπάθεια για να αποδείξουμε ότι έχουμε αλλάξει και ότι το κόμμα μας έχει ανανεωθεί […] Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί διότι είναι κεντρική επιλογή του προέδρου της ΝΔ”

Η αίσθηση που υπάρχει στην κοινή γνώμη των Χανίων είναι ότι η Κρήτη υπήρξε διαχρονικά περισσότερο θεατής παρά πρωταγωνιστής ενός στρατηγικού, αναπτυξιακού σχεδιασμού σε κεντρικό επίπεδο. Ακόμα πιο ευρεία είναι η αντίληψη των Χανιωτών ότι δεν υπάρχει συγκρητισμός και ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των Χανίων και του Ηρακλείου. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο προεκλογικά για αναπτυξιακό έλλειμμα της Κρήτης. Ωστόσο το αναπτυξιακό έλλειμμα δεν είναι κάτι που προέκυψε χθες, αλλά αποτελεί απόρροια πολιτικών που ακολουθήθηκαν επί χρόνια όχι μόνο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή είναι η πραγματικότητα όπως ακριβώς την περιγράψατε. Οι λόγοι είναι πολλοί στους οποίους δεν χρειάζεται αυτή την στιγμή να αναφερθούμε. Η ουσία είναι ότι η Κρήτη έχει ένα μεγάλο αναπτυξιακό έλλειμμα ενώ μπορεί να είναι η αναπτυξιακή ατμομηχανή της Ελλάδας. Δεν σας κρύβω ότι είναι ο βασικό λόγος για τον οποία αποφάσισα να είμαι υποψήφια στα Χανιά. Πιστεύω ότι μπορούν να μπουν μπροστά αναπτυξιακές υποδομές, οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες, διότι διαθέτουμε εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο, πολυτεχνείο και έρευνα, φυσικό περιβάλλον μοναδικό και τεράστια πολιτιστική κληρονομιά. Επίσης έχουμε καινοτόμες επιχειρήσεις και  αγροτικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητα. Και όλα αυτά μένουν αναξιοποίητα. Και αντί να  έχουμε μια Κρήτη με αναπτυξιακή έκρηξη, διαπιστώνουμε ότι είναι η δέκατη περιφέρεια της Ελλάδος σε επίπεδο απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων. Και από την περιφέρεια της Κρήτης, ο νομός Χανίων είναι ο πιο παραμελημένος νομός. Είναι ώρα λοιπόν να γυρίσουμε σελίδα. Αυτός είναι ο στόχος και αυτό θα κάνουμε.

Στην Κρήτη υπάρχει ένα μεγάλο αγκάθι που λέγεται ΒΟΑΚ και έχει αποτελέσει τη σημαία προεκλογικών αγώνων στο νησί. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι μετά από πολλά χρόνια αδράνειας δρομολογήθηκε επί ημερών του το έργο της ανακατασκευής. Πώς κρίνετε εσείς τον σχεδιασμό υλοποίησης του έργου από το κυβερνών κόμμα;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  δεν έχει κάνει κανένα σχεδιασμό και καμία σοβαρή μελέτη για τον ΒΟΑΚ. Σε ότι αφορά δε τα Χανιά η πραγματικότητα είναι ότι ο ΒΟΑΚ στο κομμάτι Χανιά- Καστέλι δεν έχει ούτε μια μελέτη, το οποίο σημαίνει ότι ξεκινάμε από την αρχή. Για τη ΝΔ ο ΒΟΑΚ αποτελεί την πρώτη, μεγάλη, εθνική αναπτυξιακή προτεραιότητα. Θέλουμε έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, στην τελική του κατάληξη, από τη Σητεία μέχρι το Καστέλλι. Ένα έργο το οποίο θα είναι σωστά μελετημένο, όχι κατατμημένο, και στο οποίο θα αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να έχουμε γρήγορα ένα σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο. 

Σε περίπτωση που αναλάβετε την κυβέρνηση, θα συνεχίσετε από το σημείο που βρίσκονται τώρα οι διαδικασίες με επιμέρους αλλαγές ή θα ξεκινήσετε από το μηδέν;

Θα αξιοποιήσουμε ότι έχει γίνει προκειμένου να τρέξει το έργο, διότι όπως σας είπα ο ΒΟΑΚ είναι αναπτυξιακό εργαλείο για την Κρήτη. Στόχος μας είναι να μεταφερθεί η αρμοδιότητα του έργου από την Αθήνα  και πάλι στην Κρήτη.

Με αφορμή τις κατά καιρούς δηλώσεις που έχουν γίνει τόσο από τον κ. Μητσοτάκη όσο και από εσάς για την ανάγκη σύγχρονων έργων ύδρευσης και άρδευσης στην Κρήτη, θα ήθελα ένα σχόλιό σας για το φράγμα Βαλσαμιώτη. Ένα έργο που κόστισε δεκάδες εκατομμύρια, εκτινάσσοντας τον αρχικό προϋπολογισμό και κατέληξε μετά από πολλά χρόνια να είναι μη λειτουργικό και προβληματικό προκαλώντας παρέμβαση εισαγγελέα. Στην κοινή γνώμη των Χανίων το έργο αναδύει οσμή σκανδάλου.

Εάν υπάρχει σκάνδαλο ή όχι αυτό δεν είναι δικιά μου δουλειά να το ανακαλύψω αλλά είναι δουλειά των εισαγγελικών αρχών. Το βέβαιο όμως είναι ότι το φράγμα χρειάζεται διορθώσεις,  ώστε να γίνει λειτουργικό. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη κλιματική αλλαγή. Η Κρήτη θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλα προβλήματα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, εάν δεν την θωρακίσουμε με έργα υποδομής. Οφείλουμε να θωρακίσουμε τα έργα ύδρευσης και άρδευσης βάζοντας τα ψηλά στην ιεραρχία των άμεσων δράσεων οι οποίες απαιτούνται. Και με αυτή την λογική θα αντιμετωπίσουμε και το συγκεκριμένο φράγμα.

Έχετε καταγγείλει αρκετές φορές την κυβέρνηση για το θέμα της ΔΕΗ. Πριν από λίγες ημέρες, Χανιά και Ηράκλειο ταλαιπωρήθηκαν από διακοπές ρεύματος. Την ίδια ώρα προχωρά η ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, με τον κ. Μητσοτάκη ωστόσο να εκφράζει την ανησυχία του πριν λίγες ημέρες από το Ηράκλειο για το έργο της μεγάλης διασύνδεσης. Ποια είναι η θέση σας για το ενεργειακό ζήτημα ειδικά στην Κρήτη;

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Κρήτη μπορούν, αν υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός, να έχουν σημαντικά αποτελέσματα και προοπτικά να γίνει η Κρήτη ένα «πράσινο» νησί. ‘Όμως αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητη η διασύνδεση του νησιού. Η μικρή διασύνδεση προχωράει, η μεγάλη όμως είναι στον αέρα. Είναι μεγάλο ερώτημα, γιατί η μεγάλη διασύνδεση προωθείται ως εθνικό και όχι ως διευρωπαϊκό έργο και άρα δεν δικαιούται σημαντικής ευρωπαϊκής επιδότησης. Επίσης, είχαμε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ,  η οποία δήθεν ενδιαφέρεται για το περιβάλλον. Η κατάσταση  της ΔΕΗ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι πολύ κακή, και  είναι η μεγαλύτερη νάρκη που θα κληρονομήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ η επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είμαστε προετοιμασμένοι γι αυτό αλλά δεν κρύβουμε και το μέγεθος των δυσκολιών. Οι διακοπές ρεύματος, η έλλειψη στοιχειώδους συνεννόησης μεταξύ των δημοτικών αρχών της περιοχής Αποκορώνου για την τοποθέτηση των πρόσθετων γεννητριών στα Χανιά δείχνει ακριβώς τον επιπόλαιο τρόπο με τον οποίο δρα η ΔΕΗ και δυστυχώς αφήνει πίσω της ένα τεράστιο κόστος.

Ποια είναι για εσάς τα έργα, οι παρεμβάσεις και οι στόχοι που αποτελούν προτεραιότητα για τα Χανιά.

Χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υποδομών που θα αφορά, στους επαρχιακούς και αγροτικούς δρόμους, ώστε να έχουμε ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο, στις γέφυρες, στην αποκατάσταση και ενίσχυση των δικτύων ύδρευσης και στη διαχείριση των υγρών αποβλήτων. Δυστυχώς ούτε η Περιφέρεια ούτε το κεντρικό κράτος έχει ασχοληθεί σοβαρά με αυτό τον τομέα. Επίσης τα δυο μεγάλα έργα για το κέντρο των Χανιών είναι τα Νεώρια, η ανάδειξη και αξιοποίηση των Νεωρίων και η ανακατασκευή και αξιοποίηση του Πολεμικού Μουσείου για το οποίο επί ένα χρόνο δεν μπορούν να ξεκαθαρίσουν τίνος αρμοδιότητα είναι. Κατά την γνώμη μου πρέπει να γίνει το δημαρχιακό μέγαρο των Χανίων, αλλά αυτό θα αποτελέσει προϊόν διαβούλευσης με φορείς και κατοίκους. Αυτά είναι τα βασικά έργα για τα οποία μιλάμε σήμερα. Δυστυχώς ο κατάλογος είναι αρκετά μακρύς.

Σε έναν νομό στον οποίο οι εκλεγμένοι δήμαρχοι στην πλειοψηφία τους δεν ανήκουν στον χώρο της ΝΔ και σε μια περιφέρεια που η επανεκλεγείσα αρχή στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, πόσο εύκολη θεωρείτε ότι θα είναι  η κοινή στόχευση και η συνεργασία με τους φορείς της αυτοδιοίκησης για την προώθηση διεκδικήσεων των Χανίων;

Πιστεύω ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση. Η πολιτική βούληση εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχει και δεν νομίζω ότι κάποιος αυτοδιοικητικός,  είτε σε επίπεδο περιφέρειας είτε σε επίπεδο δήμου, θα αρνηθεί την συνεργασία της κυβέρνησης.

Την τελευταία σχεδόν δεκαετία αρκετοί βουλευτές των Χανίων όλων των κομμάτων ήταν πάρα πολύ φειδωλοί στις εμφανίσεις τους και σε κάποιες περιπτώσεις σχεδόν απόντες τουλάχιστον ως φυσική παρουσία. Το μότο σας σε αυτές τις εκλογές είναι ότι “τώρα τα Χανιά έχουν πάλι φωνή”. Εκτός από φωνή θα έχουν και φυσική παρουσία σε περίπτωση εκλογής σας;

Αυτός είναι ο στόχος μου όσο είναι ανθρωπίνως δυνατό. Είναι ο λόγος για τον οποίο θέλω να έχω και κατοικία στα Χανιά, για να μπορέσω να είμαι όσο το δυνατό συχνότερα στον νομό, την εκπροσώπηση του οποίου ελπίζω ότι θα μου την εμπιστευθούν οι Χανιώτες.

Κυρία Μπακογιάννη, δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω για τις πολύ σκληρές δηλώσεις του Χρήστου Μαρκογιαννάκη στην τελευταία συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα Χανιά, βάλλοντας εναντίον εσάς και του κ. Μητσοτάκη για την απομάκρυνσή του από το ψηφοδέλτιο. Έκανε λόγο (παραθέτω τα λόγια του ίδιου) για “συμπαιγνία” προκειμένου “να εφορμήσετε στο βιλαέτι και φέουδο των Χανίων” και να το πάρετε από τα χέρια του Μαρκογιαννάκη. Επίσης κατήγγειλε ότι στις εκλογές του 2015 ο κ. Μητσοτάκης στήριξε υποψήφια του Ποταμιού στα Χανιά. Τι απαντάτε στις κατηγορίες αυτές;

Το μόνο σχόλιο που έχω να κάνω είναι ότι δεν θεωρώ τα Χανιά βιλαέτι κανενός. Δεν υπάρχουν βιλαέτια, δεν υπάρχουν φέουδα. Υπάρχουν υποψήφιοι οι οποίοι ζητούν εντίμως και καθαρά την στήριξη των Χανιωτών. 

Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να θέσετε υποψηφιότητα στα Χανιά;

Επιλέγω να πολιτευτώ στα Χανιά γιατί θεωρώ υποχρέωσή μου να συνεχίσω το έργο που άφησε  ο πατέρας μου στο τόπο μας. Γνωρίζετε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ασχολείτο με τα προβλήματα των Χανίων ακόμη και όταν αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική. Αισθάνομαι την υποχρέωση να δώσω στα Χανιά πάλι φωνή και πιστεύω ότι μπορώ να το κάνω αποτελεσματικά και ουσιαστικά. 

Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ, σε ποια κόμματα εντοπίζετε πιθανές μετεκλογικές συμμαχίες για τη δημιουργία κυβέρνησης;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συμμαχία. Σε κάθε περίπτωση το δρόμο θα δείξουν οι πολίτες με την ψήφο τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση καλεί τους ψηφοφόρους να “θυμηθούν”, υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ ανήκει στα κόμματα που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση. Με αυτό το σκεπτικό γιατί να εμπιστευτούν οι πολίτες τη ΝΔ;

Εχουμε κάνει τεράστια προσπάθεια για να αποδείξουμε ότι έχουμε αλλάξει και ότι το κόμμα μας έχει ανανεωθεί.  Θέλω όμως να τονίσω ότι η ΝΔ είναι μια παράταξη με βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία και αυτό αποδείχθηκε και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.  Η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων της ΝΔ απέδειξε ότι η ανανέωση που υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται πράξη, καθώς έξι στους δέκα υποψηφίους είναι νέα πρόσωπα που δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν ασχοληθεί με την πολιτική, ενώ 43 υποψήφιοι προέρχονται από το Μητρώο Στελεχών. Σας βεβαιώνω ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί διότι είναι κεντρική επιλογή του προέδρου της ΝΔ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook