Υποχρεωτικό προνήπιο σε 103 δήμους – Βρέθηκε λύση για 39 από τους 52 που είχαν πρόβλημα – Εκτός ένας δήμος της Κρήτης

Με τον χρόνο να μετράει εναντίον, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχώρησε σε μόλις ένα μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων της στην εύρεση λύσης για την ομαλή λειτουργία της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.

Πρόκειται για ένα από τα ζητήματα-βόμβα που έσκασε στα χέρια της νέας υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, με την προηγούμενη κυβέρνηση να αποδεικνύει ότι ενώ στα «χαρτιά» έδειχνε έτοιμη, έμεινε μετεξαστέα στην ετοιμότητα για τη φοίτηση των 4χρονων στα νηπιαγωγεία.

Με παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας, από τον Σεπτέμβρη του 2019 το μέτρο θα εφαρμοστεί σε 103 δήμους, ενώ σε 13 δήμους μετατίθεται για την επόμενη σχολική χρονιά (2019-2020). Η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση θεσπίστηκε και εφαρμόστηκε πριν ένα χρόνο. Οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές δεν επέτρεψαν την καθολική εφαρμογή της με την προηγούμενη κυβέρνηση να επιλέγει την εφαρμογή της σε βάθος τριετίας, με την προϋπόθεση φυσικά να υπάρξει μέριμνα ώστε να βρεθούν τα απαραίτητα κτίρια και αίθουσες που θα φιλοξενήσουν τα 4χρονα. Οι απαραίτητες αποφάσεις και εγκύκλιοι εκδόθηκαν στην ώρα τους, όμως οι ενέργειες για την ενίσχυση των δήμων καθυστέρησαν εγκληματικά.

Η υπουργός Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη είχαν θίξει το εν λόγω ζήτημα από την πρώτη μέρα και επιχείρησαν σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών να βρουν μία λύση. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση όριζε την εφαρμογή του μέτρου σε 114 δήμους, με την ανάληψη της νέας ηγεσίας εντοπίστηκε πρόβλημα σχεδόν στο 50% αυτών, δηλαδή σε 52 δήμους. Τελικά, ο αριθμός των δήμων με μερικό ή ολικό πρόβλημα εφαρμογής του μέτρου περιορίστηκε στους 13.

Τα «κενά»

Στην περίπτωση των 13 δήμων, χωρίς να υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόβλεψη για τον ακριβή αριθμό των παιδιών που επηρεάζει, οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν θέσεις τον Σεπτέμβρη σε δημοτικούς ή και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Από το υπουργείο Παιδείας σημειώνεται ότι θα ληφθεί μέριμνα σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ώστε να μη μείνει κάποιο παιδί εκτός δομής.

Οι 13 δήμοι που έμειναν εκτός δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης 

Μεταξύ των δήμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εφαρμογής του μέτρου είναι περιλαμβάνεται και ένας στην Κρήτη και συγκεκριμένα ο δήμος Μαλεβιζίου.

Αναλυτικά η λίστα και των 13 δήμων:

Δείτε όλη την ΚΥΑ

Βολές

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι κ.κ. Κεραμέως και Ζαχαράκη εκτοξεύουν βολές προς την προηγούμενη ηγεσία για την προχειρότητα με την οποία διαχειρίστηκαν ένα τόσο σημαντικό θέμα.

«Εξ’ αρχής ταχθήκαμε υπέρ της καθιέρωσης δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, από την ηλικία των 4 ετών. Στηλιτεύσαμε, ωστόσο, ως υπεύθυνη αντιπολίτευση τότε, το γεγονός ότι δεν είχε ληφθεί μέριμνα για την επίλυση πρακτικών ζητημάτων, όπως ζητήματα υποδομών, τα οποία θα έκριναν και την επιτυχία του εγχειρήματος. Η απελθούσα κυβέρνηση δεν έδινε απαντήσεις και, όπως αποδείχθηκε, δεν είχε προβλέψει τρόπους επίλυσης των πρακτικών προβλημάτων που θα ανέκυπταν από την εφαρμογή της ρύθμισης. Συνήθιζε, άλλωστε, πρώτα να νομοθετεί και κατόπιν εορτής να αναζητεί τρόπους εφαρμογής της νομοθετημένης ρύθμισής της», σημειώνουν.

Σύμφωνα με τη νέα κοινή υπουργική απόφαση που φέρει τις υπογραφές των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και της υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη, το σχολικό έτος 2019-2020 το μέτρο της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης θα εφαρμοστεί σε 103 δήμους, ενώ το σχολικό έτος 2020-2021 θα εφαρμοστεί στους τελευταίους 40 δήμους που έχουν απομείνει από το σύνολο των 325 δήμων.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το έργο της πολιτικής ηγεσίας τώρα ξεκινάει σε αυτό το ζήτημα, καθώς οι ελλείψεις που καταγράφονται σε δεκάδες δήμους, κυρίως της Αττικής, είναι τεράστιες και θα πρέπει να κάνουν αγώνα δρόμου για να τις καλύψουν και να βρουν λύσεις ώστε να επιτευχθεί η καθολική εφαρμογή του μέτρου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook