Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA και δείχνουν πώς οι υψηλές θερμοκρασίες στην Αρκτική προκάλεσαν την εξαφάνιση ενός τεράστιου παγετώνα στην Ισλανδία σε μόλις τρεις δεκαετίες.

Ο παγετώνας Okjökull, ο οποίος κάποτε μετρούσε δεκαέξι τετραγωνικά χιλιόμετρα (16 km²) και είναι γνωστός ως Ok, έχει πλέον εξαφανιστεί τελείως.

Οι εικόνες που τραβήχτηκαν το 1986 δείχνουν ότι ο παγετώνας καλύπτει μια τεράστια βουνοπλαγιά στα δυτικά της Ισλανδίας, αλλά στην τελευταία φωτογραφική λήψη υπάρχει μόνο ένα μικρό κομμάτι πάγου.

Εμπειρογνώμονες της NASA, οι οποίοι παρακολουθούν τη σταδιακή κατάρρευση του παγετώνα τα τελευταία 30 χρόνια, λένε ότι το κύμα καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη φέτος κάνει το πρόβλημα της τήξης στην περιοχή πολύ χειρότερο.

«Παρατηρήστε τις περιοχές με μπλε λιωμένο νερό, οι οποίες είναι πιθανότατα συνδεδεμένες με μια μάζα θερμού αέρα που έπληξε την Ισλανδία καθώς μετακόμισε από την ηπειρωτική Ευρώπη στη Γροιλανδία στα τέλη Ιουλίου», δήλωσε ο διαστημικός οργανισμός σε γραπτή δήλωση.

Η κατάρρευση του παγετώνα δεν είναι απλά θέμα συρρίκνωσης, σημειώνουν οι ερευνητές.

Οι παγετώνες σχηματίζονται από το χιόνι που συμπιέζεται σε πάγο με την πάροδο του χρόνου. Ο πάγος αυτός κινείται βοηθούμενος από τη βαρύτητα.

Το Okjökull έχει αραιώσει τόσο πολύ, όμως, που δεν έχει πλέον αρκετή μάζα για να ρέει. Το Okjökull, μέρος της ομάδας παγετώνων του Langjökull, ανακηρύχθηκε επισήμως «νεκρό» το 2014.

gazzetta.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook